URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2023, 11:15

"Reţeta" colectării: RER Vest explică unde se aruncă fiecare dintre deşeurile care se adună în bucătărie

'Reţeta' colectării: RER Vest explică unde se aruncă fiecare dintre deşeurile care se adună în bucătărie NU ORICE. Cojile de fructe şi legume, pâinea, resturile de cafea şi ceai se aruncă în pubela maro, unde nu trebuie să ajungă însă şi resturi de carne, grăsimi sau lactate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când suntem în bucătărie, indiferent că facem curat sau gătim, găsim ceva de aruncat. Şi chiar dacă toţi susţinem că ştim regulile colectării separate, mai sunt şi situaţii capcană.

RER Vest lămureşte câteva situaţii reale, care se petrec în bucătărie, şi oferă mai multe răspunsuri la întrebarea: "Asta unde se aruncă?".

Uleiul uzat, nu în chiuvetă!

Curăţenia în bucătărie implică adesea şi soluţii chimice, de pildă pentru curăţatul cuptorului, al plitei ori ştersul mesei şi al blatului. "Dacă folosim un şerveţel de hârtie în combinaţie cu soluţia de curăţat, după folosire, acesta va fi aruncat în coşul de gunoi rezidual. Orice şerveţel folosit în bucătărie, în combinaţie cu soluţii de curăţarea sau ulei, indiferent că este vegetal sau animal, este considerat deşeu rezidual", explică Laura Dărăban Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.

Buretele folosit pentru spălatul vaselor se aruncă tot la rezidual, adică în pubela neagră, acolo unde trebuie să ajungă şi un chibrit folosit, pentru că ar putea conţine urme de fosfor.

Uleiul folosit la gătit trebuie colectat separat, în recipiente curate, care ulterior pot fi predate unor supermarketuri care oferă la schimb ulei alimentar. "Dacă nu colectaţi uleiul separat, atunci acesta este considerat deşeu rezidual şi îşi are locul în pubela neagră", mai spune reprezentanta RER Vest.

Fără grăsimi, carne şi lactate!

Resturile vegetale sunt, după cum unii orădeni ştiu, deşeuri biodegradabile. Cu câteva condiţii: să nu fie amestecate cu ulei, grăsimi sau lactate!

Resturile animale sunt deşeuri reziduale, pentru că fibrele de carne nu sunt potrivite pentru realizarea compostului. "Aşa că, dacă vrem să aruncăm mâncarea rămasă în frigider de săptămâna trecută şi are carne în ea, va ajunge în pubela neagră", spune Dărăban Breb.

De asemenea, lactate precum brânza, caşcavalul, iaurtul, laptele reprezintă resturi care trebuie aruncate la deşeuri reziduale. Aceste produse din lapte conţin grăsime, de aceea nu au locul în pubela maro, pentru deşeuri biodegradabile.

Mâncarea gătită care nu conţine grăsimi, carne sau lactate se poate arunca în pubela maro. De exemplu, paste fierte, pâinea uscată, orezul sau alte alimente "uscate", necontaminate şi care se descompun în mod natural.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON