URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
20 Iunie 2024, 15:41

România îi donează Ucrainei un sistem Patriot. Klaus Iohannis își retrage candidatura pentru șefia NATO

România îi donează Ucrainei un sistem Patriot. Klaus Iohannis își retrage candidatura pentru șefia NATO sursa foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro / lt. Radu Chirilă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul ședinței de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, conduse de președintele Klaus Iohannis, s-a decis donarea către Ucraina a unui sistem de apărare antirachetă Patriot din dotarea Ministerului Apărării Naționale, hotărârea fiind luată „ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile”. Totodată, Iohannis i-a informat pe membrii CSAT că s-a retras din cursa pentru funcția de secretar general al NATO.

După cum se știe, președintele SUA, Joe Biden, i-a propus președintelui României, Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii din luna mai de la Casa Albă, ca România să intensifice ajutorul acordat Ucrainei, inclusiv prin donarea unui sistem Patriot. 

Negocieri pentru „un sistem similar sau echivalent”

„Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem. Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, se arată într-o informare oficială făcută joi de Administrația Prezidențială.

Tot acolo se arată că donația „se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”.

Administrația Prezidențială menționează că „decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România”.

Iohannis se retrage. România îl susține pe Mark Rutte 

Pe de altă parte, în ședința CSAT, „Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației”.

Mai mult, Iohannis le-a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru această funcție. Membrii CSAT s-au declarat în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez.

Cumpărate cu 4 miliarde de dolari din SUA

Printr-o investiție fără precedent, România a cumpărat cu circa 4 miliarde de dolari 7 sisteme de apărare Patriot de la Statele Unite ale Americii. 

Dintre acestea, 4 au fost livrate, iar două dintre ele au fost și operaționalizate. Alte două urmează să fie operaționalizate. 

Următoarele 3 sisteme ar urma să fie livrate României până în 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ca să-ți retragi candidatura ...
... ar trebui ca aceasta să fi fost depusă la NATO, în acest caz. Numai că, desemnarea secretarului general și apoi a celor 8 adjuncți, pe departamente, se face cu totul altfel și nu presupune răspunsul la depunerea vreunei candidaturi. Așadar, așa-zisa retragere a acestei candidaturi, este cea mai mare gafă politică a lui KWJ în toți anii cât a trădat România și interesele ei legitime. Niciun stat care are în dotarea militară un sistem de apărare de tipul Patriot (sau altele similare franceze israeliene sau germane), nu a renunțat la o asemenea achiziție (de peste 4.000.000.000 Euro) doar de dragul Ucrainei și slugărniciei față de SUA, care este astăzi pericolul nr. 1 al instabilității planetei.
Postat 22 Iunie 2024, 15:29 de KP
Am ales raul mai mic!
Nici rusii si nici ukrainenii nu ni-s frati, dar e de dorit sa fim vecini cu ukrainenii, nu cu rusii! Nu mai zic de Moldova de peste Prut, de gurile Dunarii.... O victorie a rusilor ar veni 100% la pachet cu pretentiile pigmeului de la Vest (ati vazut ce i-a facut curba lui Iohannis, adica Romaniei, la NATO ?!) . O sa fiu cinic, dar mai bine sa lupte ukrainenii decat noi.
Postat 21 Iunie 2024, 09:56 de pinonel
tocmai ce le-am mai donat inca 570 milioane de dolari
nu e cel mai mult, nu suntem la nivelul Poloniei sau tarilor Baltice, SUA, Olanda, UK sau Germania, dar nu e nici putin. Sper sa primim la schimb ceva chiar mai bun si mai nou, mai eficient si chiar si mai ieftin cand este in uz. Nu neaparat raza de actiune mai mare, cat mai degraba protectie impotriva dronelor, cu munitie mai ieftina si abundenta. Israelul are Iron Dome, David's Sling si Arrow3, iar americanii vorbesc de sisteme similare Patriot pe sateliti in spatiu.
Postat 20 Iunie 2024, 17:37 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON