URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Octombrie 2021, 09:50

Regulament în dezbatere: Terasele din cartierele Oradiei vor funcţiona până la ora 22, cele din centru cel mult până la miezul nopţii

Regulament în dezbatere: Terasele din cartierele Oradiei vor funcţiona până la ora 22, cele din centru cel mult până la miezul nopţii (foto: arhiva)

Primăria Oradea supune dezbaterii publice Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor în zonele publice.

Restricţii pentru terase

Conform proiectului de regulament, în zonele publice din Oradea "sunt interzise cu desăvârşire activităţile care incită la violenţă, ură sau care periclitează siguranţa populaţiei, activităţile care tulbură liniştea şi ordinea publică, activităţile de cerşetorie, strângere de fonduri şi alte activităţi similare".

În ceea ce priveşte comerţul stradal, regulamentul impune mai multe restricţii.

Spre exemplu, pe toate terasele sezoniere pentru alimentaţie publică se interzice: amplasarea barurilor şi a vitrinelor frigorifice în exteriorul spaţiului, prepararea în aer liber a tuturor sortimentelor culinare (mici, frigărui şi altele), închiderea teraselor pe lateral cu excepţia panourilor mobile din plexiglas transparent cu jardiniere, acoperirea pavajului cu orice material sau postament şi amplasarea mobilierului stradal şi a racordurilor astfel încât să fie prinse de pavaj sau să îl afecteze în vreun fel.

Normativul prevede în mod expres şi ora până la care pot rămâne deschise aceste unităţi de alimentaţie publică.

"Orarul de funcţionare al teraselor va fi: în zona istorică până la ora 23, în Pasajul Vulturul Negru – similar cu al punctului de lucru, iar în restul oraşului până la ora 22. La sfârşit de săptămână programul de funcţionare al teraselor de pe strada Republicii şi Piaţa Unirii poate fi extins până la ora 24", se menţionează în proiectul de regulament.

Nerespectarea orarului de funcţionare stabilit de Primărie se sancţionează cu amendă contravenţională de la 500 la 1.000 lei.

Scrieţi pe adresa Primăriei...

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, proiectul de regulamentul supus consultării publice poate fi studiat pe site-ul Primăriei Oradea, www.oradea.ro, la secţiunea "Dezbateri publice".

"Cei care au observaţii, propunerii, sugestii, le pot trimite pe adresa de e-mail: primarie@oradea.ro - în atenţia doamnei Maria Puican - Direcţia Arhitectului Şef, până la data de 22 octombrie 2021", se menţionează în comunicat.

Municipalitatea a apelat la această formă de comunicare cu orădenii după ce dezbaterea publică anunţată pe marginea proiectului de regulament pentru data de 8 octombrie a fost anulată "având în vedere prevederile legale în ceea ce priveşte limitarea activităţilor referitoare la reducerea riscului epidemiologic".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Regulament făcut de niște habarniști.
Ce regulament e acela care, având în vedere posibilele stări de alertă de tip lunar de acum înainte, nu stabilește și cine are acces. Bașca faptul că, la ritmul propovăduit de câte două "vaccinuri" anual, ar trebui stabilite mecanisme permanente de intrare la terase și localuri de interior. Nu de alta dar, ar fi normal să se instituie chiar abonamente în acest sens, ca să nu tot meargă omul cu codul de bare după el, alături de bani și carduri.
Postat 08 Octombrie 2021, 12:40 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON