URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Ianuarie 2021, 16:55

Revista de cultură Familia are un nou redactor-şef: tânărul romancier şi traducător Mircea Pricăjan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent intrată în procedură de restructurare din punct de vedere juridic, sub forma unui compartiment în cadrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai a urmare a unei hotărâri a Consiliului Judeţean Bihor, care o finanţează, revista de cultură Familia are, începând de marţi, 5 ianuarie, un nou redactor şef în persoana lui Mircea Pricăjan.

La 40 de ani, Pricăjan are deja 17 ani lucraţi la Familia, fiind totodată autorul a patru cărţi, din care trei romane, şi traducătorul altor peste 60 de romane, toate din engleză.

"Nu am o problemă"

Decizia numirii lui Mircea Pricăjan a fost luată de Consiliul de Administraţie al revistei, înaintea pierderii personalităţii juridice. 

"Reorganizarea din punct de vedere administrativ este o decizie pe care Consiliul Judeţean Bihor a fost în drept să o ia, ca instituţie finanţatoare, eu nu am absolut nicio problemă din acest punct de vedere", a declarat BIHOREANULUI noul redactor şef al revistei, adăugând că în opinia sa "pierderea personalităţii juridice nu este o pierdere atât de mare şi, poate, la un moment dat, se va găsi o altă formulă pentru reluarea acesteia".

Prin poziţia sa, tânărul redactor şef se diferenţiază de precedenta conducere a publicaţiei, reprezentată de fostul director Ioan Moldovan şi de fostul redactor şef Traian Ştef, care vor continua să activeze în colegiul redacţional ca simpli redactori.

Potrivit lui Pricăjan, redacţia a rămas fără posturile de director, de contabil (cu normă întreagă), de secretară (tot cu normă întreagă), de curier, precum şi fără un post de redactor cu jumătate de normă pe care îl ocupa cunoscutul critic literar Ioan Simuţ, oricum marginalizat de vechea conducere a revistei.

"Din redacţie vor mai face parte, pe lângă mine, Ioan Moldovan, Traian Ştef şi Alexandru Şereş, pe posturi de redactor, şi Miron Beteg, secretar de redacţie", a explicat Mircea Pricăjan.

"Mai atrăgătoare"

Noul redactor şef, care activează în cadrul redacţiei Familia din anul 2003, afirmă că are mai multe planuri pentru a revitaliza publicaţia şi de a o face mai semnificativă şi atractivă, atât din punct de vedere editorial, cât şi grafic.

"Vrem să repunem revista Familia pe piaţă într-o formulă mai atrăgătoare, începând de la copertă, să atragem colaboratori noi, să realizăm o conectare la literatura cât mai actuală. Vrem să repornim şi un cenaclu al revistei, iar faptul că vom fi la Bibliotecă nu va face decât să ne ajute, cred eu, Biblioteca fiind un spaţiu al cărţii. Mă gândesc, de asemenea, să facem din apariţia fiecărui număr al revistei un eveniment, la care să-i invităm să participe în primul rând pe colaboratorii publicaţi care se află în Oradea", a dezvăluit Mircea Pricăjan.

Acesta a spus, de asemenea, că împreună cu colegii va încerca să acorde o mai mare atenţie şi prezenţei în spaţiul online a revistei, aşa încât conţinutul să ajungă la cât mai mulţi potenţiali cititori. "Revista va fi pusă online nu ca pdf, cum se întâmplă în prezent, ci cu pagini individuale, care să poată fi distribuite mai uşor", a exemplificat noul redactor şef.

De notat că, de câţiva ani, revista de cultură Familia are un tiraj de 250 exemplare, din care aproximativ 100 se vând unor abonaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
sa se schimbe totul, dar sa ramana (aproape) la fel
orice schimbare este binevenita. mi-e lehamite de cei 2 cuci - moldovan si stef, care raman mai departe in redactie, adica isi pastreaza dreptul de vot cine publica in revista. oare tinerelul pricajan nu e pupilul lor? ***** am citit cu atentie schimbarile pe care doreste sa le aduca: vizibilitate mai mare, publicitate mai mare... insa cel mai grav si important aspect in constituie (non)CALITATEA LITERARA a scrierilor/publicatiilor din revista! 90% din ce se publica bate orice record de invechit-plictisitor-stanjenitor, grotesc, stufos-sufocant. asezarea in pagina este catastrofa, dar paragrafele si ordinea articolelor zbiara a ne-educatie si prost gust! ***** ne socheaza de asemenea partea grafica total lipsa si pozele de prost gust ale autorilor, alb-negru, de un comunism spurcat sovietic de pana si moscovitii ar fi gelosi daca ar vedea in ce hal arata revista! ******** daca nu a citit pana acum publicatii in lb engleza, germana, franceza, maghiara, sa inteleaga cum trebuie sa se prezinte o revista, fie ea chiar literara, atunci il invit pe stimabilul Pricajan la chioscurile/standurile de ziare din oras - mai ales cele de la Era si Lotus, de unde se pot cumpara publicatii straine actuale, cu preturi intre 30-120 lei, ca sa inteleaga cum trebuie sa arate o coperta, un cuprins, un articol, asezarea in pagina etc. nu e nevoie sa se inventeze roata, trebuie doar acces la educatie si vointa de a iesi din praful nenorocit improscat de zeci de ani de niste crocodili puturosi cum sunt cei 2 mentionati mai sus. numele nu il ajuta, dar sa speram ca dl Pricajan va gasi inteligenta si inspiratia necesara de a aduce Familia pe o treapta superioara, onoranta, a inteligentei romanesti universale.
Postat 05 Ianuarie 2021, 20:23 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON