URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iunie 2012, 10:24

Revoltător: Biroul Electoral Judeţean le-a refuzat statutul de observatori la alegeri studenţilor de la Ştiinţe Politice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia "Institutul pentru Promovarea Democraţiei" (IPPD), înfiinţată de studenţii şi cadrele didactice de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Oradea, era cât pe ce să rămână fără observatori la alegeri, pe motiv că, pe lângă apărarea drepturilor omului, are trecut în statut şi obiective de natură electorală.

Simplu complicat

Ecuaţia era simplă, dar s-a complicat. ONG-ul, care a fost înfiinţat anul trecut pentru a dezvolta diverse proiecte cu şi pentru studenţi, desfăşoară un program de monitorizare a alegerilor, intitulat "Pentru alegeri locale corecte şi transparente", care presupune atât monitorizarea presei în perioada campaniei, cât şi observaţiile din teren în ziua alegerilor, respectiv aplicarea unor chestionare post electorale pentru candidaţi.

Pentru ca proiectul să poată fi derulat, era esenţială delegarea de observatori ai ONG-ului la alegeri. Atât doar că Biroul Electoral Judeţean a respins - cu 14 voturi din 14 - solicitarea de acreditare, interpretând atât legea cât şi statutul ONG-ului de o manieră restrictivă.

Profitând că, pe lângă obligaţia de a nu fi "membri ai vreunui partid politic", legea privind alegerea administraţiei publice şi locale normează că "pot fi acreditaţi ca observatori interni reprezentanţi ai unor ONG-uri care au ca unic scop apărarea drepturilor omului", BEJ a interpretat prevederile abuziv, în defavoarea solicitanţilor.

"Asociaţia "Institutul pentru Promovarea Democraţiei" nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi acreditată întrucât din analiza prevederilor cuprinse în statutul acesteia nu se poate reţine că scopul principal al acesteia ar fi apărarea drepturilor omului, pentru realizarea scopului fiind enumerate ca activităţi şi acordarea de consultanţă politică şi electorală, activităţi de studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice, activităţi apreciate ca fiind incompatibile cu apărarea drepturilor omului", arată răspunsul BEJ.

Cu toate acestea, în statutul ONG-ului se menţionează explicit, la articolul 8, privind scopul şi activităţile oganizaţiei, "protecţia drepturilor omului" şi "promovarea ideilor de libertate, democraţie şi bună guvernare". În plus, şi activităţile conexe arată că asociaţia este preocupată de problematica libertăţilor fundamentale. Elaborarea şi difuzarea de studii, cercetări, analize independente, recomandări şi bune practici în diverse domenii ale politicilor publice sau organizarea de măsuri, manifestaţii publice şi alte activităţi de sensibilizare a opiniei publice şi a autorităţilor publice cu privire la o problemă politică sau socială sunt doar câteva exemple care o dovedesc.

În timp ce organizaţiei studenţilor şi cadrelor didactice de la Politologie i s-a imputat că are prea multe obiecte de activitate, unele contravenind scopului de apărare a drepturilor omului, alte ONG-uri, precum "Centrul Creştin al Rromilor din România" sau "Asociaţia O şansă pentru viitor" au fost, în viziunea membrilor BEJ, mai adecvate pentru ca membrii acestora să primească statut de observatori.

A cui eşti?

Refuzul BEJ de a acredita membrii IPPD a lăsat-o mască pe preşedinta ONG-ului, Cristina Matiuţa, care a contestat decizia la Biroul Electoral Central. Cadru didactic la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Oradea, Matiuţa a arătat că legea electorală prevede doar obligativitatea ca observatorii interni să fie "cetăţeni cu drept de vot împuterniciţi de o organizaţie neguvernamentală care are ca obiect de activitate apărarea drepturilor omului înfiinţată legal cu cel puţin 6 luni înaintea începerii campaniei electorale". Condiţii pe care IPPD le îndeplinea!

"Este o mare porcărie şi o mare nedreptate. Cei 14 membri ai BEJ trebuiau să verifice dacă suntem legal constituiţi, adică în urmă cu peste 6 luni, şi suntem, şi că avem ca obiectiv apărarea drepturile omului, dar s-au legat de faptul că în statut avem trecute ca activităţi şi acordarea de consultanţă politică şi electorală, dar asta nu are a face cu situaţia de faţă", a declarat BIHOREANULUI Cristina Matiuţa.

Profesoara afirmă că membrii BEJ au acţionat din exces de zel, dar şi din teama că de fapt ONG-ul ar fi scos la înaintare de partide. "Niciunul nu ştia "ai cui suntem". Au crezut că suntem cu doamna Lia Pop (n.r. - fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, dar şi preşedinta organizaţiei de femei a PSD Bihor). Fiecare (n.r. - reprezentant al partidelor din BEJ) credea că suntem de-ai "celorlalţi"", afirmă Matiuţa.

Încurcături peste încurcături

Analizând argumentele profesoarei, Biroul Electoral Central i-a dat dreptate, schimbând, vineri, hotărârea BEJ şi dispunând acreditarea observatorilor ONG-ului. Totuşi, disputa nu s-a încheiat aşa uşor.

Pentru că la amiază trebuia să înmâneze acreditările studenţilor, sâmbătă dimineaţă Matiuţa s-a deplasat la sediul BEJ pentru a le ridica, dar a constatat că preşedinta Biroului, judecătoarea Florina Crişan, cea care trebuia să ştampileze şi să semneze documentele, era de negăsit. "Mi s-a spus că judecătoarea e la ţară, cu ştampilă cu tot. Este revoltător, adică înainte cu o zi de alegeri?... Nici locţiitorul (n.r. - judecătorul Antik Lavente) nu a putut semna în locul ei", a povesit Matiuţa.

Într-un târziu, IPPD şi-a primit acreditările, după ce judecătoarea a sosit la sediul BEJ, într-o ţinută sport, astfel că studenţii vor putea să-şi exercite calitatea de observatori la alegeri.

Fără transparenţă

Contactată de BIHOREANUL, preşedinta BEJ Bihor a bagatelizat problema. "Decizia de respingere a acreditării a fost votată în unanimitate din cauză că ONG-ul avea trecut la obiectele de activitate consultarea politică şi electorală. Chiar nu a fost nici o altă problemă", a spus Crişan. Preşedinta BEJ a admis, însă, că şi alte asociaţii aflate în aceeaşi situaţie (care aveau scopuri şi activităţi multilple) au primit acreditări. "Dar alţii nu aveau activităţi de genul consultanţei politice", a precizat magistratul.

Judecătoarea a afirmat, de asemenea, că nu a fost nimic în neregulă că sâmbătă dimineaţă a plecat cu ştampila din localitate, spunând că doar a întârziat la program. Cât despre ştampila luată asupra sa, a spus că nu putea să o lase nici măcar la locţiitor, pentru că acesta nu fusese împuternicit să semneze în locul ei. "Am copiii la ţară şi m-am dus să-i văd. M-am dus cu toate actele la mine, pregătită să vin apoi direct aici. Nu am ajuns la ora 10, e adevărat, dar avem program prelungit, până diseară la ora 22", s-a justificat Crişan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
maniPulaToareo
ce sa spun se gasi raluca avram sa demaste ea impostura :))) fetito, ai facut facultatea aia de care vorbesti FARA SA DAI PE LA CURSURI, cu complicitatea acelorasi profesori de care zici mai sus, asa ca lasa-ne cu "deontologia" ta profesionala ;) ai intrebat ce proiect era ala cu studentii ? cati bani se incaseaza ? unde se duc ? sau poate se duc o parte si la tine sau fituica asta de ziar :)
Postat 11 Iunie 2012, 01:10 de Gigel Frone
@Naalum
Magarie e faptul ca te-ai imbatat si postezi aici ca sa minti lumea !
Postat 10 Iunie 2012, 20:34 de ionel
Mr.
Ar fi bine daca v-ati informa inainte sa cascati gura degeaba.. Lia Pop nu are nici o legatura cu IPPD nu este nici membru, nici fondator nici nimic.. si tocmai de asta nu au primit votul de la USL - \"ca erau a nimanui\".. cat despre toata magaria asta.. asta e tara noastra, astia sunt cei pe care noi ii votam!
Postat 10 Iunie 2012, 17:15 de Naalum
replica la articol
Corecta !Foarte corecta decizia Biroului Electoral Judetean ca le-a refuzat statutul de observatorila alegeri la studentii de la Stiinte Politice (impartiali zice -se ) ,doar sunt studentii decanei Lia Pop de la PSD Bihor ,dar si asa exista infiltrati observatori USL-isti in Bihor din partea unui ONG obscur organizatie fantoma uslista cu sediul in Craiova ,dar cu membrii aici in Bihor si sunt acreditati 200 de observatori la aceste alegeri locale din Bihor ,da cu acesti observatori fantomatici ce este ?:))=)) Sa povestesc o intimplare adevarat petrecuta in noiembrie 2008 la alegerile parlamentare din zona mea .La alegerile parlamentare din 2008 tot asa doamna decan Lia Pop si-a trimis ,observatori impartiali ` la alegeri platiti ca sa incurce mai mult nu sa ajute si sa observe neregulile ,sa scrie adevarul si dreptatea faptelor penale petrecute in sectia de votare ,si imi spunea ,,ca este bine sa inchid ochii la cite se vadsi se petrec in sectia de votare `` era un batrinel de 60 -65 de ani trimis sa manipuleze si sa intimideze reactiile observatorilor partidelor in sectia de votare,la urma batranelul era beat si vorbea prostii !:))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 10 Iunie 2012, 16:20 de Romanul Simplu
Foarte corecta decizia !
Mucosii astia erau niste membri ai tsd, organizatia de utecisti a psd-ului. In plus au fost ,,indrumati\'\' de numita pop lia, decana de la stiinte politice si presedinta femeilor psd-iste din Bihor. Adica erau impartiali 100%, numai buni de ,,observatori\'\' .... De mici sunt periculosi psdeii... niste bice le-ar fi prins bine
Postat 10 Iunie 2012, 14:33 de .
magistrat de romanica
Din pacate astia sunt magistratii romani, nu raspund in fata nimanui, ei nu au reguli sau norme de respectat, se cred si sunt peste lege, asa cum a demonstrat tzaranca judecatoare, venita in treling, asa, a lehamite, sa stampileze un act. Oare stampila aia nu trebuie sa fie depozitata undeva anume si nu in papornitza unei tzaranci ajunsa magistrat de romanica?
Postat 10 Iunie 2012, 11:23 de justitiabil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON