De-a lungul timpului, cinematograful Oradea din Palatul Vulturul Negru a fost loc de visare, întâlniri romantice, dar şi destinaţie preferată de chiul pentru liceenii orădeni.
Amintirile au rămas, cinematograful mai puţin. După 1989, devenit Libertatea, a avut un parcurs zbuciumat. După o serie de închideri şi redeschideri eşuate, vechiul cinema ispiteşte din nou publicul, cu filme artistice româneşti şi europene.
Din nou Libertatea
În 2004, cinematograful Libertatea a fost închiriat de RADEF firmei Chicago Tours. De atunci s-a tot închis şi redeschis, mai mult din obligaţie, filmele rulând fără un program exact din lipsă de spectatori. De mai bine de două săptămâni, însă, în sala B, singura care mai serveşte drept sală de cinema, rulează producţii apreciate de jurii ale festivalurilor internaţionale.
Renaşterea a fost posibilă pentru că Chicago Tours a obţinut, printr-un program PHARE, bani europeni. Sala B, care are o capacitate de 110 locuri, a fost dotată cu sistem de sonorizare Dolby, scaunele au fost înlocuite, iar interiorul şi holul zugrăvite. "Investiţia s-a ridicat la aproximativ 40.000 de euro, din care noi am contribuit cu 40%", spune Jakabffy Samu, directorul firmei care administrează şi cinematograful Victoria din Cluj.
Filmele ajung la Oradea prin compania de distribuţie Clorofilm, deţinută tot de Chicago Tours, şi sunt diferite de cele din multiplexuri. "Preţul unui film variază între 1.500 şi 5.000 de euro şi se cumpără pe perioade de 5-7 ani", explică Jakabffy. "O bună perioadă vor fi filme speciale, premiate. Într-o jumătate de an va veni din nou lumea", spune încrezător directorul.
Film la Palat
De promovare se ocupă asociaţia Metrion Group, "vinovată" pentru proiecte precum Festivalul de animaţie MAFF şi Festivalul de Foarte Scurt Metraj, ambele desfăşurate la Libertatea şi cu priză la public. Din 4 iunie, primul film rulat a fost producţia românească "Eu când vreau să fluier, fluier", iar din 11 până pe 17 iunie s-a desfăşurat Săptămâna filmelor germane. "N-a fost multă lume, din păcate", spune Balazs Zoltan (foto), vicepreşedintele Metrion. Asta chiar şi în condiţiile în care un bilet de film costă 8 lei, iar studenţii şi elevii pot intra doi pe un bilet.
Totuşi, cei de la Metrion nu se lasă. Zoltan plănuieşte să continue organizarea MAFF-ului la Libertatea. "Nu am primit bani de la Primărie, dar sper să îl facem pentru că sălile au fost pline la ediţia trecută". De asemenea, pentru toamnă, Metrion plănuieşte să facă parteneriate cu şcoli şi licee pentru ca tinerii să poată vedea şi alte producţii în afară de "Twilight" sau "Avatar". "Noi vrem să aducem cultură vizuală. E foarte important pentru tineri să vadă filme valoroase", explică Zoltan.
Cât despre programul imediat, până pe 24 iunie, de trei ori pe zi, orădenii vor putea viziona coproducţia est-europeană "Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ", o dramă despre un tânăr amnezic, premiată la festivaluri din toată lumea. Iar din 25 iunie, timp de o săptămână, va rula documentarul "Capitalism - reţeta noastră secretă", un film despre averile celor mai bogaţi români.
"Scopul e să avem un cinema artistic în Oradea, o alternativă la filmele comerciale", spune Zoltan. Ca să nu se uite că, înainte de a fi amuzament, cinematografia este o artă...
GLORII APUSE
Cinema de 100 de ani
Cinematograful din Palatul Vulturul Negru a început să funcţioneze din 1911, în sala mare de spectacole botezată Redoute. Cinematograful s-a numit apoi Film Palace, în 1927, şi Filmterrasse, din 1928, potrivit cărţii "Memoria Caselor" a lui Liviu Borcea.
Denumit Oradea în comunism, cinematograful avea trei săli de proiecţie. După 1990, însă, popularitatea Libertăţii a scăzut, iar apariţia în 2003 a Hollywood Multiplex în complexul Lotus Center a dus şi la pierderea puţinilor spectatori rămaşi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.