Se spune că gunoiul unui om poate fi avuția altuia, iar când vine vorba de îmbrăcăminte și încălțăminte, zicala sigur este valabilă. Ca să încurajeze folosirea pe termen cât mai lung a obiectelor de vestimentație, RER Vest le oferă orădenilor posibilitatea de a dona persoanelor mai puțin norocoase hainele sau pantofii în stare bună, dar nefolosiți.
La cele două centre de colectare separată a deșeurilor din Oradea au fost montate două noi containere unde orădenii pot face asemenea donații, care vor ajunge apoi la persoanele nevoiașe.
Mai puține deșeuri, mai mult bine
Din 1 ianuarie 2025, colectarea separată a textilelor va fi obligatorie în toată Europa, iar RER Vest și Asociația Filantropia Oradea testează o soluție care să aducă multiple avantaje comunității.
„Prin cele două puncte de colectare separată a deșeurilor din străzile Thurzo Sandor și Uzinelor, compania noastră colecta deja îmbrăcăminte și încălțăminte uzate, însă aceste obiecte erau considerate deșeuri și aveau ca destinație depozitul ecologic. Pentru a diminua cantitatea de deșeuri pe care o depunem, ca oraș, și pentru a susține economia circulară, am contactat una dintre organizațiile locale care se ocupă de colectarea și sortarea acestor tipuri de obiecte”, explică Laura Dărăban-Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.
Asociația Filantropia Oradea strânge de peste zece ani haine și pantofi uzați.
Ce se poate arunca
În cele două containere, orădenii pot lăsa bluze, rochii, pantaloni, cămăși, pufoaice, paltoane, pantofi, îmbrăcăminte pentru copii și bebeluși etc.
„Obiectele se colectează din containere de două ori pe săptămână, iar pe urmă sunt sortate și ceea ce este bun se donează persoanelor vulnerabile”, a explicat Laurențiu Lazăr, președintele asociației Filantropia.
Hainele și pantofii care nu se pot refolosi sunt predate unei firme din Cluj, specializate în reciclarea lor.
„RER Vest susține astfel de inițiative, motiv pentru care a luat ființă această colaborare, cu acordul Primăriei Oradea. Facem un apel către orădenii care odată cu curățenia de primăvară scot din dulapuri hainele nefolosite și vor să facă o faptă bună, să folosească cele două containere”, a mai spus Laura Dărăban-Breb.
În același timp, hainele uzate, care nu mai pot fi folosite, trebuie aruncate fie în containerele mai vechi, dedicate deșeurilor textile, fie în recipientele pentru deșeuri reziduale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.