URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2021, 15:48

Relaxare în România: Concerte în aer liber, workshop-uri, meciuri cu spectatori, dar doar pentru vaccinaţi sau vindecaţi de Covid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce multe ţări europene, cu procente mai mari de vaccinare, dar cu cazuri multe de infecţie cu SARS-CoV-2, iau măsuri restrictive, România pregăteşte câteva măsuri de relaxare. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis să permită organizarea de concerte în aer liber, accesul unor categorii de spectatori la competiţii sportive şi organizarea de workshop-uri.

De asemenea, o altă măsură se referă la organizarea de momente festive dedicate zilei de 1 Decembrie. 

Decizia CNSU va fi transmisă Guvernului României şi, dacă va fi aprobată, noile norme vor intra în vigoare de la 1 decembrie.

Scutiri pentru Ziua Naţională 

Concret, conform hotărârii CNSU de vineri, "se propune ca organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României să fie permisă cu participarea, în zona oficială, în municipiul Bucureşti a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reşedinţă de judeţ a cel mult 200 de persoane şi cu respectarea măsurilor de prevenţie". 

Măsurile sunt mai multe între care respectarea unei distanţe de un metru faţă de alte persoane, purtarea măştii de protecţie, dezinfectare, etc. În schimb, strict pentru aceste ceremonii, nu se impune prezentarea certificatului digital Covid. 

La meciuri 

O altă măsură importantă propusă de CNSU se referă la competiţiile sportive din România. Astfel, spectatorii vor putea asista la întreceri şi meciuri desfăşurate atât în spaţii închise, cât şi în spaţii deschise. Acestea vor putea fi ocupate însă doar până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului. 

De asemenea, competiţiile se vor ţine doar în intervalul orar 5 – 21. Participanţii vor respecta o distanţă de minim un metru faţă de alte persoane şi vor purta, bineînţeles, masca de protecţie. 

Cel mai important aspect este acela că la meciuri vor putea asista DOAR persoanele vaccinate cu schema completă sau trecute prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2). 

Concerte în aer liber 

Noua decizie a CNSU permite şi organizarea ÎN AER LIBER a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.

Şi în acest caz, evenimentele se pot desfăşura doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea măştii de protecţie şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană. 

La fel, vor pute asista la evenimente doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Şi workshop-uri

În fine, CNSU a decis că se vor putea organiza cursuri, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshop-uri şi conferinţe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, însă doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, purtarea măştii de protecţie şi respectarea normelor de sănătate publică. 

Şi în aceste cazuri, vor avea acces doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

"Am spus (n.r. – anterior) că după o analiză vom vedea cum ajustăm situaţia, dar, după cum vedeţi, rămâne obligatoriu certificatul verde (n.r. – prezentarea lui pentru a putea lua parte la activităţi). Singura zonă în care într-adevăr nu se cere certificatul este 1 Decembrie", a spus, într-o conferinţă, dr. Raed Arafat. 

La şcoală 

Pe de altă parte, prin acelaşi document, CNSU propune îi Guvernului României să aprobe ca antepreşcolarii, preşcolarii, şcolarii şi liceeni să poată participa fizic la activităţi / ore de curs în localităţile unde incidenţa cumultată Covid este mai mică de 3 cazuri la mia de locuitori, indiferent de procentul de vaccinare în rândul angajaţilor unităţilor de învăţământ. 

Vineri, în România au fost raportate 2.889 de cazuri noi de Covid-19 şi 281 de decese.

Hotărârea CNSU privind noile măsuri de relaxare:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inteligența planetară se duce în hilar.
După toate astea, o să se mire tot expertul sanitar de la OMS, FDA, CDC, UE, CE, EMA, etc ... cum de nu mai trece Covidul ăsta, din moment ce se întâlnesc doar vaccinații între ei.
Postat 19 Noiembrie 2021, 17:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON