URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După ce a părăsit postul de primar al Oradiei, Ilie Bolojan a ajuns președinte. Președinte al Consiliului Județean Bihor. Nu au trecut decât patru ani și din nou e președinte. Al Senatului. Dacă zarurile cad cum trebuie, în câteva săptămâni ar putea ajunge președinte de țară. Interimar. Iar cum nimic nu-i mai stabil decât interimatul, s-ar putea să stea mai mult pe la Cotroceni...
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2017, 19:20

Reciclaţi uleiul! Uleiul uzat poate fi predat unor firme sau asociaţii autorizate pentru colectarea lui

Reciclaţi uleiul! Uleiul uzat poate fi predat unor firme sau asociaţii autorizate pentru colectarea lui ULEIUL APĂ NU SE FACE. Din tigaie, uleiul nu ar trebui sub nicio formă să ia drumul reţelei de canalizare, deoarece decontaminarea apei creşte semnificativ costurile de epurare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Folosit în orice bucătărie, uleiul alimentar uzat este una dintre cele mai mari probleme pentru apele pământului. Specialişti hidrologi din întreaga lume estimează că un litru de ulei deversat într-un râu, de pildă, poluează chiar şi un milion de litri de apă.

Aruncat în reţelele de canalizare, este la fel de dăunător: corodează ţevile şi măreşte costul epurării. Şi nici aruncarea pe sol nu este o soluţie: solul impregnat cu ulei are nevoie de ani de zile ca să se regenereze. Aşadar, cea mai potrivită soluţie este reciclarea.

Variante

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, 15 firme din judeţ sunt autorizate să colecteze uleiurile uzate. Majoritatea oferă acest serviciu doar persoanelor juridice, adică localurilor sau restaurantelor unde se produc cantităţi semnificative de ulei uzat. Lista lor poate fi regăsită pe site-ul instituţiei, la meniul "Deşeuri".

Soluţii sunt, însă, şi pentru cetăţenii cu conştiinţă ecologistă, care îşi doresc să protejeze mediul înconjurător şi să recicleze uleiul ars acasă, în bucătărie. O variantă sunt benzinăriile MOL din Oradea, care preiau la orice oră uleiul alimentar uzat, fie că este vorba de un litru sau zece. De asemenea, acest serviciu este disponibil şi în unele magazine. Dedeman, de exemplu, magazin de bricolaj deschis anul trecut în Calea Aradului, preia la rândul său uleiul ars în bucătărie.

Din tigaie, în motoare!

În plus, în ultimii şase ani, în fiecare primăvară şi toamnă, Asociaţia Societatea Carpatină Ardeleană 91 a organizat colecte de ulei uzat, în cinci puncte publice din oraş. "În luna mai vom organiza următoarea colectă", spune Lilla Bara, reprezentant al ONG-ului. Oricare variantă o aleg, orădenii trebuie doar să ducă acolo uleiul stocat în recipiente care se închid bine.

Firmele sau asociaţiile care colectează ulei uzat îl predau mai departe unor companii specializate în reciclarea lui. El devine apoi o materie primă în producerea de biodiesel, un biocombustibil folosit pentru diferite utilaje ori autovehicule, fie ca sursă de putere pentru centrale termice. Aşadar, uleiul este o resursă regenerabilă a Terrei. Care merită atenţia fiecăruia dintre noi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8284 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON