URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Octombrie 2013, 18:31

Recolta Toamnei: Cum s-a văzut cea de-a XXII-a ediţie a Toamnei Orădene

Recolta Toamnei: Cum s-a văzut cea de-a XXII-a ediţie a Toamnei Orădene ÎMBULZEALĂ LA DISTRACŢIE. Cea mai plină seară a Toamnei Orădene a fost, anul acesta, cea din 12 octombrie. Porivit jandarmilor, de Ziua oraşului au participat la evenimentele din Parcul 1 Decembrie 17.000 de oameni, fie în faţa scenei, urmărind retragerea cu torţe şi concertele, fie la tarabele unde mâncarea şi băutura au fost din belşug, chiar dacă la preţuri piperate...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toamna Orădeană a stârnit mereu multe patimi. Cu atât mai mult ediţia din acest an, care, după desfiinţarea Casei de Cultură a Municipiului, a fost organizată de Primărie.

În premieră pentru ultimii ani, festivalul s-a întins pe parcursul a patru weekenduri. Deşi contestate de unii, evenimentele - majoritatea destinate publicului larg, care nu dă bir cu fugiţii când vede mititei şi aude muzică populară - au adunat mai mulţi spectatori ca niciodată.

Ediţia test

Parcă mai abitir ca în alţi ani, Toamna Orădeană 2013 a stârnit puhoi de comentarii. Organizarea manifestărilor a revenit noii Direcţii de Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, condusă de Mircea Oaie, iar primele decizii au vizat extinderea manifestărilor pe parcursul a patru weekenduri şi includerea în program a Festivalului Internaţional de Teatru.

Măsura din urmă a fost considerată un artificiu, întrucât FITO era oricum organizat de Teatrul Regina Maria şi, ca atare, nu putea fi prezentat ca un plus pe lista evenimentelor TO. Una peste alta, festivalul a primit de la bugetul local 120.000 lei, dar şi-a meritat banii măcar pentru faptul că a găzduit zeci de spectacole care s-au jucat cu casa închisă.

Înghesuială la folclor

Primul weekend al Toamnei Orădene 2013 s-a desfăşurat între 20 şi 22 septembrie în Piaţa Ferdinand, locaţie aleasă nefericit, nu prin poziţia propriu-zisă, ci pentru că zona centrală a fost invadată de tarabagii cu mititei şi vin fiert, dar şi cu nimicuri chicioase. De altfel, nici artiştii invitaţi n-au spart gura târgului, "primadonele" fiind în mare măsură interpreţi locali, plus cântăreţi mai de mâna a doua precum Ştefan Stan şi Celia.

Că a fost un start slab s-a văzut atât în numărul redus al participanţilor, cât şi în atitudinea lor, oamenii preferând mai degrabă să stea la mese. Primul weekend a bifat şi cea dintâi bâlbă a organizatorilor: parada ansamblului Aztlan din Mexic, programată pe Corso, nu s-a mai ţinut, orădenii putându-i vedea doar seara, pe scenă. Altă nemulţumire a fost că unele evenimente au fost organizate nu de Direcţia anume creată a municipalităţii, ci de privaţi.

Spre exemplu, Târgul Pălincarilor a fost plănuit de administratorul Parcului Bălcescu, Florica Sălăjan, Primăria asigurând doar tehnica de scenă. De asemenea, Festivalul Vinului a fost organizat aproape integral de o firmă a lui Mihai Dacin, municipalitatea suportând doar cheltuielile cu utilităţi în schimbul includerii manifestărilor pe agenda TO. Deşi nu au avut o ofertă variată, mai ales în privinţa sortimentelor de vin, partea bună e că orădenii s-au înghesuit să petreacă pe muzica populară şi etno.

A fost sau n-a fost... cultură?

Unul dintre cele mai vocale reproşuri, exprimat mai ales pe net, a fost că ediţia din acest an n-ar fi inclus evenimente culturale de înaltă calitate. Sau nu destule. Totuşi, programul a cuprins un spectacol extraordinar dat de Gheorghe Zamfir la Teatrul Regina Maria, unul la fel de special oferit de trupa Celelalte Cuvinte la Filarmonică, şi altul, tot aniversar, susţinut de Rock Filarmonică. Iar în ultima duminică la Teatrul Regina Maria s-a văzut şi auzit "Tosca" lui Puccini, un spectacol produs de Asociaţia Opera per Sempre.

Ca de obicei, cele mai aşteptate evenimente au fost însă cele din ultimul weekend al festivalului. Vineri, iubitorii de folclor au umplut până la refuz Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a vedea recitalurile date de "greii" Dumitru Fărcaş, Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu şi Sava Negrean Brudaşcu, spectacolul prezentat de Aurel Tămaş fiind proiectat pe un ecran imens şi în afara sălii pentru cei, mulţi, care n-au mai prins bilete.

Artificii de senzaţie

Cea mai fastă a fost, cum era şi normal, Ziua Oraşului, care a strâns 17.000 de oameni în Parcul 1 Decembrie, unde a avut loc un spectacol maraton, început la ora 19 şi încheiat binişor după miezul nopţii. Prelungirea n-a fost planificată, ci provocată de includerea în program a recitalurilor unor artişti locali şi a unor prezentări de modă, ceea ce a făcut ca show-urile lui CRBL şi Smiley să întârzie, iar focurile de artificii, de altfel impresionante, să înceapă după miezul nopţii, deşi fuseseră programate pentru ora 22.40.

Parcul a fost plin şi duminică, în mod sigur şi datorită zilei frumoase, dar şi orădenilor prezenţi în număr mare să-i vadă pe rockerii de la Cargo. Deşi au consumat la greu, mulţi participanţi s-au plâns de tarifele comercianţilor. Dacă la mititei şi bere preţurile au fost cele obişnuite, de 2-3 lei, respectiv 4-5 lei, multora li s-a părut exagerat să dea 2 lei pe un păhărel de vin fiert sau 5 lei pentru un langoş ori o clătită.

Una peste alta, ediţia de tranziţie a Toamnei Orădene a avut bâlbe, dar a scos lumea din case, iar oamenilor le-a plăcut. Costurile au fost şi ele importante, municipalitatea cheltuind în total circa 480.000 lei. Cam cât anul trecut, când însă municipalitatea a alocat de la bugetul local doar 245.000 lei, restul fiind acoperit din venituri proprii şi sponsorizări. Capitole la care Direcţia de Organizare Evenimente a Primăriei încă n-a prezentat decontul pentru 2013...


VOCEA STRĂZII
Cum vi s-a părut ediţia din acest an a Toamnei Orădene?

Eu zic că a fost super. Am fost în două zile la evenimentele din Parcul 1 Decembrie. Cel mai mult mi-au plăcut Cargo şi Direcţia 5, au avut recitaluri frumoase.
Eugen David, 20 ani, student

02 Ambra Silaghi.jpgPărerea mea e că a fost cea mai bună ediţie din ultimii ani. Concertele mi-au plăcut mult, dar cred că Festivalul Vinului nu trebuia ţinut la Sala Sporturilor.
Ambra Silaghi (foto), 17 ani, elevă

Am avut impresia că organizatorii au lucrat cam împrăştiat şi nu au promovat bine festivalul, dar în Parcul 1 Decembrie a fost lume multă şi atmosferă.
Dumitru Paraschiv, 37 ani, publicist

02 Anamaria Nastor.jpgNu am avut timp să mă duc la celelalte manifestări, dar am mers la Cargo şi Direcţia 5 şi chiar mi-a plăcut. A fost lume multă şi organizarea a fost în regulă.
Anamaria Nastor (foto), 29 ani, agent de turism

02 Adrian Adaus.jpgA fost foarte fain. Focurile de artificii de ziua oraşului au fost superbe, dar programul a ţinut în seara aceea prea mult, iar CRBL şi Smiley au urcat prea târziu pe scenă.
Adrian Adaus (foto), 31 ani, bucătar

Mi-a plăcut. Am fost şi la Festivalul Vinului, dar cel mai mult mi-a plăcut concertul folcloric cu Dumitru Fărcaş din ultima săptămână şi artificiile.
Camelia Nagy, 45 ani, economist

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cultura my ass
A fost cultura cat incape! Galeti de cultura! O multitudine de evenimente care n-au avut nicio treaba cu Toamna Oradeana. Niste organizatori care nu au platit chirii sau utilitati doar ca sa li se mai si faca publicitate pe banii Primariei pe deasupra. Totul ca Toamna Oradeana sa fie cat mai deasa si stufoasa. Pe hartie.
Postat 25 Octombrie 2013, 15:27 de Bihorean
d aia
Una peste alta, festivalul a primit de la bugetul local 120.000 lei, dar şi-a meritat banii măcar pentru faptul că a găzduit zeci de spectacole care s-au jucat cu casa închisă si pen ca s preten io cu vulcu. Ce dracu, era sa scriem ca e de cacat?!
Postat 23 Octombrie 2013, 17:41 de mirce
fara apa in civilizatie
multumesc din suflet primarului ales al Oradei pentru conditiile civilizate in care traim - fara apa calda si rece, zile fara numar, fara numar in rogerius! cum mama naibii sa se intample asa ceva iar? fara sa anunte? fara sa le pese? chiar suntem prostii vostri? va platim apa la pretul cerut, si daca in loc de rece curge apa noroioasa si daca in loc de apa calda curge apa rece - iar ne-ati facut-o, idiotilor!
Postat 22 Octombrie 2013, 19:27 de stancu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON