URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bihorul nu stă grozav cu conectivitatea. Autostrada zace în nelucrare de 20 de ani și, deși tronsoanele din județ sunt licitate și atribuite, încă nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru că Guvernul nu mai are nicio lețcaie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Octombrie 2024, 20:57

Rezultate în Republica Moldova: referendumul a trecut la limită, Maia Sandu va avea misiune grea în turul II cu Stoianoglo

Rezultate în Republica Moldova: referendumul a trecut la limită, Maia Sandu va avea misiune grea în turul II cu Stoianoglo Inquam Photos / Elena Covalenco
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a anunțat încheierea numărării voturilor pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumul cu privire la aderarea țării la UE, care arată că plebiscitul a trecut la limită, tabăra pro-UE având un avans de 13.596 voturi.

În turul II al scrutinului prezidențial, deținătoarea funcției, Maia Sandu, se va confrunta pe 3 noiembrie cu fostul procuror general Alexandru Stoianoglo, un etnic găgăuz care, însă, are, ca ea, și cetățenia română.

Rezultatele oficiale

Potrivit CEC, după procesarea buletinelor de vot din toate cele 2.219 secții de votare, la alegerile prezidențiale au fost înregistrate 1.546.078 voturi (prezența fiind de 51,40%, peste cea din 2020), iar în cadrul referendumului au votat 1.488.874 de persoane.

Datele arată că în ce privește referendumul, tabăra DA, pro-UE, are un avans de 13.596 de voturi în fața taberei NU, în favoarea menționării în Constituție a viitoarei aderări la UE pronunțându-se 50.46% din totalul alegătorilor (75.1235), iar împotrivă 49.54% (73.7639)

De notat că la acest rezultat a contribuit decisiv votul moldovenilor din diaspora, cei din interiorul țării pronunțându-se în sens contrar.

În ce privește scrutinul prezidențial, Maia Sandu, reprezentând Partidul Acțiune și Solidaritate, s-a situat pe primul loc, cu un scor de 42.45% (656.354 voturi), fiind urmată de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, cu care va intra în turul doi de scrutin, acesta înregistrând un scor de 25.98% (401.726 voturi).

O premieră este faptul că ambii candidați au și cetățenia română, chiar dacă Stoianoglo, fost procuror general, etnic găgăuz, nu vorbește bine limba română.

Ceilalți nouă candidați au fost, în ordinea rezultatelor, Renato Usatîi (Partidul Nostru) - 13.79% (213.168), Irina Vlah - 5.38% (83.226), Victoria Furtună - 4.45% (68.779), Vasile Tarlev - 3.19% (49.317), Ion Chicu - 2.06% (31.785), Octavian Țîcu - 0.93% (14.315), Andrei Năstase - 0.64% (9.952), Natalia Morari - 0.61% (9.448) și Tudor Ulianovschi - 0.52% (8.008).

Maia Sandu: „Am luptat corect şi am câştigat corect într-o bătălie nedreaptă”

În primul mesaj de după scrutin, Maia Sandu i-a felicitat pe moldoveni pentru aprobarea referendumului constituţional, chiar dacă a fost cu o majoritate foarte strânsă, și a spus că fiecare vot a contat cu adevărat, mai ales că bătălia electorală s-a dat cu mijloace incorecte, în ceea ce a numit o tentativă de „atentat la democraţie”.

Referindu-se la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, ea le-a cerut alegătorilor care au votat-o să-i mobilizeze şi pe alţii şi s-a adresat electoratului celorlalţi candidaţi pro-europeni, inclusiv al lui Renato Usatîi, să o susţină în noua bătălie şi să nu lase ţara „celor care vor să o vândă”. Maia Sandu a dat asigurări și că voinţa alegătorilor va fi transpusă în Constituţie şi a spus că „determinant a fost fiecare vot”, fie din ţară, fie de peste hotare.

„Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate”, a declarat Maia Sandu. „Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația”, a adăugat ea, promițând că pe viitor „Vom corecta unde am greşit”.

De asemenea, ea l-a provocat la o dezbatere pe Stoianoglo.

Alexandru Stoianoglo: „Avem o şansă imensă să câştigăm pe 3 noiembrie. Şi vom câştiga!”

Candidatul Partidului Socialiștilor a declarat, la rându-i, că are o şansă uriaşă” de a câştiga turul al doilea și că este încrezător în ea, atacând-o totodată pe actuala președintă a Moldovei.

„Mizez mult pe susţinerea altor formaţiuni, lideri politici şi lideri de opinie. Avem o şansă imensă să câştigăm pe 3 noiembrie. Şi vom câştiga”, a afirmat Stoianoglo. El a acuzat Puterea de la Chişinău că a abuzat de resursele administrative, atât interne, cât şi externe, pentru a se impune în alegerile de duminică. „Ieri aţi realizat un adevărat miracol, un miracol în care puţini mai credeau. Puterea s-a pregătit din timp pentru propria victorie. A suprimat şi a interzis mass-media de opoziţie, a impus cenzura, a instaurat controlul unui singur partid asupra Comisiei Electorale Centrale, a lansat sondaje sociologice false, a desfiinţat institutul observatorilor electorali şi a făcut abuz de resursele administrative, inclusiv de cele externe. Rezultatul: un eşec răsunător şi ruşinos”, a spus reprezentantul Partidului Socialiștilor.

Acesta a acceptat provocarea Maiei Sandu de a avea o dezbatere, dar cu condiția să fie „pe teren neutru”, cu doi moderatori.

UE denunţă amestecul Rusiei 

Referendumul privind aderarea la UE şi primul tur al alegerilor prezidenţiale moldovene s-au desfăşurat într-o atmosferă de „amestec fără precedent” al Rusiei, a transmis luni Comisia Europeană. „Noi am arătat că votul a avut loc într-un context al unui amestec şi al unei intimidări fără precedent ale Rusiei (...) cu scopul de a destabiliza procesul democratic în Republica Moldova”, a declarat un purtător de cuvânt al CE, Peter Stano.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a spus, la rându-i, că Republica Moldova a demonstrat că doreşte un „viitor european”. „În faţa tacticilor hibride ale Rusiei, Republica Moldova a arătat că este independentă, că este puternică şi că îşi doreşte un viitor european”, a afirmat șefa CE într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X, în care a felicitat-o şi pe preşedinta Maia Sandu pentru victoria sa în primul tur al scrutinului prezidenţial.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
KP
Tu nu-ți dai seama de boala ta psihică, pt ca de asta ești bolnavă. Te-ai convertit la PSD împotriva lui Bolojan, apoi Te-ai la Sosocari, Aurari și Rusocari Putinisti tot împotriva lui Bolojan :::::))))) TULBURĂRI DE PERSONALITATE in stare agravata se numește boala pe care o deții. Tu poți sa vezi asta pt ca o deții ::::))) si crezi ca așa e normalitatea ::::::))))) vai si amar de capul tău, de trădător de țară care esti.
Postat 22 Octombrie 2024, 19:37 de Sandu2100
Sandu + unul ...
... voi nu sunteți doar proști, ci foarte proști. Numai tâmpenii debitați. Nimic nu pricepeți. Vouă vi se potrivește sintagma "ce nu știm noi, nu există". Auzi la ei trăznăi, unul cu transportul banilor, în Schengen ... ha, ha, ha. Celălalt cu cotizația în ruble, la FMI ... ha, ha, ha.
Postat 22 Octombrie 2024, 18:26 de KP
Bravo, frați moldoveni!
Sunteți adevărați români, v-ați descurcat și vă veți descurca și la turul doi al prezidențialelor, după sintagma stalinistă,,Nu contează cine (sau ce) votează, contează cine numără voturile"! Rușii ne-au învățat,noi nu am uitat.
Postat 22 Octombrie 2024, 15:34 de nealiniat
KP
După ce Ceaușescu a plătit datoria externa, Gorbachev a crezut ca România mai face foamea pt încă 5 ani că să cotizam la Ruși, Ceaușescu sa delimitat de Ruși in 1968. Deci dacă nici Ceaușescu liderul suprem nu ia vrut pe prietenii și democrații Ruși, de ce draq ii vrei tu?
Postat 22 Octombrie 2024, 13:14 de Sandu2100
banconta de 500 si caderea UE
Uite ca nu stiam ca daca scot bancnota de 500 de euro, urmeaza sa cada si UE. Noroc cu KP ca ne lumineaza. Si eu, prostul, credeam ca o scot pentru a limita transportul cash a valorilor mari de bani.
Postat 22 Octombrie 2024, 12:57 de unul
#unul ... paralel cu subiectul.
Acolo o să ajungi și tu ... sub poduri și pasaje, cu mâna-ntinsă la banii europeni care au început să curgă abia din 2008 încoace și a căror robinet se închide începând de azi.
Postat 22 Octombrie 2024, 12:02 de KP
Sandu ... iar ești idiot.
Ceaușescu a căzut urmare faptului că nu mai putea fi controlat pe nicio cale și direcție, odată cu plata datoriei externe. România a fost scoasă la mezat în urma înțelegerii dintre autorii "perestroikăi" și susținătorii "globalismului". Ulterior, la scurt timp a crăpat "perestrioka" și "globalismul" a ocupat o parte consistentă din locurile libere rămase la voia sorții. UE în schimb este cea care urmează să cadă, după cum spun chiar unii "experți" din lumea occidentală, în timp ce rușii, chinezii, arabii și chiar indienii, par a lua ei locurile ocupate oână acum de unele țări euro-atlantice. Dovezi sunt multe deja ... bancnota de 500€ nu mai este primită decât rar la plată, urmând să dispară cu totul de anul viitor. Evident că nu înțelegi legătura și nici sintagma "banii sunt scumpi" ... așa cum nu pricepi nici motivul obiectiv pentru care te-ai născut.
Postat 22 Octombrie 2024, 11:57 de KP
KP e foarte suparat
Nu imi explic de ce e asa suparat eternul anti-bolojan KP pe faptul ca Moldova a reusit sa invinga toata propaganda si influenta ruseasca. Poate isi aduce aminte KP cat de greu ne-a fost si noua sa trecem referendumul cu modificarea constitutiei pentru UE, referendum care a tinut 2 zile si abia s-a atins pragul electoral. Amintiti-va cum era pe vremea lui Filip si uite cate poduri si pasaje a putut sa faca Bolojan cu banii europeni. Probabil si moldovenii o sa isi dea seama mai tarziu sau poate vor ramane avea alergie la dezvoltare precum acest KP, blocat in trecutul comunist.
Postat 22 Octombrie 2024, 11:50 de unul
Rusia cade, precum Uniunea Sovietică
Dar ca nu cadă sau sa cadă mai lin, își strânge de gat partenerii. Moartea lui Ceaușescu se datorează nesupunerii la PERESTROIKA.
Postat 22 Octombrie 2024, 10:39 de Sandu2100
Soros jr. e foarte supărat.
Maia s-a dovedit insuficient de tare-n clanță, propaganda LGBTQIA+ n-a prins nicicum la moldoveni, valorile occidentale și europene în mod deosebit au fost interpretate ca fiind mai anemice decât cele din perioada sovietelor, iar economia se bazează pe împrumuturi de fapt, nu pe eficiența care să facă diferențe semnificative între calitatea vieții de ieri și cea din metaversul promis. Să închizi tu televiziunile și publicațiile care nu-ți împărtășesc opiniile oficiale și să bagi mulți bani în propaganda puterii de la Chișinău, având toate frâiele electorale ... dar să nu reușești să obții decât jumătate de voturi din jumătate prezență, ăsta este un adevărat eșec lamentabil. Bravo, UE ... ai convins încă odată că ai ajuns mai rău decât Sovietul Suprem al unor vremuri apuse.
Postat 22 Octombrie 2024, 10:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9733 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON