URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2010, 13:02

Bihorul nevăzut: Natura ne-a dat, dar nu ne bagă în straiţă

Bihorul nevăzut: Natura ne-a dat, dar nu ne bagă în straiţă CASCADA-VEDETĂ. Peştera de la Vadu Crişului se distinge de celelalte şi prin faptul că se "aruncă" în Crişul Repede printr-o cascadă spectaculoasă ce iese din ea
Bihorul nevăzut: Natura ne-a dat, dar nu ne bagă în straiţă AU TOT SĂPAT. Ani de-a rândul specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor au săpat la Tăşad, ştiind că zona e una bogată în fosile. În 2006 au găsit chiar o coastă de delfin (foto), care întărea convingerea că Bihorul a fost parte din Ocean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă guvernanţii ar vrea ca România să facă bani din turism ar reuşi cu siguranţă. Cel puţin în Bihor, unde peşterile, peisajele şi chiar istoria locurilor ar atrage oamenii cu drag de natură.

Rezervaţia de la Tăşad şi peştera Vadu Crişului sunt doar două dintre bogăţii uitate, ambele rezervaţii naturale bine păstrate...

Muzeul vieţii

Ştiaţi că în Bihor au trăit delfini şi chiar balene? Pare incredibil, dar în urmă cu 13 milioane de ani, judeţul nostru era parte din Oceanul Planetar, iar descoperirile din rezervaţia naturală de la Tăşad o demonstrează.

Înfiinţată în 1971, sub denumirea de "Calcarele tortoniene de la Tăşad", rezervaţia s-a dovedit de-a lungul timpului o adevărată mină de aur pentru specialiştii în paleontologie şi geologie de la Muzeul Ţării Crişurilor. O cetate dacică, fosile de corali, crocodili, delfini sau chiar balene fac parte din colecţia culeasă de aici.

Radu Huza - medalion.jpgPentru ca bogăţia locurilor să nu se uite, muzeografii, împreună cu o mână de localnici şi cu autorităţile din zonă, au înfiinţat un Centru de Vizitare a Rezervaţiei, care e de fapt un adevărat Muzeu, mărturie a oamenilor locului. "Este amenajat în spaţiul Căminului Cultural şi nu are, deocamdată, oameni angajaţi. Nu avem fonduri şi mergem pe bază de voluntariat. Muzeul cuprinde atât o parte de geologie, cât şi de arheologie şi există un interior ţărănesc, cu obiecte de la începutul secolului trecut, specific locale", explică geologul Radu Huza (foto), responsabil cu ariile protejate din custodia Muzeului Ţării Crişurilor şi preşedinte al Societăţii de Istorie Naturală Nymphaea, parte în proiect.

Muzeul de la Tăşad poate fi vizitat, cu programare, apelând la localnici. Gabriel Bocşe, care s-a implicat de la început în acest proiect, este unul dintre ei. "Deocamdată nici nu luăm bani pe intrare, că nici nu putem, legal. Cine vrea să vină, ne sună şi mergem. De preferat, grupuri", explică el. Doritorii pot să facă rezervare la telefon 0743.691.391.

Prima peşteră electrificată

Turiştii care merg cu trenul de Cluj nu au cum să nu observe cascada impresionantă ce iese din peştera Vadu Crişului. Parte din aria protejată Defileul Crişului Repede, grota a fost descoperită în 1903, cu toate că frumuseţea cascadei fusese descrisă încă de la sfârşitul secolului XIX. Studiile diverşilor oameni de ştiinţă, printre care şi Emil Racoviţă, au arătat că este una din grotele cu cea mai bogată faună subterană din Munţii Pădurea Craiului.

viorel lascu.jpg"A fost prima peşteră amenajată şi electrificată în Bihor şi printre primele din ţară. În Bihor a mai urmat doar Peştera Urşilor, în 1978, şi Peştera Unguru Mare, din Şuncuiuş, în 2000", explică Viorel Lascu (foto), şeful Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Peştera merită vizitată mai ales pentru că e amplasată pe un teren deosebit. Galeriile sunt inedite prin formele pe care le au, unele săli purtând nume sugestive, precum Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici, Adam şi Eva, Raiul, Iadul, Floare de Lotus ori Purgatoriul.

"Poteca turiştilor merge odată cu râul, din loc în loc, iar cei care o vizitează au ocazia să treacă pe alocuri peste lacurile peşterii. În partea finală, care nu e amenajată, există galerii ascendente foarte spectaculoase, unde turistul ajunge foarte aproape de perete", explică Lascu. Grota poate fi vizitată de preferat în grupuri de câte 10-25 de persoane, de miercuri până duminică între orele 9 şi 17, ultima intrare fiind la ora 16. Preţul este de 3 lei.

După cum se vede, bogăţii există. Trebuie doar descoperite...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
transportinoradea punct ro
e adevarat, pestera vadu crisului e ff frumoasa...dar si zona din imprejurimi ;)
Postat 02 August 2010, 13:43 de transportinoradea.ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7329 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON