URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Ianuarie 2021, 07:56

Ruina Ullmann: Cum a lăsat Primăria Oradea să se distrugă unul dintre cele mai impozante monumente din oraș (FOTO)

Ruina Ullmann: Cum a lăsat Primăria Oradea să se distrugă unul dintre cele mai impozante monumente din oraș (FOTO) DISTRUS DE NEPĂSARE. Proiectat de arhitectul Löbl Ferenc în stilul Secessionului vienez, Palatul Ullmann, altădată cea mai impozantă clădire din centrul oraşului, are acoperişul şi faţadele gata să cadă, iar interioarele distruse. "Dacă Primăria ar fi intervenit la timp nu s-ar fi ajuns în această situaţie", acuză un locatar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exemplu naţional de bune practici în reabilitarea clădirilor şi promovarea încălzirii în sistem centralizat, Primăria Oradea practică dubla măsură.

În timp ce supraimpozitează cu 500% pe an proprietarii celor 320 de clădiri degradate şi a amânat în ultima clipă supraimpozitarea cu 50% a celor circa 3.000 de locuinţe încălzite pe lemne, municipalitatea lasă cu nepăsare să ajungă o ruină Palatul Ullmann, clădirea monument din Piaţa 1 Decembrie nr. 9, ţinându-şi şi acum chiriaşii de aici pe încălzire cu sobe, în plin centrul oraşului. "Interiorul arată deplorabil. Zeci de ani aici nu s-a investit nimic", zice un locatar.

"Sub orice critică!"

Starea jalnică a Palatului Ullmann a ieşit la iveală la începutul anului, când Primăria, proprietară pe 51% din imobil, a scos la licitaţie închirierea a trei apartamente, la sume pornind de la 470 lei până la 695 lei pe lună.

Interesată doar să scoată bani din chirii, municipalitatea nu a investit niciun leu în aceste locuinţe. Camerele (foto) au pereţii scorojiţi, pereţii afumaţi de la sobele demontate de foştii chiriaşi şi parchetul distrus. Lipsite de încălzire, apartamentele au instalaţiile electrice uzate, iar cele sanitare sunt complet nefuncţionale, inclusiv la baie şi toaletă.

"Apartamentele arată sub orice critică, iar la întrebările mele de ce sunt oferite spre închiriere dacă nu sunt locuibile, doamna de la Primărie a răspuns că au fost oameni care au vrut să închirieze aceste locuri", a reclamat BIHOREANULUI unul dintre participanţii la licitaţie. Nemulţumit de starea monumentului, bărbatul a trimis o petiţie Ministerului Culturii, care săptămâna trecută a cerut municipalităţii un punct de vedere.

"Nu obligăm pe nimeni..."

Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniului Imobiliar din Primăria OradeaPrimăria speculează cu cinism criza locuinţelor accesibile. "Noi le-am dat celor interesaţi posibilitatea să închirieze. Nu obligăm pe nimeni. Tuturor celor care ne-au cerut acordul să aducă îmbunătăţiri apartamentelor nu le-am spus nu", spune dezinvolt directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

Teoretic, chiriaşii au posibilitatea să îşi compenseze asemenea investiţii din costul chiriei, dar directorul nu îşi aminteşte să fi aprobat aşa ceva în ultimul an. În schimb, se laudă cu cererea crescută. "Toate apartamentele din palatul Ullmann s-au atribuit în starea în care erau, unul a avut şi trei oferte", spune  Popa, de parcă asta ar fi normal.

Potenţialii chiriaşi preferă să piardă bani decât să rămână pe dinafară. "Am licitat pentru că doream un apartament mai mare, în zonă centrală, unde să ne putem aduce şi socrii. Până la primăvară sper să îl pot aduce într-o stare locuibilă, cu igienizările necesare şi montarea de panouri radiante pentru încălzire", spune unul dintre chiriaşi. Bărbatul a oferit o chirie de 800 lei pe lună pentru o locuinţă de 70 mp, fără să ştie cât va mai investi. "Probabil mult", spune resemnat.

Palat pe lemne...

Palatul Ullmann s-a distrus sub ochii Primăriei, care deţine 23 din cele 38 de apartamente, plus spaţiile din mansardă, folosite o vreme ca ateliere de către artiştii plastici. 15 apartamente sunt în proprietate privată, cumpărate la începutul anilor 2000.

După 2008, vânzările au fost blocate. Declarativ, Primăria va păstra imobilele în care este proprietar majoritar pentru că sunt mai uşor de gestionat. Concret, n-a făcut însă ani de zile nimic. "Primăria nu a investit aici niciodată. Oamenii şi-a făcut tot confortul. Cine a putut şi-a tras încălzire, cine nu, nu", spune un proprietar.

Apartamentele Primăriei sunt încălzite şi acum pe lemne, ca acum un secol, la fel ca majoritatea celor aflate în proprietate privată. "Cărăm lemnele pe scări. Avem noroc că pereţii sunt groşi şi nu e frig", spune o proprietară. Sătulă de chin, femeia a încercat degeaba să îşi vândă locuinţa. "Poate fi palat. Nu vine nimeni într-o ruină".

Focar de infecţie

Cristian Pușcaș, arhitect OradeaAstăzi, clădirea are instalaţiile interioare vechi, cu improvizaţii, casele scărilor scorojite, balcoanele spre curtea interioară degradate, faţadele deteriorate şi acoperişul spart. "Podul e un focar de infecţie, cu tone de găinaţ şi porumbei morţi peste care plouă, iar apa se infiltrează în pereţi. Dacă nu se intervine urgent, există riscul de prăbuşire", avertizează arhitectul Cristian Puşcaş (foto). El a proiectat în urmă cu 3 ani planurile de reabilitare a clădirii, începând cu acoperişul şi refacerea faţadelor, inclusiv a basoreliefului reprezentând Menora (n.r. sfeşnicul cu 7 braţe) păzit de cei doi lei ai lui Israel.

La cererea Primăriei, pentru diminuarea costurilor, proiectul s-a limitat la strictul necesar şi ce se vede din stradă. Adică o spoială. "Proiectul viza doar intervenţiile de urgenţă şi refacerea faţadelor, fără nicio lucrare în interior", zice arhitectul. Atribuite în 2019 unui grup de firme reprezentat de Drum Asfalt pentru suma de 7,2 milioane lei, lucrările nu au mai început, însă, niciodată.

Lucrări pe jumătate

Mircea Mălan, fost viceprimar Oradea, vicepreședinte al Consiliului Județean BihorProprietarii apartamentelor s-au opus reabilitării, cu riscul să le cadă acoperişul în cap, invocând costul exorbitant al lucrărilor. "Pentru un apartament de 70 mp aveam de plătit 50.000 euro. E foarte mult!", zice o locatară. Conflictul vecinilor cu Primăria a fost mediat de fostul viceprimar Mircea Mălan (foto), care s-a lăsat convins. "Am eliminat unele lucrări care nu ţin de reabilitarea faţadei şi aşa valoarea din proiect a coborât la circa 4,5 milioane lei", povesteşte Mălan.

Printre altele, municipalitatea a renunţat la reabilitarea balcoanelor curţilor interioare, a optat pentru tencuieli şi zugrăveli mai ieftine în curţile interioare şi a renunţat la înlocuirea integrală a faţadei din faianţă a parterului. În plus, dacă tot le-a lăsat să se strice, Primăria şi-a asumat refacerea acoperişului, a casei scărilor, a liftului etc. Lucrarea a fost scoasă la licitaţie, iar deschiderea ofertelor va avea loc săptămâna aceasta. Dacă vor fi şi ofertanţi...

Aveţi dreptate, dar...

Fostul viceprimar recunoaşte că Primăria girează o cârpeală de lux. "Firesc era să se reabiliteze şi interiorul palatului, pentru că tot va trebui făcut. Cum proprietarii de acolo s-au opus, invocând costurile mari, am preferat să facem măcar strictul necesar", spune Mălan.

De aceeaşi părere este şi directorul DPI, Lucian Popa: "Logic ar fi fost să reabilităm şi interiorul clădirii cu toate reţelele de utilităţi şi să le introducem pe cele de termoficare. Le-am lăsat pentru o etapă ulterioară. Acum dorim punerea în siguranţă a clădirii şi stoparea degradării ei".

Florin Birta, primar OradeaCel mai şocat a fost însă primarul Florin Birta (foto), aflând că la doi paşi de Primărie locuitorii palatului se încălzesc cu lemne. "Este prima dată când aud asta. Dacă este adevărat, Primăria va trebui să dea un exemplu şi să îşi branşeze apartamentele la reţeaua de termoficare". În ce priveşte celelalte lucrări din interiorul clădirii, edilul este destul de reţinut. După ce s-a blocat inclusiv la lucrările de extremă urgenţă, Primăria îşi asumă cu greu reabilitarea integrală a palatului Ullmann. Un monument al neputinţei...


CAMPANIA DE SPOIALĂ
Doar la vedere!

Lansat în 2014, programul de reabilitare a clădirilor se bazează pe un mecanism de pedeapsă şi recompensă care vizează supraimpozitarea cu 500% a proprietarilor imobilelor degradate, concomitent cu creditarea lor fără dobândă pe 5 ani, timp în care oamenii sunt scutiţi de impozit, plus acordarea unei subvenţii de 20%. Chiar şi aşa, programul s-a lovit de opoziţia proprietarilor, care s-au trezit că, în funcţie de suprafaţa apartamentului, au de plătit sume de mii de euro.

Ilie Bolojan, fost primar Oradea, președintele Consiliului Județean BihorPentru a accelera reabilitarea faţadelor, primarul de atunci, Ilie Bolojan (foto), a renunţat la lucrările din interiorul clădirilor care creşteau costurile. "Curţile interioare vor fi reabilitate într-o etapă ulterioară", spunea Bolojan. Aşa au fost reabilitate la exterior palate precum Stern, Moskovits sau Vulturul Negru, care arată deplorabil în interior, cu beciurile, casele scărilor, instalaţiile şi curţile distruse.

Arhitectul Cristian Puşcaş avertizează că această strategie se va întoarce împotriva iniţiatorilor. "Oricât de bună ar fi calitatea lucrărilor la exterior, dacă problemele de infrastructură edilitară sunt lăsate nerezolvate, apa din beci se infiltrează în soclu şi acţionează. După prima iarnă, apar exfolieri, după a doua, căderi de tencuială şi tot aşa". Iar lucrările vor trebui refăcute...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@ scortosu
Hai sa accentuam si faptul ca "primaria proprietara pe 51% din imobil", inainte sa-l aratam cu degetul pe oradeanul "rupt in kur" care nu isi intretine imobilul. Si normal ca primaria isi permite sa vanda pe nimica unui investitor strategic, ca doar nu a construit si nici nu a cumparat aceste imobile: a profitat si s-a improprietarit pe locuinte ramase fara proprietari/mostenitori.
Postat 29 Ianuarie 2021, 08:06 de oradeanbihor
Întrebare
Pentru salvarea clădirilor de patrimoniu din centrul istoric protejat nu se poate apela la fonduri europene? Este mare păcat că multe din vechile clădiri centrale sunt cumpărate pe nimic de către investitori mercantili, care le demolează și construiesc blocuri de beton. Oradea este frumoasă și valoroasă datorită clădirilor istorice.
Postat 28 Ianuarie 2021, 22:16 de Ineffablebeauty
Si in '80 tot la fel era
Primaria sa faca Hotel acolo, sau air bnb . E o cladire frumoasa, o conosc de mic copil . Are un potential urias in turism. In centru nu avem un Hotel.
Postat 28 Ianuarie 2021, 21:00 de Sandu2100
nu ati inteles nimic
aia din pmo asteapta sa vina investitorul strategic care sa ia pe nimic palatul. In alta ordine de idei cei care nu pot financiar sa intretiuna imobilul in care traiesc/locuiesc sa se mute acolo unde isi pot permite sa intretina, nu poti lasa in paragina o asemenea constructie pentru ca tu(rupt in kur) nui ioti permitri sa repari/intretii "cotetul" tau in buricul targului! adevarul este ca imobilul nu este pentru orice buzunar, trebuie sa fii gros la punga sa iti permiti a locui in acel imobil asa ca cei cu punga subtire sa vanda si sa se mute acolo unde le permite punga sa locuiasca civilizat!
Postat 28 Ianuarie 2021, 12:56 de scortosul
Rusine
Sa va fie rusine! Pana nu e reabilitat (nu vopsit) integral si dat ca exemplu de renovare cladire istorica, mobilat nou pentru chirie, Primaria Oradea nu mai poate arata cu degetul spre altii! INCREDIBIL
Postat 28 Ianuarie 2021, 12:01 de alexcuce
Ce treabă au "neterminații" unei municipalități lberale ...
... cu păstrarea patrimoniului arhitectural și istoric al orașului ?!? Niciuna, pentru că ei nu sunt interesați de ce-i puțin, vechi și bun ... fiind formați la partid căe nevoie de mult, nou și cât mai prost făcut, ca să aibă suficient parandărăt din mișcarea circulară și inutilă a firmelor ce cotizează !?!
Postat 28 Ianuarie 2021, 11:20 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON