URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 18 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2024, 12:18

Rețeaua de gaz a fost extinsă în comuna Mădăras din Bihor. „Nu este normal să continuăm să ne tăiem pădurile pentru a ne asigura sursa de căldură” (FOTO)

Rețeaua de gaz a fost extinsă în comuna Mădăras din Bihor. „Nu este normal să continuăm să ne tăiem pădurile pentru a ne asigura sursa de căldură” (FOTO) sursa foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rețeaua de gaze naturale a fost extinsă în comuna Mădăras, astfel încât să acopere și satele Homorog și Ianoșda, iar primii consumatori s-au racordat deja la noul serviciu, au anunțat vineri reprezentanții Consiliului Județean Bihor, instituție care a cofinanțat investiția.

Potrivit informării menționate, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a participat joi, 17 octombrie, la invitația primarului David Eugen, la punerea în funcțiune a rețelei.

Cei doi au vizitat, alături de viceprimarul comunei Mădăras, Monica Gabriela Vesa, și reprezentantul operatorului Gaz Vest Arad, Liviu Ilievici, Stația de Reglare Măsurare Predare (SRMP) din localitatea Homorog. Ulterior, au fost invitați în locuința unuia dintre primii cetățeni racordați la noul sistem. 

„Pentru o comună aflată la câmpie, procurarea lemnelor de foc este dificilă și nu este normal să continuăm să ne tăiem pădurile pentru a ne asigura sursa de căldură. Gazul reprezintă o alternativă care în comuna Mădăras este acum la îndemâna fiecărui cetățean. Vom continua să susținem introducerea rețelelor în orașele și comunele unde primăriile doresc acest lucru”, a declarat Mircea Mălan, citat în comunicat. 

În cele două localități, s-au construit 26,5 kilometri de conducte. În Homorog vor fi racordate 300 de gospodării, iar în Ianoșda, 400 de gospodării.

Lucrările au început în noiembrie 2022, au fost realizate de SC Gaz Vest SA Arad și au costat 4 milioane de lei, inclusiv TVA. 

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

„Investiția a fost finanțată în proporție de 60% din bugetul Primăriei Mădăras, 20% din bugetul Consiliului Județean Bihor și 20% de operatorul Gaz Vest. Pe lângă sprijinul financiar, Consiliului Județean Bihor a oferit asistență tehnică pentru implementarea proiectului. Extinderea rețelei a beneficiat, de asemenea, de sprijinul operatorului național Transgaz”, se arată în comunicatul CJ Bihor. 

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

Începând din 2021, Consiliul Județean Bihor derulează un program multianual prin care sprijină financiar și cu expertiză UAT-urile interesate de introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale. „Instituția alocă în fiecare an un million de euro prin acest program, ceea ce permite susținerea a 5 sau 6 primării. Este singurul Consiliu Județean din România care derulează un astfel de proiect”, se mai menționează în informare. 

Printre UAT-urile care au beneficiat de acest program se numără Abram, Lunca, Sânnicolau Român, Cefa și Ștei. „Instituția își propune ca până în 2030, peste 80 de comune și orașe să fie racordate la rețeaua de gaze naturale, în prezent numărul acestora fiind de 22, alte 27 de UAT-uri având proiecte în implementare”, se arată în încheierea informării transmise de CJ Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari, se vad rezultatele
Speram sa se extinda cat mai repede in cat mai multe comune si orase. Daca in Alba, Mures, Cluj s-a putut, si Bihorul poate.
Postat 18 Octombrie 2024, 15:03 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5778 RON
  • 1 EUR = 4.972 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON