URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2024, 19:55

Record național de scufundare, doborât într-o peșteră inundată din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scafandrii din cadrul Salvaspeo Cluj au coborât la o adâncime de nu mai puţin de 129 de metri în izbucul Izbândiş din Munţii Pădurea Craiului, una dintre cele mai greu accesibile peşteri inundate din România, şi au doborât recordul naţional de scufundare.

Performanţa a fost realizată joi de scafandrii clujeni Cristian Irimieş şi Flaviu Pop, membrii echipei de vârf, împreună cu Ciprian Man, care a asigurat suportul.

Ei au reuşit să coboare la o adâncime de 129 de metri în peştera inundată din Şuncuiuş, depăşind astfel recordul anterior de 121 de metri, stabilit în anul 2022 în acelaşi izbuc. 

La adâncimea de 129 metri, scafandrii au descoperit o zonă în care galeria se îngusta. Din pricina penalizării de decompresie pe care o aveau la acel moment, scafandrii au decis să se întoarcă. Au constatat, însă, că peştera continua descendent, oferind provocări de explorare viitoare, se arată într-o postare făcută pe Facebook de Salvaspeo Cluj. 

În urma experienței, aceștia au realizat o hartă (foto jos) a izbucului ale cărui adâncimi totale nu sunt cunoscute exact.

În ultimele luni, echipa Salvamont-Salvaspeo Cluj a efectuat mai multe ture de explorare în izbucul Ibzândiş, cunoscut pentru condiţiile dificile de scufundare, inclusiv adâncimea şi vizibilitatea redusă, ca parte a procesului lor de pregătire pentru a reuşi această performanţă.

Harta Izbandis

Scufundarea la astfel de adâncimi necesită nu doar curaj, ci şi o pregătire extrem de minuţioasă. Aceasta include calculul şi pregătirea amestecului de gaze pentru respirat, pregătirea surselor de energie electrică pentru echipamentul subacvatic şi pentru încălzirea costumului de scufundare, având în vedere că temperatura apei poate fi de numai 9 grade Celsius, precum şi pregătirea şi instalarea firului ghid, esenţial pentru orientarea într-o peşteră inundată.

Izbucul Izbândiş este locul de unde izvorăşte valea cu acelaşi nume care traversează comuna bihoreană Şuncuiuş. Deşi este unul dintre cele mai pitoreşti locuri din zonă, acesta prezintă pericole chiar şi pentru scufundătorii profesionişti. În 1984, speologul şi scafandrul Halasi Gabor a murit înecat după ce s-a scufundat în Izbândiş.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON