URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Ianuarie 2024, 10:45

Rimanóczy revine acasă, la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru cei care au ceva vechime în Oradea, Rimanóczy este mai mult decât o clădire lăsată în paragină, e o poveste care se pare că va mai primi un capitol. Prea puţini ştiau de această clădire ca de un hotel. Renumite erau Băile, şi acestea nu numai pentru arhitectura minunată, ci pentru că acolo se întâlneau persoane care pentru viciile lor riscau să facă puşcărie.

De asemenea, întreg complexul era bântuit de atmosfera folclorică de la crâşma Bihoreana şi de duhul lui coana Maricica, inubliabila şefă de local, care avea grijă ca onor clientela să joace după cum le dicta ea.

Alexandru Mudura jr., patronul de la Lotus, s-a decis în sfârşit să pună în valoare o clădire senzaţională din buricul târgului, ocazie cu care putem număra pe degete câte palate au mai rămas nerenovate.

Din câte am înţeles din autorizaţia de construcţie, hotelul va reveni la vechiul nume, acela de Rimanóczy. Marele arhitect Rimanóczy Kálmán senior a donat clădirea municipalităţii cu condiţia să-i poarte numele, dar comuniştii s-au străduit să modifice istoria oraşului pe principiul că nimic nu e mai schimbător ca trecutul.

Din păcate, văd că s-a renunţat la punerea în valoare a vestitelor băi, în sensul de a le reda funcţionalitatea. Astfel de stabilimente au fost salvate în multe locaţii din vechiul Imperiu; nu mai departe la Budapesta, unde s-au pus în valoare nişte băi care au mare căutare.

Cum e vorba de un hotel din centrul vechi al oraşului, prezenţa acestor băi ar fi făcut să crească atractivitatea stabilimentului, mai ales pentru cei pretenţioşi, care s-au săturat să stea în hoteluri standard, în care mobilierul e practic identic, doar culorile diferă. Iar dacă s-ar fi găsit prin preajmă şi o conductă cu apă termală, sigur patronii ar fi dat lovitura.

Nu încape îndoială că întreg complexul va aduce un mare plus oraşului, cu condiţia ca renovarea să respecte vechile ornamente. Bine ai revenit pe harta oraşului, Rimanóczy!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nea Chirila
Ai uitat sa precizezi ca chestia (ha-ha), e un pamflet. Batranete haine grele... De plafonat te-ai plafonat de mult.
Postat 22 Ianuarie 2024, 19:44 de OrbanKula
Acasa unde ?
Din moment ce romanilor le era interzis accesul la scoala, la cultura, la a se organiza, le erau incalcate toate drepturile de catre cotropitori acasa pe propriile lor teritorii, pana si accesul in oras le era interzis, despre ce acasa e vorba ? E prea cusuta cu ata alba.
Postat 22 Ianuarie 2024, 18:16 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON