URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Martie 2022, 16:20

Revista Familia în care a debutat Mihai Eminescu, expusă la Muzeul Ţării Crişurilor

Revista Familia în care a debutat Mihai Eminescu, expusă la Muzeul Ţării Crişurilor (Foto poezie: Direcția pentru Cultură Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a marca împlinirea a 156 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista Familia, Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe pasionaţii de literatură şi istorie, miercuri, la sediul instituţiei, unde va avea loc o seară muzeală. 

Potrivit unui comunicat transmis de MŢC, la eveniment va fi expusă revista originală cu numărul 6 din 25 februarie – 9 martie 1866 (ce face parte din colecţia Muzeului Memorial "Iosif Vulcan" din Oradea), în care a debutat poetul Mihai Eminescu, cu poezia "De-aş avea". 

În cadrul evenimentului vor vorbi: scriitorul Ioan F. Pop, generalul (r) Lazăr Cârjan, cel care a donat muzeului revista, Adriana Ruge, directoarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi restauratoarea Oana Băruţă.

"În anul 1865, Iosif Vulcan editează revista Familia, la Pesta, cu intenţia de a răspândi cultura şi literatura română în spaţiul transilvan. Un an mai târziu, în 1866, acesta primeşte la redacţia revistei o scrisoare însoţită de cîteva poezii, semnată de un elev «privatist», care se semnează Mihail Eminovici. Surprins în mod plăcut de poeziile tînărului de şaisprezece ani, Iosif Vulcan, care la acea vreme avea douăzeci şi cinci de ani, îi publică una dintre poezii, De-aş avea, în numărul 6, 25 februarie - 9 martie 1866, deschizîndu-i, prin acest debut, poarta literaturii române. Patronul revistei îi scrie, cu acest prilej, şi o notă de apreciere şi încurajare în subsolul paginii: «Cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale încercări poetice trimise nouă ne-a surprins plăcut». După cum cărturarul bihorean îi schimbă numele în Mihai Eminescu, aşa va semna poetul în continuare", au mai scris organizatorii.

Seara muzeală va avea loc miercuri, de la ora 17, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor, de pe strada Armatei Române.

Intrarea la eveniment este liberă, participarea fiind însă condiţionată de prezentarea certificatului verde şi purtarea măştii de protecţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON