URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 31 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2024, 08:01

„Rețeta” Nokian: Înainte de a începe producția la Oradea, fabrica Nokian trebuie să probeze că nu va polua orașul (FOTO)

„Rețeta” Nokian: Înainte de a începe producția la Oradea, fabrica Nokian trebuie să probeze că nu va polua orașul (FOTO) ANVELOPE „VERZI”. Parte a grupului Nokian Tyres, fabrica din Oradea nu va folosi deloc combustibili fosili, adică gaze ori cărbuni, fluxul tehnologic fiind bazat exclusiv pe energia electrică, motiv pentru care investitorul se și laudă că a pus pe picioare prima fabrică de anvelope din lume fără emisii de carbon. Culoarea „verde” a anvelopelor de Oradea este stabilită, așa că mai rămâne de văzut cum vor „mirosi” ele...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare investiţie din Oradea ultimelor decenii, sprijinită financiar cu un important ajutor de stat, fabrica de anvelope Nokian Tyres este prezentată ca prima din lume fără emisii în atmosferă. Investitorul finlandez şi-a propus să producă aici milioane de anvelope anual, dar fără să ardă gaz sau combustibili fosili, soluţii "tradiţionale" în această industrie.

BIHOREANUL vă prezintă tehnologia pe care o propun nordicii, aşa cum a fost detaliată în studiul de mediu pe care Nokian l-a depus la autorităţile locale înainte de a obţine autorizaţia de mediu. Documentaţia descrie fluxul tehnologic, dar lasă pe dinafară un amănunt important: cum vor fi neutralizate mirosurile neplăcute generate de prelucrarea cauciucului. Reprezentanţii Nokian garantează, însă, că au soluţia adecvată.

Mega-investiţie

Inaugurată în urmă cu o lună, fabrica Nokian Tyres este una dintre cele mai importante investiţii făcute vreodată în Oradea. Finlandezii vor să investească, în total, pe amplasamentul aflat între oraş şi Sânmartin (în zona unde era pe vremuri CET 2) 650 milioane euro, din care 99,5 milioane euro reprezintă ajutorul de stat acordat de Guvernul României şi aprobat de Comisia Europeană, graţie faptului că fabrica s-a mutat din Rusia după invazia asupra Ucrainei.

Pe lângă mega-investiţie, Nokian a evidenţiat de la bun început o altă caracteristică importantă: fabrica din Oradea va fi prima din lume care va produce anvelope fără ca atmosfera să fie poluată. Concret, finlandezii şi-au propus să nu elibereze deloc în aer dioxid de carbon (CO2). 

Cum vor face asta au explicat în studiul pe care l-au depus recent la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, odată cu solicitarea de eliberare a autorizaţiei de mediu obligatorie înainte de a demara producţia, în ianuarie 2025, document consultat de BIHOREANUL.

Din benzi de cauciuc

Realizat de două firme din Bucureşti, studiul descrie felul în care va funcţiona fabrica unde acum se produce doar în scop experimental. Nokian va folosi pentru fabricarea anvelopelor cauciuc natural şi sintetic, amestecat cu alte materiale şi substanţe.

Cauciucul ajunge în fabrică sub forma unor benzi care vor fi încălzite şi apoi presate în diferite materiale textile, într-o aşa-numită linie calandru. Materialul compozit va fi prelucrat cu cabluri de oţel, formând o centură continuă de fire cauciucate care apoi va fi prelucrată şi acoperită cu cauciuc extrudat, pentru a obţine elementele anvelopei (flanc, căptuşeală, bandă de rulare).

Anvelopa va fi construită pe alte utilaje specifice, iar în forma brută va trece prin diferite procedee menite să-i dea forma şi aspectul final. Procesul tehnologic se va încheia cu inspectarea vizuală a anvelopelor, iar apoi testarea lor în echipamente care imită jantele şi în aparate cu raxe X, pentru verificarea conformităţii.

Fabrica Nokian va avea şi un depozit unde vor fi stocate anvelopele, însă, conform documentaţiei, acesta va fi un serviciu externalizat, cel mai probabil unei firme partenere.


