URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 28 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Concetățeanul nostru Gyuri Haber ne-a promis că va instala un sistem de inteligență artificială, numit Zena, la Spitalul Județean. Azi, când auzi că marile companii se bat în implementări care mai de care mai performante ale AI-ului, pe la mașini și telefoane, parcă ne cuprinde și pe noi mândria că un fiu al orașului s-a gândit la o astfel de măsură în domeniul sanitar.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Aprilie 2025, 10:03

Respiră și fă-te bine! Cum a reușit să se pună pe picioare asistenta grav rănită în accidentul cu ambulanța răsturnată și reașezată pe roți de trecători în Nufărul (FOTO/VIDEO)

Respiră și fă-te bine! Cum a reușit să se pună pe picioare asistenta grav rănită în accidentul cu ambulanța răsturnată și reașezată pe roți de trecători în Nufărul (FOTO/VIDEO) FIȚI RESPONSABILI! Reflectând la accident și la momentul în care trecătorii au mișcat ambulanța, cu ea și cu pacientul înăuntru, asistenta Florina Chinde subliniază importanța educației medicale. „Apreciez ajutorul atât de uman al celor care s-au oprit. Le mulțumesc din suflet! Dar, dacă nu știi cum să intervii, mai bine așteaptă, fiindcă poți face mai mult rău! Avem nevoie de mai multe cursuri de prim ajutor, mai ales în școli”, spune ea. Florina nu are putere să vizioneze imaginile înregistrate în interiorul autospecialei. „Am înțeles că sunt crunte”...
Respiră și fă-te bine! Cum a reușit să se pună pe picioare asistenta grav rănită în accidentul cu ambulanța răsturnată și reașezată pe roți de trecători în Nufărul (FOTO/VIDEO) REGULI STRICTE. Având în vedere concentrația foarte mare de oxigen pur în barocameră, pentru a evita accidentele ce ar putea fi provocate chiar și de o mică scânteie (electrizări ale hainelor sau părului), regulile sunt stricte: îmbrăcăminte 100% din bumbac, fără machiaj, creme sau parfum, și fără încălțăminte îmblănită. La Hyperbarium, o sesiune durează circa 2 ore, incluzând 4 reprize de respirație pe mască și egalizarea presiunii. Telefoanele sunt interzise, dar pacienții pot viziona un film pe monitoare special modificate pentru acest mediu
Respiră și fă-te bine! Cum a reușit să se pună pe picioare asistenta grav rănită în accidentul cu ambulanța răsturnată și reașezată pe roți de trecători în Nufărul (FOTO/VIDEO) captură Facebook
Respiră și fă-te bine! Cum a reușit să se pună pe picioare asistenta grav rănită în accidentul cu ambulanța răsturnată și reașezată pe roți de trecători în Nufărul (FOTO/VIDEO) captură Facebook
Respiră și fă-te bine! Cum a reușit să se pună pe picioare asistenta grav rănită în accidentul cu ambulanța răsturnată și reașezată pe roți de trecători în Nufărul (FOTO/VIDEO) captură Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu câteva săptămâni în urmă, Florina Chinde nu putea sta pe scaun nici 5 minute. Avea coșmaruri, dureri, iar să ridice un flacon cu apă era o provocare.

Ea este asistenta grav rănită în teribilul accident petrecut în februarie pe strada Nufărului din Oradea, în urma căruia ambulanța în care se afla s-a răsturnat și a fost repusă pe roți de trecători, deși acest fapt e interzis. Florina a avut mult de pătimit de pe urma incidentului.

Neașteptat, însă, calvarul s-a „risipit” în doar câteva zile, după ce a început un tratament cu oxigen pur, chiar în Oradea, la Clinica Hyperbarium. „Când am venit aici, la două săptămâni după operație, nu mă puteam apleca să-mi iau botoșeii. După 4 zile am început să conduc”, spune ea.

Accidentul care a schimbat totul

Accidentul a stârnit emoție publică puternică. Pe 11 februarie, dimineața, un tânăr orădean de 19 ani a intrat cu autoturismul în intersecția Nojoridului-Nufărului, pe culoarea verde a semaforului, dar a lovit în plin o autospecială a Serviciului Județean de Ambulanță aflată în misiune, care trecuse pe roșu. Din impact, ambulanța s-a răsturnat și a ricoșat într-o altă mașină (video jos).

Dorind să ajute, câțiva trecători s-au mobilizat și au reașezat autospeciala pe roți. În interior se aflau încă asistenta medicală Florina Chinde, 49 ani, și un pacient de 51 ani, suspect de accident vascular cerebral. Ce a urmat a fost teribil. Gestul binevoitorilor a agravat situația.

Dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor, a reacționat imediat după accident. „Pacientul din ambulanță nu a fost afectat, conducătorul auto a scăpat fără leziuni majore, dar asistenta a suferit o fractură de coloană. Voi posta aici o filmare în care se poate auzi cum asistenta urlă de durere când ambulanța este repusă pe roți. Vă rog să înțelegem cu toții că reacțiile instinctuale pot genera mai multe probleme și leziuni decât accidentul în sine”, sensibiliza el publicul. „Există echipaje cu echipamente specializate care intervin în aceste situații și pot extrage victimele fără consecințe suplimentare”, explica dr. Borcea.

Cu toate că avea centura cuplată, impactul a fost devastator pentru Florina și mulți s-au întrebat ce s-a întâmplat, până la urmă, cu ea. BIHOREANUL a găsit-o zilele trecute la recuperare, la Clinica Hyperbarium din Calea Clujului. Acum e zâmbitoare și se simte bine, iar chinurile din urmă cu două luni par să fi devenit istorie.

Ceva cald pe față...

Deși nu-și amintește în detaliu, Florina rememorează scene șocante. Era la a doua misiune în ziua accidentului, preluase pacientul din Gepiș, l-a stabilizat și îl monitoriza în drum spre Urgențe.

„Stăteam în spate cu el și aveam centura pusă. M-am trezit brusc cu toate lucrurile răsturnate peste mine. Am reușit să anunț prin stație că am avut accident și am strigat după ajutor. Mare lucru nu mai știu, doar că am auzit gălăgie foarte mare, oameni strigând, o izbitură. Am simțit o zdruncinătură și apoi că-mi curge ceva cald pe față”, spune Florina.

Prinsă în centura de siguranță, nu se putea mișca. Voia să-și ajute pacientul, dar nu avea cum. „Zicea să-l ajut, că are copii, dar căzuseră lucruri peste mine și nu puteam să mă desprind din centură. Sângele din rana mea de la cap curgea spre el și s-a speriat, iar eu aveam dureri în tot corpul. Mă durea foarte tare spatele, abdomenul și capul, aveam o plagă deschisă de cel puțin 10 cm”, rememorează asistenta.

La spital, s-a confirmat că suferise o fractură serioasă de coloană vertebrală. Din fericire, măduva spinării nu a fost afectată, așadar își putea mișca mâinile și picioarele. Pacientul ei a scăpat cu bine, nu a necesitat internare și nici nu s-a confirmat AVC-ul. Ea, însă, a trebuit operată.

Gesturi banale, un chin

„Departamentul pentru Situații de Urgență mi-a transmis, prin colegi, că pot alege orice clinică vreau pentru intervenție - Cluj, București, Târgu Mureș -, urmând să-mi pună la dispoziție un elicopter pentru transport. Dar am decis să rămân în Oradea, pentru că am avut încredere. Dr. Alexandru Urlea m-a operat pe 13 februarie. Intervenția a durat 4 ore, iar acum am 8 șuruburi și 2 plăcuțe din titan în coloană. Pe spate mi-a rămas o urmă de tăietură de 40 cm”, explică Florina.

Primele zile după operație au fost un calvar. În spital, personalul o întorcea de pe o parte pe alta doar cu cearșaful. Nu se putea mișca singură, avea dureri intense, iar în plus s-a ales și cu o colică renală. La externare, pe 17 februarie, s-a bucurat, dar avea nevoie constant de ajutorul celor din jur.

„Când n-ai nicio problemă, nu știi să apreciezi că te poți spăla singur pe cap, de exemplu. Sunt gesturi banale, nu realizezi cât sunt de importante decât atunci când nu le poți face. În spital am învățat din nou să merg, să urc și să cobor scări, cum să mă așez pe toaletă, să mă ridic și să mă așez în pat. Nu puteam umbla singură, să mă spăl, să mă întorc noaptea în pat. Soțul meu, Ciprian, și băiatul meu, Paul, m-au ajutat inclusiv să merg la toaletă”, povestește Florina.

Durerile erau constante, iar capacitatea de deplasare limitată. La 2 zile, colegii ei de la Ambulanță veneau să-i administreze perfuzii, pentru că nu mai rezista durerilor. Tot colegii au fost cei care i-au propus să încerce terapia hiperbară, iar rezultatul s-a dovedit spectaculos.

Terapia care a schimbat totul

Când a intrat pe ușa Clinicii Hyperbarium, la începutul lunii martie, nici nu se putea apleca să-și ia botoșeii în picioare. Primul pas a fost evaluarea de către medicii clinicii, care au consultat-o și i-au studiat în detaliu documentele. Având în vedere că terapia hiperbară presupune o cantitate mare de oxigen care intră în plămâni într-un timp foarte scurt, la unii pacienți poate fi contraindicată.

„Eram speriată. Mă tot întrebam cum voi putea sta pe scaun 2 ore la terapie zilnic, câtă vreme abia puteam sta 5 minute, fiind nevoită să mă ridic și să mă plimb”. Și, totuși, a rezistat. După doar 3 ședințe, a ajuns să stea așezată pe toată durata ședinței de terapie.

Deși nu îi venea să creadă, în a patra zi de tratament Florina era capabilă să șofeze din nou! „Am simțit brusc că mă simt foarte bine și m-am bucurat enorm că mi-am recăpătat mobilitatea atât de repede. Spre comparație, în prima zi abia am reușit, cu ajutor, să intru în mașină ca pasager, dar în a patra deja conduceam! Am putut coborî scările spre pivniță. În sfârșit, reușeam și eu să iau un flacon de jumătate de litru de apă în mână. În fiecare dimineață simțeam că mi-e tot mai bine”, spune Florina.

Terapia a ajutat-o și cu somnul, și cu durerile de cap. Dacă în primele două săptămâni de la accident avea coșmaruri, acum putea în sfârșit să doarmă, iar durerile de cap au dispărut. „La 21.30 deja adorm. Mă simt foarte odihnită și, dimineața, când mă trezesc, sunt foarte happy”.

Un nou început

La finalul celor 20 de ședințe prescrise, Florina consideră că și-a recuperat 75% din mobilitate. S-a reapucat de facultate, studiind Asistența Medicală la Arad, iar zilele trecute a făcut curățenie, chiar a spălat geamurile casei sale din Sântandrei. Încearcă, totuși, să nu întindă coarda.

„Prima oară când m-a văzut, specialistul de la fizioterapie mi-a zis că vom avea foarte mult de lucru. A cincea zi după ce am început terapia cu oxigen, nu i-a venit să creadă cât de repede am progresat. Mai avem, dar nu atât de mult. Recuperarea mea merge foarte bine”, spune ea optimistă.

A învățat să aprecieze mai mult lucrurile mărunte de zi cu zi și abia așteaptă ca medicii să-i spună că se poate întoarce pe teren, la muncă. „Vreau să revin cât mai repede. Îmi iubesc meseria și vreau să ajut oamenii, așa cum și eu am fost ajutată”, spune asistenta.

De ce s-a vindecat mai repede

Cum a ajutat-o terapia pe Florina? Cu infuzie de „aer curat”.

dr. Ciprian Sturz, director medical Clinica Hyperbarium Oradea„Terapia hiperbară sprijină recuperarea după un accident sau o intervenție chirurgicală prin creșterea cantității de oxigen care ajunge în țesuturi, ceea ce accelerează vindecarea rănilor, reduce inflamațiile și umflăturile, stimulează formarea de vase de sânge noi, combate infecțiile și ajută la regenerarea zonelor afectate”, explică, pe scurt, directorul medical al Clinicii Hyperbarium, dr. Ciprian Sturz (foto).

Potrivit acestuia, în cazul Florinei terapia a redus mai ales edemele locale cauzate de operație, iar vindecarea a fost mult mai rapidă.

„E o minune”, își rezumă Florina experiența, plină de recunoștință. Până la urmă, minuni sunt și succesele obținute de medici prin știință, dedicare și - iată - chiar cu ajutorul „banalului” oxigen...


DE ȘTIUT
Ce este terapia hiperbară

Terapia cu oxigen hiperbaric reprezintă o formă acreditată de tratament medical ce constă în inhalarea de oxigen pur (100%) într-o cameră special concepută (barocameră), cu ajutorul unor măști. Nivelul de oxigen din sânge crește semnificativ, de până la 20 de ori, accelerând fluxul acestuia spre zonele deficitare ale corpului și, implicit, procesul de vindecare. Practic, plămânii pacientului captează oxigenul mult mai eficient.

Terapia este utilizată pentru o plajă largă de afecțiuni: de la intoxicații cu monoxid de carbon, arsuri, embolii, accidente, leziuni neurologice, necroze, probleme muscolo-scheletice, diabet, ca suport în tratamente oncologice (tratament anti-tumoral), până la îmbunătățirea performanțelor sportive și chiar în industria frumuseții. Cristiano Ronaldo, Novak Djokovic și Michael Jackson (încă din anii 90) sunt câteva dintre personalitățile care au folosit-o ani în șir. Între altele, studiile arată că îmbunătățește semnificativ funcțiile neurocognitive și simptomele stării post-Covid, ajută în bolile intestinale inflamatorii ori boala Lyme, iar lista afecțiunilor în care ajută este în continuă actualizare.

Foarte important, la Hyperbarium pacienții sunt consultați pentru a se asigura că această terapie li se recomandă. În plus, pe parcursul ședințelor, oamenii din barocameră sunt monitorizați, inclusiv audio-video, de asistenți și de un medic pregătit să intervină la nevoie. Costul unei ședințe este de 500 lei, scăzând la 400 lei în cazul unui pachet de minimum de 20 de ședințe, cu posibilitatea achitării în rate.

Pe lângă terapia cu oxigen, clinica dispune și de specialiști în diverse domenii, de la Boli Infecțioase, Medicină internă și Chirurgie până la Neurologie, Ortopedie, Pneumologie, Recuperare Medicală ș.a. În plus, doritorii pot efectua peste 2.000 de tipuri de analize, dar și terapii noi, precum vitamino terapie intravenoasă, terapie cu FotoBioModulare, Presoterapie (drenaj limfatic automat), Stimulare Magnetică Pulsatorie, Terapia Shockwave (cu unde de șoc), Medicină personalizată Prin Profil Genetic (ADN), Crioterapie pentru întregul corp (Criocameră), Hidromasaj Uscat cu Funcționare Automată și inclusiv montarea senzorilor de Măsurare Continuă a Glicemiei (CGM).

Detalii pot fi obținute prin telefon 0359-44.22.55 sau e-mail contact@hyperbarium.com.



REGULI STRICTE. Având în vedere concentrația foarte mare de oxigen pur în barocameră, pentru a evita accidentele ce ar putea fi provocate chiar și de o mică scânteie (electrizări ale hainelor sau părului), regulile sunt stricte: îmbrăcăminte 100% din bumbac, fără machiaj, creme sau parfum, și fără încălțăminte îmblănită. La Hyperbarium, o sesiune durează circa 2 ore, incluzând 4 reprize de respirație pe mască și egalizarea presiunii. Telefoanele sunt interzise, dar pacienții pot viziona un film pe monitoare special modificate pentru acest mediu

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3833 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON