Când suntem în bucătărie, indiferent că facem curat sau gătim, găsim ceva de aruncat. Şi chiar dacă toţi susţinem că ştim regulile colectării separate, mai sunt şi situaţii capcană.
RER Vest lămureşte câteva situaţii reale, care se petrec în bucătărie, şi oferă mai multe răspunsuri la întrebarea: "Asta unde se aruncă?".
Uleiul uzat, nu în chiuvetă!
Curăţenia în bucătărie implică adesea şi soluţii chimice, de pildă pentru curăţatul cuptorului, al plitei ori ştersul mesei şi al blatului. "Dacă folosim un şerveţel de hârtie în combinaţie cu soluţia de curăţat, după folosire, acesta va fi aruncat în coşul de gunoi rezidual. Orice şerveţel folosit în bucătărie, în combinaţie cu soluţii de curăţarea sau ulei, indiferent că este vegetal sau animal, este considerat deşeu rezidual", explică Laura Dărăban Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.
Buretele folosit pentru spălatul vaselor se aruncă tot la rezidual, adică în pubela neagră, acolo unde trebuie să ajungă şi un chibrit folosit, pentru că ar putea conţine urme de fosfor.
Uleiul folosit la gătit trebuie colectat separat, în recipiente curate, care ulterior pot fi predate unor supermarketuri care oferă la schimb ulei alimentar. "Dacă nu colectaţi uleiul separat, atunci acesta este considerat deşeu rezidual şi îşi are locul în pubela neagră", mai spune reprezentanta RER Vest.
Fără grăsimi, carne şi lactate!
Resturile vegetale sunt, după cum unii orădeni ştiu, deşeuri biodegradabile. Cu câteva condiţii: să nu fie amestecate cu ulei, grăsimi sau lactate!
Resturile animale sunt deşeuri reziduale, pentru că fibrele de carne nu sunt potrivite pentru realizarea compostului. "Aşa că, dacă vrem să aruncăm mâncarea rămasă în frigider de săptămâna trecută şi are carne în ea, va ajunge în pubela neagră", spune Dărăban Breb.
De asemenea, lactate precum brânza, caşcavalul, iaurtul, laptele reprezintă resturi care trebuie aruncate la deşeuri reziduale. Aceste produse din lapte conţin grăsime, de aceea nu au locul în pubela maro, pentru deşeuri biodegradabile.
Mâncarea gătită care nu conţine grăsimi, carne sau lactate se poate arunca în pubela maro. De exemplu, paste fierte, pâinea uscată, orezul sau alte alimente "uscate", necontaminate şi care se descompun în mod natural.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.