URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2023, 09:58

„Rețeta” ieftinirii: Vești bune pentru orădeni, s-au redus costurile de salubritate!

„Rețeta” ieftinirii: Vești bune pentru orădeni, s-au redus costurile de salubritate! SALUBRITATE „SMART”. Orădenii resimt avantajele unui sistem modern de colectare a deșeurilor: după ce resturile care pot fi valorificate au fost sortate de cetățeni, fracția reziduală este tratată mecano-biologic, ceea ce o „micșorează” și o face mai ieftină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii încep să simtă în buzunar avantajele unui sistem de salubritate modern şi racordat la normele europene. Din luna iunie, toţi locuitorii municipiului primesc de la RER Vest facturi de salubritate mai mici, ieftinire care se datorează faptului că deşeurile reziduale nu mai ajung direct la groapa de gunoi, ci în prealabil sunt tratate. Iar "tratamentul" e în folosul cetăţenilor...

Drumul deşeurilor

Bihorul are funcţional Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) din anul 2020 şi, astfel, respectă obligaţia europeană de a refolosi cât mai multe din deşeuri. Prin SMID, colectarea separată a devenit o regulă în tot judeţul, iar oamenii aruncă deşeurile în cinci fracţii: biodegradabilă (resturi vegetale), hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, plus reziduală (deşeurile care nu se încadrează în celelalte categorii).

După ce sunt ridicate de la cetăţeni şi firme, deşeurile au drumul lor: cele reciclabile ajung în staţia de sortare a firmei Eco Bihor, de unde sunt trimise firmelor specializate în transformarea lor în noi materii prime, resturile biodegradabile ajung la staţia de compost, iar cele reziduale în halda de deşeuri. Din păcate, acest "munte" de gunoaie de la marginea cartierului Episcopia creşte an de an.

Gunoaie la "tratament"

SMID prevede însă o soluţie împotriva creşterii haldei de deşeuri: staţia de tratare mecano-biologică (TMB). Construită chiar lângă depozitul judeţean administrat de firma Eco Bihor, această instalaţie a fost pusă în funcţiune la finalul lunii mai, fiind menită să deshidrateze deşeurile reziduale. 

Conform regulamentului judeţean de salubritate, din 1 iunie, aici ajung toate deşeurile pe care orădenii le aruncă în pubelele negre. RER Vest le predă la poarta staţiei TMB, administrată de firma Girexim Universal, iar aici sunt tocate, apoi maturate. După aproape o lună, cantitatea lor se reduce substanţial, iar deşeurile ajung tot în depozitul judeţean, dar mai uşoare decât au fost înainte de a trece prin TMB.

Costuri mai mici, facturi pe măsură 

Laura BrebAceastă nouă procedură influenţează deja costurile de salubritate, în favoarea orădenilor! "Toţi locuitorii oraşului de pe Crişul Repede vor vedea o scădere a tarifului pentru colectarea şi transportul deşeurilor reziduale, având în vedere că staţia TMB are tarife mai mici decât Eco Bihor, administratorul depozitului ecologic Bihor", a explicat Laura Dărăban-Breb (foto), purtătoarea de cuvânt a RER Vest.

Tariful practicat de Girexim Universal este de 107,59 lei/tonă, plus TVA, având inclusă taxa pentru economia circulară, în valoare de 80 lei/tonă (plus TVA), obligatorie în toată ţara pentru fiecare tonă de deşeuri care nu sunt valorificate. Prin comparaţie, la Eco Bihor, tariful de depozitare a unei tone de deşeuri reziduale este de 25,72 euro (plus TVA), la care se adaugă taxa de economie circulară, astfel că în final rezultă aproximativ circa 207 lei pe tona de deşeuri. 

"Începând din 1 iunie, tarifele practicate de RER Vest pentru colectarea şi transportul deşeurilor reziduale în Oradea sunt mai mici, iar ieftinirea se va vedea pe facturile emise către toţi utilizatorii serviciului de salubrizare din municipiu", a mai spus reprezentanta RER Vest.

Cât vom plăti?

Concret, de-acum înainte, persoanele fizice care locuiesc la case plătesc pentru un metru cub de deşeuri reziduale (din pubela neagră) 74,94 lei (plus TVA), faţă de 101,35 lei/mc (plus TVA), cât plăteau până acum. 

Pentru persoanele juridice din Oradea, tariful nou este de 446,37 lei/tonă + TVA, mai mic faţă de 545,55 lei/tonă (fără TVA), cât era până la 1 iunie, iar instituţiile publice plătesc de-acum 443,96 lei/tonă (fără TVA), în loc de 543,14 lei/tonă (fără TVA).

În cazul asociaţiilor de proprietari, care au tariful calculat în funcţie de numărul de persoane declarate lunar, vor plăti pentru deşeurile reziduale un preţ de 7,65 lei/persoană, cu TVA inclusă, faţă de 10,35 lei/persoană/lună, cât plăteau până în iunie.    

"Tarifele pentru colectarea şi transportul deşeurilor biodegradabile, precum şi pentru cele reciclabile au rămas neschimbate, având în vedere că acestea sunt în continuare predate către staţia de compostare, respectiv cea de sortare, administrate de Eco Bihor", a precizat Laura Dărăban-Breb. 

În plus, lună de lună, orădenii pot să-şi reducă singuri costurile facturii de salubritate, dacă sortează bine deşeurile şi aruncă o cantitate cât mai mică în pubelele negre...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Balivernele curg în continuare din sac sau din pubelă.
SMID funcționează efectiv în Bihor de 2 (doi) ani deja, după modelul anterior al REOSAL, inițiat în urmă cu 8 (opt) ani. Astăzi, față de perioada în care se punea la cale dispariția REOSAL și inițierea SMID, tarifele de colectare a deșeurilor, per total în tot județul Bihor, au crescut de aproape 3 (trei) ori, iar veniturile de operare s-au dublat, la toți cei precum RER, AVE și KEVIEP. În 2/3 din Bihor, că ai sau nu ai gunoi de ridicat de la poartă ... conform contractelor plătești. Ești abonat, prin grija CJ Bihor mai ales (trioul liberal Bolojan + Mălan + Chirilă), la crearea de profit operatorilor de salubritate.
Postat 19 Iulie 2023, 07:50 de KP
Preț gunoi la bloc gresit
La bloc costul pt ridicat gunoiul e de aprox 18 RON/persoana. Ceva pute..
Postat 18 Iulie 2023, 23:54 de oradeanbihor
Advertorial!!!
Acest articol mai mult decât mincinos trebuia etichetat ca advertorial(și ăla mincinos)!!!
Postat 18 Iulie 2023, 22:01 de Adrian1965
Nu vi-i rușine, mă!?
Ați ridicat preturile cu 5-600% si mai aveți tupeul să plătiți articole in ziar. Plus campania de promovare deseuri selective =0 Doar gunoaie neridicate prin tot orașul
Postat 18 Iulie 2023, 13:35 de Pepe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON