URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iureș în mișcarea studențească românească. Pentru prima oară după ani buni, studenții se revoltă, motivul fiind că li se suprimă dreptul elementar de a se da cu trenul pe tot cuprinsul patriei, la prețuri simbolice.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Decembrie 2022, 16:31

Record de energie solară, în Europa: Creștere cu aproape 50% în acest an 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Producția de energie solară a crescut în Europa cu aproape 50% în anul 2022, arată un raport al grupului SolarPower. În total, anul acesta în Uniunea Europeană a fost produsă o cantitate record de energie solară, de 41,4 gigawați, o cantitate suficientă pentru 12,4 milioane de case.

Puterea solară instalată în UE este cu 47% mai mare decât în anul 2021, când țările membre produceau 28,1 GW. Specialiștii arată că UE are nevoie să producă circa 60 de gigawați, din energie solară în 2023, ca să compenseze pierderile provocate de gazul rusesc.

Țara care a produs cea mai mare cantitate de energie fotovoltaică este Germania, care, de altfel, ocupă acest prim loc încă din anul 2000. În ultimele 12 luni, Germania a produs circa 8 gigawați. Este urmată îndeaproape de Spania, cu 7,5 gigawați și o creștere cu 55% față de anul precedent. Clasamentul este continuat de Polonia (4,9 gigawați), Țările de Jos (4 GW) și Franța (2,7 GW).

„Este timpul să luăm în serios energia solară. Asta înseamnă abordare directă a barierelor”, a precizat Dries Acke, director de politici la SolarPower Europe.
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Orice capacitati noi de productie sunt binevenite
Dar sa discutam si despre “intermitenta”. Una e sa produci curent cand nu ai nevoie de el si sa il vinzi ieftin, sa opresti centrale termice (care se pornesc greu si dureaza pana incalzesc apa sa fiarba si sa-bvarfa turbinele sa bage energie in sistem), iar apoi cand ti-e lumea mai in criza, ca vine un frig polar, se innoreaza ceru de zapada, or ca vine o canicula si nu bate vantul si creste consumul (pe langa industrie si consumatorii constanti, toti micii rezidentiali pornesc mari consumatori casnici: pompe de caldura, aer conditionat) si sistemul asta green nu e constant si nu te poti baza pe el (te lasi la mila “zeilor naturii”) ca pica sistemul energetic national, ca ai numai 80v pe fir. Si atunci ce faci, care e solutia? Le zici la popor sa moara de frig si sa tina 10’C in casa, or construiesti dublu nr de centrale: si green dar si pe gaz, dar cu o investitie extra care nu se amortizeaza in veac, ptr ca nu le folosesti decat 1 saptamana pe an? Ar fi bine daca presa ar prezenta si aceste riscuri in tranzitia spre decarbonare, ca sa provoace politicenii la solutii reale, asumate, cunoscute, dezbatute. Or zici ca cumperi si baterii la fiecare centrala solara si eoliana, care nu doar ca sunt deja costisitoare, dar ia uite pretul la litiu pe bursa internatioanala in ultimii 5-10 ani. Si ai avea nevoie de mai multe baterii decat toata industria auto (care pe sub perdea deja discuta ca nuvor putea extrage destula materie prima ptr baterii la aceste preturi de acum, la pret rezonabil ptr client) Si Chile nu are destul litiu ptr atatea baterii (care mai au si durata scurta de viata si nici nu se recicleaza). Iar Chinezii au pus mana pe Afganistan de unde s-a retras batranu… viitorul “verde” nu suna deloc optimist: Preturile astea uriase la energie ma astept sa fie “noul normal” dinpacate cu asa strategiipolitice..
Postat 27 Decembrie 2022, 17:58 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8217 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON