URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Mai 2019, 19:48

Recomandat investiţiilor! Oradea îşi păstrează ratingul Fitch "BBB minus", limitat de rating-ul României

Recomandat investiţiilor! Oradea îşi păstrează ratingul Fitch 'BBB minus', limitat de rating-ul României foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea îşi păstrează ratingul Fitch "BBB minus" cu perspectivă stabilă, primul dintre calificativele prin care oraşul este recomandat investiţiilor.

O perspectivă stabilă...

"Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală ale municipiului Oradea la ''BBB minus'', perspectiva asociată fiind stabilă", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară citat de agenţia Agerpress.

Potrivit comunicatului, Fitch Rating a menţinut la "F3" şi calificativul pentru termen scurt al împrumuturilor în valută.

La acordarea celor două calificative, agenţia a luat în calcul nivelul mediu redus al profilului de risc şi cel al datoriei oraşului.

În acest sens, Fich estimează că la actualul nivel al performanţei fiscale a oraşului şi deficitului determinat de cheltuielile de capital, oraşul este capabil să angajeze noi credite pentru dezvoltare fără să ridice probleme legate de acoperirea acestora.

...cu posibilităţi de îmbunătăţire

Ratingul oraşului se păstrează la acelaşi nivel din anul 2014 şi nu are cum îl depăşi pe cel al României stabilit tot la "BBB minus".

"O îmbunătăţire a calificativelor României va duce la o acţiune corespunzătoare de rating în cazul municipiului Oradea", a apreciat Fitch.

Oraş cu 196.367 de locuitori, reşedinţa judeţului Bihor beneficiază, potrivit agenţiei de evaluare, de proximitatea graniţei cu Ungaria şi parcurilor industriale dezvoltate în ultimii ani, care au făcut oraşul atractiv pentru investitori.

Parcurile industriale orădene au atras investiţii străine şi locale de circa 285 milioane euro şi au creat 6.250 locuri de muncă.

Cu un PIB pe cap de locuitor estimat de Fitch la 26.500 dolari, în 2018 Oradea întrece PIB-ul judeţului care este la rândul său de două ori mai mare decât cel al României, de 12.000 dolari pe cap de locuitor în cursul anului trecut.

La fel, dacă la nivel naţional rata şomajului se ridica în 2018 la 3,5% în judeţul Bihor aceasta abia dacă a ajuns la 1,5%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Patriotism local sau dezinformare.
Jurnalistul care a scris articolul e chiar hazliu. Scrie că de parca tara asta fara Bihor ar crapa de foame. Cu regret va anuntam de la nivelul IS ca PIB-ul judetului Bihor este pe la medie. Adica se afla in grupa 18-23 din totalul judetelor tarii.
Postat 25 Mai 2019, 20:24 de WinDoos
Cu alte cuvinte, Oradea păstrează același rating ca în urmă cu 15 ani, când a primit acest calificativ de la Fitch !?!
Ratingul are rost pentru atragerea de credite, în rest e fără nicio valoare de fond !?! Pe de altă parte, limitarea ține atât de țară ... cât și de capacitatea proprie de finanțare !?! Oradea este primordial limitată de faptul că poate acoperi, din surse proprii, doar 42,5% din investițiile supuse evaluării Fitch ... restul venind de la Guvernul României atât ca nivel de garanție cât și ca alocare directă !?! Pe cale de consecință, Bihorelule, înainte de a bate câmpii întreabă și tu prin târg despre cum se calculează și se motivează ratingul orădean !?!
Postat 25 Mai 2019, 20:15 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON