URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2021, 15:00

Va fi lege! Referendumul pentru rebotezarea comunei Abrămuț și mutarea centrului la Petreu a întrunit o prezență de 39,77%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Referendumul pentru rebotezarea comunei Abrămuț și mutarea centrului la Petreu organizat duminică a întrunit o prezență de 39,77%, depășind pragul minim de 30% cerut de lege.

„Am rămas plăcut surprins”

Potrivit primarului localității, Barcui Barna, din cei 2.421 de alegători cu drept de vot din comună, s-au prezentat la urne 963 de localnici, din care 868 au votat pentru strămutarea centrului și rebotezarea comunei în Petreu, iar 34 s-au declarat împotrivă. 61 de voturi au fost nule.

„Sincer, am rămas surprins plăcut de prezența mare la vot. Eu mă așteptam undeva să vină cel mult 800 de oameni. S-a văzut dorința petrilenilor de a muta centrul de comună. Au votat cu ei și cei din Crestur, în timp ce Abrămuț și Făncica nu a ieșit la vot”, declarat pentru BIHOREANUL primarul Barcui.

Potrivit edilului, localnicii din Petreu își doresc mutarea centrului de comună aici pentru că satul are, singur, mai multă populație decât celelalte trei localități Abrămuț, Făncica și Crestur la un loc și are găzduiește toate instituțiile importante, de la școală la poliție.

„Până în 1950, când s-au unificat, Petreu, Abrămuț și Crescut erau, fiecare, comună. La comasare, petranii au fost lezați în drepturi. Orice problemă aveau trebuiau să vină în Abrămuț, la Primărie, și apoi să meargă înapoi la Marghita la bancă sau notar”, a spus Barcui.

UDMR va promova o lege

Primarul de Barcui Barna a arătat că dorința localnicilor Petreu de a muta la în acest sat centrul de comună și de a redenumi localitatea este mai veche.

„Prima procedură de consultare a populației am ținut-o în anul 2009, când am scos o Hotărâre de Consiliul Local cu organizarea referendumului. Prefectul de atunci, Gavrilă Ghilea, a atacat-o în contencios. Noi, am câștigat la Judecătorie, la Tribunal, la Curtea de Apel, Hotărârea de Consiliu Local a rămas validă, atâta că am completat-o cu data ținerii referendum-ului”, a spus primarul.

Barcui Barna a afirmat că, odată depășită faza consultării publice, rezultatul referendumului se va materializa printr-o lege.

„Noi am ținut consultarea publică să vedem dacă vrea populația (n.r. mutarea centrului comunei și redenumirea localității Abrămuț în Petreu). Populația a spus clar că vrea, acum e rândul politicienilor noștri - domnii Szabó Ődőn și Cseke Attila - să demareze în Parlament procedura pentru adoptarea unei legi pentru asta”, a declarat edilul.

Referendumul de la Abrămuț s-a ținut duminică. Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat consultarea populară și a coordonat organizarea a patru secții de votare, câte una pentru fiecare sat aparținător.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON