URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 August 2024, 13:05

Recomandări pentru un echilibru alimentar, în tratamentul diabetului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În tratamentul diabetului de tip 2, alimentația echilibrată și activitatea fizică au roluri foarte importante. De altfel, acestea sunt primele măsuri recomandate de către medic pentru ameliorarea echilibrului glicemic.

În viața de zi cu zi deseori alocăm puțin timp pentru a mânca, iar când mâncăm, preferăm alimentele procesate care se găsesc ușor și sunt relativ ieftine. Cu timpul începem să le consumăm tot mai des și în cantitate tot mai mare. Treptat, apare creșterea în greutate, supraponderalitatea și, în final, obezitatea.

Efectul este o creștere a rezistenței la acțiunea insulinei produsă de pancreas, apariția hiperglicemiei și în final apariția diabetului.

ATENȚIE!

Evitați să „săriți” mesele principale, adică micul dejun, prânzul, o eventuală gustare și cina. O masă completă și echilibrată cuprinde legume, proteine animale (de preferință carne de pasăre, pește sau ouă), leguminoase, feculente (preparate bogate în amidon și fibre), produse lactate, fructe și minimum 1,5 litri de apă pe zi. Este de preferat să consumați alimente preparate în casă cu cât mai puține grăsimi. 

Diminuați consumul de alcool, băuturile dulci și/sau acidulate, produsele ultra procesate (pline de grăsimi și zahăr), produsele sărate și sarea în general, carnea grasă (de porc, vită, vițel, miel, oaie) în cantitate mai mare de 500 de grame pe săptămână. Aportul unui dietetician este benefic, deoarece acesta poate adapta alimentația în funcție de stadiul diabetului și de eventualele complicații.

Nu se recomandă regimul alimentar pe considerente „proprii”. Este bine de știut că echilibrul alimentar nu se rezumă la o singură masă, la o zi sau la o săptămână, ci la un mod nou de alimentație. Nu există nici alimente strict interzise, dar nici alimente „miraculoase”! În mod excepțional, la festivități sau alte evenimente importante pentru fiecare dintre noi, putem să ne bucurăm de o masă copioasă, dar continuând cu mese mai lejere în următoarele zile.

REȚINEȚI!

Este important să citim etichetele produselor alimentare pe care le cumpărăm. Un aliment este considerat „gras” când conține mai mult de 10% grăsimi (10 grame la 100 de grame de produs).

Alimentele de bază pentru un echilibru alimentar care ar trebui să existe în casă sunt: legumele naturale proaspete, congelate sau conservate, pastele, orezul (de preferință cel complet), ouăle, fructele etc. Este bine să avem o listă de alimente pentru cumpărături și să comparăm valorile nutriționale de pe etichete (valorile energetice și cantitățile de glucide, lipide și proteine).

Din păcate, de multe ori există un mare inconvenient: bugetul. Tentația alimentelor ieftine este o mare problemă pentru echilibrul nutrițional în general. Totuși, chiar și cu un buget limitat se poate mânca sănătos.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON