Ambulanţele Renault Master cumpărate anul trecut pentru a înlocui vechiturile din dotarea Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi Serviciilor Mobile de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare au probleme serioase, care sunt puse inclusiv în atenţia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.
Alături de alte două colege, din judeţele Brăila şi Suceava, deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş a transmis aceste probleme ministrului Sorina Pintea, sub forma unor întrebări înregistrate în cursul zilei de miercuri.
Pericol de accidente
Potrivit unui comunicat transmis şi presei locale de Florica Cherecheş, autospecialele Renault Master livrate anul trecut în luna decembrie către structurile judeţene ale SAJ şi SMURD sunt, "la prima vedere", spaţioase, dar amplasarea aparaturii şi compartimentarea spaţiilor pentru medicamente şi materiale sanitare "nu sunt conforme şi constituie un impediment în acordarea asistenţei medicale de urgenţă".
Cea mai mare problemă sesizată de medici şi asistentele de pe aceste ambulanţe, spune deputatul PNL Bihor, este amplasarea defibrilatorului, "care nu este la îndemâna personalului şi nu este corectă nici pentru monitorizarea pacientului în timpul transportului, cu atât mai mult în situaţia în care trebuie utilizat pentru livrarea unui şoc electric": personalul medical ajunge cu greutate la butonul de şoc, atingând targa şi pacientul, deci riscând accidente în timpul manevrelor de resuscitare. Pe de altă parte, pacientul are acces la defibrilator, existând astfel riscul ca un pacient agitat să deterioreze aparatul şi să modifice setările.
De asemenea, arată deputatul Florica Cherecheş, în baza sesizărilor primite de la medici şi asistente, "tărgile sunt instabile şi se manevrează foarte greu, unele dintre ele sunt deja stricate după un număr relativ mic de utilizări", adică doar trei luni.
Alte probleme sunt poziţionarea tuburilor mari de oxigen într-un loc nepotrivit, poziţionarea proastă a tărgilor, ceea ce prelungeşte timpul intervenţiilor, amplasarea neergonomică a scaunelor din cabina medicală, cu spaţiu mic între ele şi fără posibilitatea de reglare a spătarului.
Totodată, sistemele de încălzire sunt "total ineficiente la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius, ceea ce face ca aparatele să devină nefuncţionale".
În sfârşit, personalul reclamă faptul că în autospeciale au fost montate camere de supraveghere video pentru monitorizarea pacientului şi personalului, punându-se problema dacă nu este încălcat, astfel, dreptul la intimitate al pacienţilor.
Prin demersul către ministrul Sănătăţii, deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş şi cele două colege vor să afle de la Sorina Pintea ce criterii au fost luate în considerare pentru achiziţia acestui tip de ambulanţă, cine răspunde pentru disfuncţionalităţi şi ce măsuri va dispune ministrul pentru remedierea lor, dar şi preţul plătit pentru fiecare autospecială.
Şeful SAJ Bihor: "Este ceva adevăr..."
Contactat de BIHOREANUL, dr. Liciniu Venter, şeful Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, care în decembrie 2018 a fost dotat cu 10 ambulanţe noi, din care 9 sunt Renault Master de tipul în legătură cu care medicii şi asistentele sunt nemulţumiţi, a confirmat existenţa problemelor, însă susţine că acestea nu sunt de o gravitate extremă.
"Este ceva adevăr. Defibrilatorul este prost plasat, dar asta a fost decis de cei care au făcut achiziţia, cei de la IGSU (n.r. - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă). Şi monitorul este pus într-o poziţie mai greu accesibilă", spune şeful SAJ Bihor.
Dr. Venter confirmă şi problema lipsei de fiabilitate a tărgilor, însă precizează că problemele sunt remediate "fie local", fie de către firma contractată pentru a asigura mentenanţa noilor ambulanţe: "Şi cu tărgile sunt mici probleme, dar s-au remediat fie local, fie la firma care le întreţine. Erau şuruburi nestrânse şi alte probleme de genul acesta, dar nu putem spune că s-au stricat".
În ce priveşte montarea camerelor de supraveghere în cabinele medicale, şeful SAJ Bihor afirmă că s-a asigurat de la însuşi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, că acest fapt nu încalcă dreptul pacienţilor la intimitate. "Ele nu bat spre faţa pacienţilor, ci spre corp, dar aşa sunt şi la UPU. Domnul doctor Arafat spunea că nu încalcă dreptul la intimitate, sunt puse ca să se vadă dacă manevrele personalului au fost corecte în cazul unor plângeri ale pacienţilor", spune dr. Venter.
Şeful SAJ Bihor a mai confirmat că o parte din personalul aflat în subordinea sa a sesizat aceste probleme către DSU încă din luna ianuarie, dar până în prezent structura condusă de dr. Raed Arafat nu a dat un răspuns.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.