URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Noiembrie 2024, 11:55

România cumpără 32 de avioane F-35 de la americani. Este cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei

România cumpără 32 de avioane F-35 de la americani. Este cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei sursa foto: lockheedmartin.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat în cea mai recentă ședință proiectul de lege care va reglementa programul prin care România va achiziționa 32 de avioane de ultimă generație F-35, notează Economedia.ro, subliniind că aceasta va fi cea mai scumpă achiziție făcută vreodată de Armata Română.

Pentru avioanele de luptă și celelalte echipamente militare incluse în acest contract, România va plăti 6,5 miliarde dolari, arată Economedia.ro și Libertatea.ro

Proiectul prevede achiziția a 32 de avioane F-35, motoare, muniții, suport logistic inițial, acces permanent la lanțul global de suport al F-35, echipamente și servicii pentru și de instruire a personalului navigant de aviație, a personalului de sprijin și a personalului tehnic-ingineresc de aviație, echipamente criptografice cu regim special, asistență de specialitate, precum și realizarea de proiecte de cooperare industrială constând în transfer de tehnologie sau produse.

„Fondurile necesare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, sau prin împrumuturi ori garanții de împrumuturi oferite de Guvernul SUA sau printr-o combinație a acestora”, se arată într-o informare transmisă de Guvernul României. 

După aprobarea din ședința de joi, proiectul de lege va fi de acum transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului, în procedură de urgență. 

Decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generație a fost luată în ședința din aprilie 2023 a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Programul complet prevede, de fapt, două achiziții de avioane F-35. În prima fază vor fi cumpărate două escadrile (32 de aeronave), iar în faza a doua, o scadrilă (16 avioane).

Avioanele de luptă F-35 sunt produse de americanii de la Lockheed Martin. Sunt avioane de luptă cu un singur loc, cu un singur motor, pentru toate condițiile meteorologice. Primele astfel de avioane vor ajunge în România după 2030, conform Economedia.

Forțele Aeriene Române au în acest moment 26 de avioane F-16, dar România mai are de primit din Norvegia încă 20 de avioane F-16, care vor fi operabile cel puțin 10 ani, apoi se face tranziția către F-35, arată Libertatea.ro. Avioanele F-16 vor fi scoase treptat din serviciul de luptă, așa cum s-a întâmplat cu avioanele MiG-21 LanceR, iar această procedură începe în 2034 și trebuie să se termine în 2040.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
multi comentati aici din punct de vedere financiar
eu doresc ca banii mei sa fie investiti in echipamente militare care sa ne asigure stabilitate,care sa ne ofere un avantaj impoyriva inamicilor,decat sa fie investiti in mariri de pensii,ajutoare sociale si subventii catre companii private.vin vremuri tulburi unde vom fi nevoiti.sa luptam ptr supravietuire!!!
Postat 08 Noiembrie 2024, 15:14 de florea
Cu banii jos?
Sau mai luam ceva imprumuturi? Io nu ma pricep , dar sunt unii cam sceptici: [https://trenduri.blogspot.com/2023/11/lectii-de-hotie.html]
Postat 08 Noiembrie 2024, 13:01 de excalibur
E. Macron:
"Lumea e formata din ierbivore si carnivore. Daca decidem sa ramanem ierbivore, carnivorele vor invinge. Iar noi le vom cadea victime. Cred ca ar fi bine sa decidem sa fim macar omnivori". Prost sau nu, Macron a inteles exact pe ce lume se afla, in ce lume traim. In realitate daca turma de ierbivore s-ar uni si ar invata sa lupte, carnivorele nu ar avea nici o sansa. Traim pe planeta unde functioneaza "legea leului". La fel a fost de-a lungul intregii istorii cunoscute a speciilor de pe aceasta planeta. E legea celui mai puternic sau mai viclean. Uneori cei mai inteligenti, chiar daca mai slabi din punct de vedere fizic, reusec sa-i invinga pe cei, fizic, mai puternici Solutia ? Victimele "ierbivorele", sa invete sa lupte, sa-si apere drepturile. in ultima instanta vietile.
Postat 08 Noiembrie 2024, 12:31 de TheSolarConnection
Ne plătim tributul Porții
...
Postat 08 Noiembrie 2024, 12:29 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON