URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2022, 17:21

Regina Maria, cu mantie din flori. Mesajul reginei către poporul român, amintit într-o ceremonie în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficialități, militari, veternari, politicieni și elevi au depus, miercuri, buchete și jerbe de flori la statuia Reginei Maria din centrul Oradiei, unde s-a sărbătorit astfel în avans Centenarul încoronării Regelui Ferdinand I și Reginei Maria (15 octombrie 1922 la Alba Iulia). Statuia „mamei răniților” a fost îmbărcată cu o mantie specială, inspirată din cea pe care a purtat-o la încoronare, însă realizată din flori cum ar fi garoafe, dalii, gerbera și crizanteme. 

O mantie specială

Lungă de circa 5 metri, mantia reginei a fost comandată de Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice (Oradea Heritage), tocmai pentru marcarea Centenarului, veșmântul din flori fiind realizat, potrivit directoarei Angela Lupșea, de studioul La Provence din Beiuș. 

Printre altele, s-au folosit cărăjele, lunaria, dalii, garoafe, crizanteme și gerbera. Artizanii au primit o fotografie cu mantia pe care Regina Maria a purtat-o la încoronare, pentru inspirație. 

Veșmântul din flori va rămâne pe statuia din Piața Ferdinand timp de circa o lună. 

Adevărata mantie pe care a purtat-o regina la ceremonia de încoronare, acum 100 de ani, la Alba Iulia se păstrează la Muzeul Național Peleș. A fost realizată din ţesătură lamé şi fir de aur, cu broderii de mătase şi aplicaţii de pietre semipreţioase, având ţesute emblemele tuturor provinciilor care formau România Mare. Mantia este brodată cu spice şi snopi de grâu, reprezentând „bogăţia principală a pământului românesc”. 

„Te rog, poporul meu...”

Ceremonia de miercuri de la Statuia Reginei Maria a succedat-o pe una ținută la statuia Regelui Ferdinand, ambele marcând atât Ziua Oradiei, cât și, în avans, Centenarul Încoronării. 

După ce prefectul județului, Dumitru Țiplea, primarul Oradiei, Florin Birta, și șeful Garnizoanei Oradea, lt. col. Gabriel Simion, au primit onorul militar, orădenilor prezenți la eveniment le-a vorbit despre Regina Maria și despre încoronare istoricul Dragoș Ursu, de la Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia. 

„Regina Maria a fost cu adevărat suverana inimilor românilor, doamna cea mult iubită care i-a unit pe toți – cum scria presa ardeleană în 1919 – sufletul națiunii în Primul Război Mondial, cea care a crezut în victoria românească chiar și în greul refugiu de la Iași, mama răniților din tranșeele Moldovei, diplomata de succes a României la Conferința de Pace de la Paris și, mai presus de toate, ca o încununare a întregii ei vieți dedicate națiunii, suverana României Mari, încoronată la Alba Iulia”, a spus istoricul. 

Prezentându-se drept un „sol al orașului unirii”, Dragoș Ursu le-a citit orădenilor din îndemnul pe care Regina Maria l-a transmis națiunii la încoronare: „Românii mei, voi care în sfârșit v-ați unit, voi care după veacuri de așteptare ați îndeplinit idealul vostru sfânt, fiți mari în ceasul bucuriei, după cum ați fost mari în ceasul încercărilor. Viitorul este al tău, poporul meu, dacă vei fi destul de tare ca să-l stăpânești, al tău dacă vei fi vrednic și nu te vei lăsa să treacă clipa cea mare. (...) Și, ca mama care-și iubește copiii cu atât mai dragi cu cât i-a fost mai mare chinul și suferința care le-a îndurat cu ei, te rog, poporul meu, dă-mi și mie un loc printre cei care au întocmit o Românie mare și mai bună, pentru care am luptat cu toții împreună, în care avem o înflăcărată credință, eu cu voi toți”. 

Flori pentru regină

În același discurs, istoricul a vorbit și despre faptul că prima oprire a Regelui Ferdinand și Reginei Maria în turneul lor prin Ardealul unit cu țara s-a consemnat tocmai la Oradea, în mai 1919, suveranii fiind primiți cu entuziasm. Totodată, acesta a amintit că, joi, 13 octombrie, se vor împlini 101 ani de la dezvelirea primei statui a Reginei Maria din Oradea, eveniment la care a fost prezentă, din nou, familia regală a țării. 

După incursiunea în istorie, la baza statuii au fost depuse buchete și jerbe de flori, lista fiind deschisă de reprezentanții principalelor instituții locale: prefectul Dumitru Țiplea, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, primarul Oradiei, Florin Birta. Au fost depuse flori și din partea unor partide politice, din partea garnizoanei, a unor asociații militare, precum și a unor licee. Întreaga ceremonie a fost însoțită de muzică militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca.

Au urmat apoi ceremonii similare la casa memorială Aurel Lazăr și la statuia avocatului orădean, în casa căruia, în 12 octombrie 1918, s-a semnat Declarația de Independență a Românilor din Transilvania.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON