Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru persoane juridice, indiferent că sunt societăţi comerciale sau asociaţii, dar şi pentru instituţii.
Dacă atunci când sunt acasă aruncă gunoaiele separat, orădenii ar trebui să facă la fel şi când se află la muncă, la şcoală, la plimbare în parc ori în mall. Numai să aibă şi cum! Căci adesea în zonele publice nu se respectă aceleaşi reguli...
Pubela la control
Săptămâna trecută, echipe mixte formate din reprezentanţi ai firmei locale de salubritate, RER Vest, şi ai firmei care administrează staţia de reciclare a deşeurilor, Eco Bihor, au început să verifice pubelele în care agenţii economici sau instituţiile publice aruncă resturile reciclabile.
După o primă zi de controale, concluzia a fost îngrijorătoare: 27% dintre pubelele pentru reciclabile aveau şi alte tipuri de deşeuri. Drept urmare, muncitorii din salubritate nu le-au golit şi au lipit avertismente pe recipiente, atrăgând atenţia că au un conţinut neconform.
Printre pubelele care au rămas pline s-a numărat şi cea a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Bihor (foto sus), adică organismul care gestionează salubritatea din tot judeţul. Angajaţii Ecolect spun că vina n-ar fi a lor, pentru că ei colectează separat, ci probabil a unui trecător care a aruncat deşeuri nepotrivite în pubela aflată în faţa sediului de pe strada Armatei Române.
"Invenţie" locală
Un raid pe la principalele instituţii din Bihor arată că, teoretic, colectarea separată este respectată. Primăria Oradea are pe holuri coşuri diferite pentru deşeurile reciclabile, la fel şi Consiliul Judeţean şi Prefectura, care împart acelaşi sediu. Aici însă a fost "inventată" o nouă fracţie: recipientul gri, pe care nici angajaţii instituţiei nu ştiu cum să-l folosească, mai cu seamă că niciun coş nu are vreo inscripţie.
La Garda de Mediu, comisarii au recipiente diferite pentru metale, plastic, sticle şi hârtii, dar şi pentru baterii uzate, care conform legii trebuie colectate tot separat. Agenţia pentru Protecţia Mediului are şi ea coşuri şi pubele pentru fiecare fracţie, la fel ca Biblioteca Judeţeană.
Locuri frecventate de orădeni, şi pieţele din oraş respectă colectarea separată, printre tarabe fiind amplasate pubele galbene şi maro de mari dimensiuni. Pubele diferite sunt şi în Palatul de Justiţie ori la Finanţele locale.
Merită lăudată şi Episcopia Romano-Catolică din Oradea, care a amplasat în grădina Palatului Baroc coşuri de gunoi pentru fiecare fracţie.
Ruşinică!
În schimb, alte locuri publice sunt deficitare. De pildă, micuţii care se joacă în Orăşelul Copiilor nu au ocazia să înveţe ce este reciclarea, deoarece acolo sunt coşuri de gunoi de un singur fel.
Nici studenţii nu prea au şansa asta: campusul e plin de coşuri de un singur tip, care adesea se umplu inutil cu PET-uri.
Nici în cel mai vechi şi mare centru comercial din Oradea, Lotus Center, colectarea separată nu este o regulă. Pe coridoare există tot un singur model de coşuri, unde clienţii aruncă de-a valma toate mizeriile.
Doar pe alocuri
La fel se întâmplă şi pe străzile Oradiei ori în parcuri, unde Primăria n-a renunţat la clasicele coşuri de gunoi "all inclusive". "În acest moment, nu avem un proiect pentru înlocuirea tuturor coşurilor din oraş, dar în proiectele noi pe care le realizăm în parcuri, zone pietonale sau pe bulevarde, cum e Nufărul-Cantemir, amplasăm coşuri pentru colectare separată", spune primarul Florin Birta (foto).
Edilul recunoaşte că măcar centrul Oradiei ar trebui să aibă coşuri dedicate fiecărei fracţii, astfel ca cetăţenii să îşi păstreze conduita şi în afara locuinţelor, dar deocamdată o asemenea investiţie nu a fost prevăzută în bugetul municipiului. Aşa că orădenii care vor să respecte colectarea separată ar face bine să-şi ducă gunoaiele acasă...
VOCEA STRĂZII
Credeţi că ar trebui să fie şi pe străzile din Oradea coşuri pentru colectare selectivă?
Ar fi o tâmpenie. Cantitatea de deşeuri este derizorie şi se poate selecta ulterior. Oricum, tot aşa trebuie făcut, pentru că nu avem cultura colectării.
Adrian Timar
În staţiile de tramvai, autogară, gară, parcuri, locuri de joacă, avem nevoie de colectare selectivă. Doar aşa se vor obişnui oamenii.
Violeta Hotăran
Ar fi bine să fie coşuri pentru colectare selectivă pe străzi, dar cred că nimeni nu le va respecta. Nici la asociaţiile de proprietari nu separă aproape nimeni.
Borbála Kristófi
Trebuiau de mult montate, pe fiecare stradă. Dar să fie fixe şi dificil de distrus. Oamenii doar aşa vor învăţa ce au de făcut cu gunoaiele.
Dana Oros
Coşuri separate? Sunt multe străzi unde lipsesc cu desăvârşire, pe kilometri întregi, orice fel de coşuri de gunoi. Sau sunt vandalizate şi inutilizabile.
Eros Ligia
Dacă noi, acasă, trebuie să selectăm deşeurile, pe stradă de ce nu ar fi la fel? Mi se pare normal să avem coşuri separate şi pe străzi.
Anamaria Rădulescu
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.