ANVELOPE DE ORADEA. Nokian a început să producă anvelope la Oradea încă din iulie 2024, însă deocamdată doar experimental, întreaga producție fiind reciclată în Finlanda. Abia de anul viitor, fabrica orădeană va produce anvelope destinate pieței

"Coapte" pe aburi

Studiul de mediu descrie toate utilajele pe care le va folosi Nokian, protejând însă de ochii concurenţei mărcile şi specificaţiile tehnice detaliate. În schimb, documentaţia arată că, pentru a produce anual 1.256.112 anvelope, cât şi-au propus finlandezii să facă la Oradea într-o primă etapă de dezvoltare a fabricii, se vor utiliza doar echipamente alimentate de energie electrică, ceea ce oferă şi caracterul "eco" al producţiei.

Utilajele sunt angrenate de curent sau de aburul produs de două cazane, cu o capacitate de 15 kilowaţi fiecare, în prima etapă urmând ca unul să fie funcţional, iar al doilea ţinut de rezervă. Cazanele vor produce aburi la temperatura de 215 grade Celsius şi o presiune de 20 bari şi vor fi alimentate de un rezervor de apă cu o capacitate de 63.000 litri. Când fabrica va ajunge la capacitatea maximă de 6 milioane de anvelope anual, vor mai fi instalate două cazane similare.

De la reţea

Pentru producţia de anvelope nu se vor arde cărbuni, gaze sau alţi combustibili fosili, cum se întâmplă în fabricile similare. "Cazanele sunt concepute pentru a funcţiona cu energie electrică", se arată în studiu. Pentru că nu vor folosi combustibili care emană noxe în atmosferă, finlandezii laudă fabrica din Oradea ca fiind prima din lume fără emisii de CO2. Curentul va fi asigurat de reţeaua de medie tensiune din apropiere.

Pe lângă electricitate, Nokian Tyres va folosi şi o altă materie primă importantă: apa. Conform studiului, producţia de anvelope va necesita lunar un consum estimat de 1.887 metri cubi de apă, pentru generarea aburului tehnologic şi pentru instalaţiile de răcire. Alimentarea cu apă se va face de la reţeaua publică a Oradiei şi tot în reţeaua oraşului, dar în cea de canalizare, vor ajunge apele uzate. Ţinând cont că o familie mică foloseşte lunar circa 10 mc de apă, fabrica Nokian va consuma din resursa Companiei de Apă Oradea cam cât un cvartal de blocuri. 

Cum va mirosi?

Cu problema noxelor lămurită, mai trebuie dat răspuns unei alte provocări: gestionarea poluării olfactive. Prelucrarea cauciucului generează, inevitabil, un miros neplăcut, lucru pe care îl ştiu prea bine locuitorii din Timişoara care, în urmă cu doi ani, au protestat în stradă, nemulţumiţi de duhoarea emanată de fabrica de anvelope din oraş, deţinută de un competitor al Nokian, firma germană Continental.

Studiul de mediu prezentat de finlandezi nu prezintă deloc modul în care mirosurile vor fi neutralizate înainte de a ajunge în atmosferă, deşi este clar că ele vor exista. Potrivit surselor BIHOREANULUI, lipsa acestor clarificări i-a şi determinat pe specialiştii APM Bihor să ceară completarea documentaţiei cu amănunte privind filtrarea emisiilor olfactive. "La vizita în teren s-a constatat că fabrica are o instalaţie de filtre, dar nu este deloc descrisă în studiu", afirmă o sursă din cadrul instituţiei.

În perioada următoare, Nokian va trebui să ofere şi aceste completări, iar abia apoi APM va lua o decizie privind emiterea autorizaţiei de mediu.

Promisiunea Nokian

La solicitarea BIHOREANULUI, reprezentanţii fabricii au confirmat că instalaţia există, astfel că orădenii nu ar trebui să se teamă de poluarea olfactivă. 

"Nokian Tyres are standarde extrem de stricte în toate privinţele legate de protecţia mediului. Pentru a reduce şi elimina emisiile în aer, fabrica din Oradea utilizează cea mai avansată tehnologie disponibilă, incluzând unităţi eficiente de filtrare a particulelor, precum şi sisteme de eliminare a mirosurilor", au transmis reprezentanţii companiei, la solicitarea scrisă a ziarului. 

Totodată, finlandezii subliniază că în jurul fabricii nu sunt locuinţe, astfel că n-ar trebui să fie persoane afectate: "Fabrica Nokian Tyres din Oradea este situată într-o zonă industrială, relativ departe de zonele rezidenţiale". Altfel spus, cel puţin pe hârtie, fabrica de cauciucuri n-ar trebui să-i deranjeze deloc pe orădeni...


VITEZĂ FINLANDEZĂ

"Am găsit un partener la Oradea"

Fabrica Nokian Tyres din Oradea a fost inaugurată pe 19 septembrie, la eveniment participând conducătorii companiei finlandeze şi oficiali români, inclusiv ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu. 

"Suntem în pragul unei noi ere pentru Nokian Tyres. Călătoria a început în urmă cu doi ani, am căutat în toată Europa şi am evaluat peste 40 de locaţii unde să punem prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume. Aveam nevoie de mai mult decât un loc, aveam nevoie de un partener şi l-am găsit la Oradea", a spus atunci Jukka Hienoen, preşedintele Consiliului de Administraţie al Nokian Tyres. 

Caracterul "electric" al fabricii este un motiv de laudă pentru companie. Şi Hienoen, şi CEO-ul Jukka Moisio au transmis că sunt "foarte mândri" să prezinte publicului "prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume". 

Tot atunci, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a lăudat viteza cu care fabrica a fost construită, în doar 15 luni. 

Când va atinge capacitatea maximă de producţie, fabrica Nokian va avea 550 de angajaţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Vrăjeală
Cât timp fabrica nu e alimentată 100% din energie verde (de ex. eoliană, panouri fotovoltaice) nu se poate spune că fabrica face cauciucuri cu emisii 0 de CO2. Pt că energia e produsă și din surse care emit CO2. Și ei folosesc acel curent la producția de cauciucuri. Atât doar că au împachetat frumos asta și au obținut câteva su' de milioane de euro. Asta e rețeta "succesului".
Postat 30 Octombrie 2024, 08:32 de Vio_427
KP
Tu nu greșești, TU MINȚI, ca și la articolul din link. Și apoi fugi de răspundere. Asta nu e prima oară când ești prinsă cu minciuna, de fapt tot timpul ești prinsă cu minciuna, su nu ai argumente. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/accident-cu-3-masini-in-sudrigiu-o-autospeciala-a-politiei-bihor-a-ajuns-in-sant-iar-un-politist-a-fost-ranit-vezi-in-ce-conditii-189738.html
Postat 29 Octombrie 2024, 21:50 de Sandu2100
errare humanum est, perseverare diabolicum
Legat de potentiala poluarea olfactiva - rămâne de văzut abordarea. Pana la urma daca cineva are răbdare se poate verifica situatia de la alte fabrici de anvelope din Ro(Pirelli, Mlchelin, Cotinental). Mi mult, chiar eb poate aprofunda discutia cu Nokian pe aceasta tema. Iar daca in viitor vom identifica vreo dovada reala de greenwashing, atunci putem sesiza inclusiv comisia UE in loc sa comentam doar pe site-uri in varii contexte politice. In rest, din lipsa unei cifre exacte, se pot folosi 2 estimări pt. consumul lunar de apa in Oradea: 1.https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/consumul-de-apa-da-nivelul-de-civilitate-al-comunitatii-la-oradea-e-in-continua-crestere-2162378/- cca, 1.020.000 mc/luna 2. 2.100 l/s capacitatea de pompare=2.1 mc/s , as pondera cu % Oradea din zona deservita si cu necesarul mai redus pe diverse plaje orare (pana la urma aceasta este capacitatea de pompare, nu consumul efectiv), si oricum ajungi la minim 1 milion+ mc/luna. In ambele situatii, % Nokian din consumul total de apa se ridica la abia 0,18% adică de 8 ori mai putin si decât acea corectie din pix catre 1,5%! Departe rau de apocalipsa apei anuntata initial!
Postat 29 Octombrie 2024, 20:40 de myke
asta e nebun:
"Fabrica Nokian Tyres din Oradea este situată într-o zonă industrială, relativ departe de zonele rezidenţiale" asta nici habar nu are ca la nici 1 km sunt blocuri pline de pulime,habar n-are individu ca la 3 km e statiunea balneoclimaterica Felix,care atrage turisti ptr economia judetului,dar cine va mai veni ca turist la Felix ca sa miroase in sejur aroma de cauciuc ars?
Postat 29 Octombrie 2024, 20:07 de florea
adriano lasi de dorit!
"Cu problema noxelor lămurită, mai trebuie dat răspuns unei alte provocări: gestionarea poluării olfactive"nu e lamurit nimic legat de noxe!poluarea olfactiva contine compusi chimici toxici si de aceea simti miros,deci chiar daca nu vor arde ei carbuni si gaz rusesc(arde CET gaz rusesc pe turbina americana) vor folosi alte chimicale mult mai daunatoare indivizilor pe termen lung.te invit adriana sa mergi la un burnout facut de putzoii cu masini cu cai putere si sa imi spui daca vrei acel miros sa-l simti in Nagyvarad zilnic.
Postat 29 Octombrie 2024, 20:00 de florea
Moderator + myke ... greșeala mea, din prea mare grabă de idei.
1,5% apă potabilă din rețea și 1,5% apă uzată deversată. Nu atât cifrele contează cât balivernele ecologice, financiare și umane, ale "nokianilor".
Postat 29 Octombrie 2024, 18:13 de KP
problema cea mare ca nu e de fapt problema!
Citat din articol pt. cei care au sarit peste acest "amanunt" " "Pe lângă electricitate, Nokian Tyres va folosi şi o altă materie primă importantă: apa. Conform studiului, producţia de anvelope va necesita lunar un consum estimat de 1.887 metri cubi de apă, pentru generarea aburului tehnologic şi pentru instalaţiile de răcire. Alimentarea cu apă se va face de la reţeaua publică a Oradiei şi tot în reţeaua oraşului, dar în cea de canalizare, vor ajunge apele uzate. Ţinând cont că o familie mică foloseşte lunar circa 10 mc de apă, fabrica Nokian va consuma din resursa Companiei de Apă Oradea cam cât un cvartal de blocuri." 1.887 mc/10mc = 188,7 apartamente - approx.5-600 de "oradeni" care sub nicio forma nu ajung sa reprezinte 15% din populatia orasului. Daca e sa ne luam dupa altii care vad dezastrul panzei freatice, atunci probabil ca e bine sa limitam de pe acum nr. de locuitori ai orasului! pt. ca, nu-i asa, orice gura in plus consuma apa. Ma intreb si eu, oare cum rezista panza aia cand erau peste 200k locuitori in oras? deci, fata de azi, binisor mai multi decat cei 600 in plus echivalati prin fabrica Nokian. Sau o fi plecat toti de sete? Genul acesta de dezinformari sunt pe un model patentat rusesc - au fost si la fabrica Tesla de langa Berlin, la fabrica de baterii din Debretin si cam pe langa orice obiectiv producator de plus valoare prin occident. Nu i-as uita si pe cei ce gasesc flora si fauna sub orice viitoare infrastructura, inclusiv atat de necesarele baraje hidro. Asta nu inseamna ca toti cei care folosesc tipul acesat de naratiuni sunt de-ai rusilor. Nu, sunt doar niste simpli ...utili!
Postat 29 Octombrie 2024, 15:47 de myke
Problema cea mai mare e apa!
Productia de anvelope necesita cantitati imense de apa. Cum anii sunt tot mai secetosi, iar Crisul abia face fata consumului oradenilor, de unde vor lua finlandezi apa? Exclus din Cris! Sau asa ar trebui. Din panza freatica? In 2/3 ani vine dezastrul, nivelul panzei ar scadea mult, adio vegetatie....
Postat 29 Octombrie 2024, 13:24 de pinonel
Problema exista si in alte zone
Va invitam si in Santion unde o fabrica ce produce pastile de aprins focul(pe baza de kerosen) polueaza fara probleme desi este la o distanta de 17metri de case ! Locuitorii respira vapori de kerosen care sunt toxici pentru sanatatea umana - putoarea este pe masura de asemenea !
Postat 29 Octombrie 2024, 12:56 de AFlorin
De ce?
Nu stim de ce hidro si nuclear sunt la 1300MWh , cind ele de obicei merg in banda pe la 1800MWh. Probabil niste smekeri trebuie sa vinda curent, altii cumpara scump din extern, pe reteta "turcu plateste"...
Postat 29 Octombrie 2024, 09:55 de excalibur
https://www.sistemulenergetic.ro/
Data 2024-10-29 09:40:09 Consum [MW]6786 Productie [MW]5707 Nuclear [MW]1324 Eolian [MW]311 Hidro [MW]1377 Hidrocarburi [MW]1075 Carbune [MW]993 Fotovolt [MW]555 Biomasa [MW]53 Sold* [MW]1079 ... *Valorile negative pentru sold înseamnă export
Postat 29 Octombrie 2024, 09:52 de excalibur
Poate că se prind, în sfârșit acum, toți susținătorii de la bun început a producției de anvelope "ecoogice" ...
... că balivernele sunt a doua specialitate marca Nokian. Toți producătorii de anvelope din Uniunea Europeană au început de câțiva ani deja să-și orienteze tehnologiile pe energii parțial alternative, având ca surse energia vântului și soarelui. Nokian însă merge pe electric din rețeaua națională a României, care înseamnă la bază 87% surse pe cărbune, petrol și gaze . Bașca faptul că Nokian va utiliza 15% din apa rețelei orădenilor, care și așa este la limită cantitativă când nu sunt precipitații suficiente, cum a fost cazul și în acest an. Continental spre exemplu, marcă mult mai recunoscută decât Nokian, are la noi mai multe foraje proprii, având chiar o interdicție de funcționare pentru utiliizarea apei potabile din rețeaua publică. Iar toate astea sunt subvenționate de către contribuabilii din România, pentru ca Nokian să poată raporta acționarilor profit după profit. Degeaba am transmis public direct și indirect, inclusiv lui Bolojan și Birta, aspectele negative de mediu pe care le crează o asemenea investiție la Oradea, că "neterminații" nu știau decât să bată câmpii despre cele 650 milioane Euro care vor fi de fapt maxim 175 de milioane, despre 500 locuri de muncă care vor fi cel mult 150, sau despre efectul de imagine al unui oraș atractiv investițiilor, care se va dovedi negativ în cel mai scurt timp de la intrarea în producție. ANM ar trebui să pună condiții practice, care să permită suspendarea imediată a activității Nokian, dacă utilizează în producție apă potabilă în loc de industrială din Crișul Repede sau foraje și dacă emisiile depășesc media de acum a noxelor, măsurate de stațiile de profil din întreaga zonă a orașului și comunelor periurbane.
Postat 29 Octombrie 2024, 09:39 de KP
@KP
Iar bagi fitile și dezinformări? De unde procentul de 15% din apa folosită de orădeni? Articolul spune clar: Conform studiului, producţia de anvelope va necesita lunar un consum estimat de 1.887 metri cubi de apă, pentru generarea aburului tehnologic şi pentru instalaţiile de răcire.
Postat 29 Octombrie 2024, 11:49 de Moderator
Asteptam sa cumparam
Am amanat achizitia de anvelope noi pana pot cumpara Nokian made in oradea!!!
Postat 29 Octombrie 2024, 09:17 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5914 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON