URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Ianuarie 2015, 08:13

Roşia Montană revine: Scrisorile primite de Klaus Iohannis şi Victor Ponta de la Gabriel Resources

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acţionarul majoritar al RMGC a anunţat că a notificat Preşedinţia şi Guvernul pentru a relua procesul de implementare a proiectului de exploatare de la Roşia Montană. Acest proiect a fost oprit la finalul lui 2013, scrie gandul.info.

Gabriel Resources, compania care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), doreşte ca proiectul de exploatare auro-argentifer să fie reluat. În acest sens, compania a anunţat că a trimis notificări premierului Victor Ponta şi preşedintelui Klaus Iohannis, cerând "dialog pentru autorizarea proiectului minier de la Roşia Montană să progreseze".

Canadienii de la Gabriel Resources au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor da în judecată statul român pentru că întârzie eliberarea avizului de mediu, în condiţiile în care ei sunt deţinătorii licenţei de exploatare. În mai 2014, Gabriel Resources a anunţat că pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană.

În comunicatul trimis de Gabriel Resources, se mai subliniază că, până acum, canadienii nu au acţionat în instanţă statul român.

Compania Gabriel Resources pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană, potrivit publicaţiei canadiene The Glode and Mail.

"Pentru a nu avea niciun dubiu, Gabriel Resources îşi doreşte o soluţie amiabilă pentru rezolvarea disputei, soluţie care să ducă la continuarea şi dezvoltarea proiectului în uinteresul părţilor interesate", se arată în comunicatul companiei.

"Suntem încrezători că va fi găsită o soluţie amicală, fără a fi nevoie să ducem disputa mai departe, la arbitraj. Comportamentul nostru de până acum a demonstrat că dorinţa imperativă a Grupului Gabriel a fost să evite alte dispute prelungite şi să fim partenerii României în dezvoltarea unui proiect minier sustenabil pentru România şi pentru toate părţile interesate", a transmis Jonathan Henry, preşedintele Gabriel Resources.

În acelaşi timp, compania reiterează avantajele pe care le oferă prin acest proiect.

Proiectul de exploatarea de la Roşia Montantă a stârnit numeroase scandaluri şi unul dintre cele mai mari proteste din ţară. În timp ce premierul a refuzat să tranşeze problema pe cale guvernamentală, Victor Ponta a trimis un proiect de lege în Parlament pentru a fi dezbătut şi adoptat. În timp ce, în calitate de premier, Ponta susţinea proiectul, în calitate de deputat a votat împotriva lui.

Astfel, s-a format o comisie specială care să rezolve acest subiect, iar după ce au fost audiate toate părţile interesate, de la specialişti, miniştri şi foşti membri ai guvernelor, inclusiv protestatarii din Piaţa Universităţii, proiectul a fost stagnat. Aceste argumente, plus faptul că urma un an electoral, i-a făcut pe cei de la RMGC să oprească presiunile făcute pentru adoptarea proiectului, renunţând inclusiv la publicitatea făcută pe toate canalele de comunicare, în decembrie 2013.

În raportul final al comisiei speciale însă, a existat o prevedere prin care se sesiza Parchetul General şi DNA, pentru a investiga modul în care a fost atribuită licenţa de exploatare şi cum a fost transferată de la Minvest Deva la RMGC. Precizăm că licenţa de exploare a fost acordată în 1999, de guvernul condus de Radu Vasile, fiind adoptate mai multe acte adiţionale. Multe dintre actele necesare au fost secretizate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON