URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Martie 2022, 09:55

Respect pentru resurse: Primul manual de educaţie pentru sustenabilitate a fost scris și de o orădeancă (FOTO)

Respect pentru resurse: Primul manual de educaţie pentru sustenabilitate a fost scris și de o orădeancă (FOTO) MUNCĂ DE ECHIPĂ. Manualul "Respect pentru resurse" a fost creat de un grup de voluntari entuziaşti din două ONG-uri clujene. El a fost tipărit pe hârtie şi carton reciclate, la editura Seneca
Respect pentru resurse: Primul manual de educaţie pentru sustenabilitate a fost scris și de o orădeancă (FOTO) MUNCĂ DE ECHIPĂ. Manualul "Respect pentru resurse" a fost creat de un grup de voluntari entuziaşti din două ONG-uri clujene. El a fost tipărit pe hârtie şi carton reciclate, la editura Seneca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 700 de elevi din şase judeţe, inclusiv o clasă de gimnaziu din Ştei, învaţă la şcoală ce este sustenabilitatea, de ce trebuie să aibă grijă de resursele Terrei şi, mai ales, cum. 

O echipă formată de două ONG-uri din Cluj, din care face parte şi o orădeancă, a scris primul manual de educaţie pentru sustenabilitate din ţară, care poate fi folosit ca suport pentru o disciplină opţională la gimnaziu sau liceu. Pe lângă o sumedenie de alte noţiuni teoretice, elevii trebuie să înveţe şi respectul pentru resurse...

Necesar de mult 

Camelia Gui (foto), o orădeancă mutată în Cluj-Napoca, coordonează ONG-ul Food Waste Combat, care combate risipa de mâncare, pe de-o parte pentru că este nefiresc ca alimentele să ajungă la gunoi când atât de mulţi oameni se culcă seara flămânzi, iar pe de alta pentru că gestionarea acestor deşeuri costă. 

Anul trecut, Food Waste Combat şi un alt ONG, Clujul Sustenabil, şi-au unit eforturile într-un proiect comun: realizarea volumului "Respect pentru resurse", primul manual de educaţie pentru sustenabilitate. Decizia a venit după ce orădeanca şi o colegă de-a ei, Camelia Moldovan, au ţinut mai multe ateliere de educaţie non-formală despre sustenabilitate şi şi-au dat seama că elevii au nevoie de mai mult de-atât. "Era şi este mare nevoie de acest manual, el ar fi trebuit să apară de o veşnicie! Ştim că nu vom schimba lumea cu el, dar avem şansa să creăm mici scântei în fiecare copil sau persoană care îl parcurge", spune Camelia. 

Rezilienţa prin educaţie

Manualul a fost gândit deopotrivă pentru elevi de gimnaziu şi liceu, fiind structurat în 7 capitole, precum "Planeta şi dezvoltarea durabilă", "Aerul şi apa - elemente vitale", "Cum protejăm ce avem?" sau "Alo? Conexiunea om-natură". 

În fiecare capitol, elevii descoperă noţiuni şi probleme de mediu, dar şi soluţii. De exemplu, află despre ciclul carbonului în natură şi cum se poate echilibra acest proces natural dereglat, despre efectele pe care le are reducerea biodiversităţii, despre cum degradarea mediului înconjurător duce şi la îmbolnăvirea oamenilor, despre risipa de hrană ori modalităţi de a reduce deşeurile pe care le generăm.

"Singura cale de reacţie eficientă pentru criza climatică e să construim rezilienţă, iar primul pas în această direcţie o constituie rezilienţa prin educaţie. Cursul "Respect pentru Resurse" va fi un opţional la decizia şcolii şi se adresează nevoii de educare precoce pe subiecte ce definesc şi ameninţă lumea de azi: schimbările climatice, risipa alimentară şi managementul deşeurilor. În faţa lor, cea mai bună strategie e cea a dezvoltării durabile. Dar dacă nu avem cetăţeni educaţi în acest sens, ţara noastră nu poate susţine o dezvoltare durabilă", transmit cele două ONG-uri, pe site-ul proiectului.

Pachet complet

O echipă întreagă a lucrat la scrierea manualului, structurând informaţiile într-o formă care să le permită copiilor să înţeleagă cât mai uşor mesajul. "A fost un volum imens de muncă, dar am vrut să facem o treabă de care să fim mândri şi care să ne placă, dacă noi am fi elevii", mai spune Camelia.

Din toamnă, manualul a ajuns la 729 de elevi din 6 oraşe sau comune: Cluj Napoca, Axintele (judeţul Ialomiţa), Blejoi (Prahova), Hadambu (Iaşi) şi Ştei (Bihor). Aici, în orăşelul bihorean, profesoara de engleză Cornelia Frai îl foloseşte la orele de dirigenţie cu elevii ei de-a VII-a şi speră că în viitor îl va preda la un curs opţional. "Este un manual foarte bun, iar copiii sunt încântaţi", spune profesoara. 

Orice profesor care vrea să predea "Respect pentru Resurse" elevilor săi poate să comande manualul printr-un mesaj la adresa de e-mail respectpentruresurse@gmail.com. Va primi şi un ghid dedicat dascălilor, despre cum să abordeze fiecare lecţie în parte, şi programa fiecărei lecţii, pentru întreg anul şcolar. "Am creat tot ce era necesar, ca să poată fi predat în orice şcoală", explică autoarea. 

Pe de altă parte, manualul, disponibil în Oradea în magazinul Ono-Despachetărie sau prin comandă de pe site-ul Editurii Seneca, poate fi o bună lectură şi pentru orice adult care respectă mediul înconjurător. O lecţie de ecologie e binevenită la orice vârstă...


E-COMPETENŢE
Educaţie de mediu

Din anul şcolar 2022-2023, educaţia de mediu va fi obligatorie în şcolile româneşti. Potrivit unei legi promulgate anul trecut de preşedintele Klaus Iohannis, elevii din clasele primare şi de gimnaziu vor trebui să dobândească şi competenţe de mediu, pe lângă alte competenţe-cheie, precum cele sociale, civice, antreprenoriale sau juridice.

Educaţia de mediu nu va fi o disciplină distinctă, dar profesorii vor trebui să găsească forma adecvată pentru predarea acestor noţiuni. Primul manual de sustenabilitate ar putea fi soluţia...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
la prostii suntem primii
Numai cand e vorba de facut ceva lasam pe altii.
Postat 20 Martie 2022, 13:04 de testtest
Reziliența înseamnă resetare ... de la "zero" cum ar veni.
E cazul? Sustenabilitatea ține de acoperirea nevoilor unei comunități prin propriile resurse. Poți? Dezvoltarea durabilă se cuantifică, pe termen mediu și lung, prin utilizarea în timp cât mai îndelungat a unor resurse cât mai reduse și bine gestionate. E valabil? Așadar, mulți termeni au devenit, din necunoaștere, utilizați doar din băgare în seamă de către cei ce nu au soluții ... nici de reziliență, nici de sustenabilitate și nici de dezvoltare durabilă. Teorii, atâta tot.
Postat 20 Martie 2022, 12:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON