URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
09 Iulie 2013, 14:15

Reciclare "îmbulinată": Containerele celor care încalcă regulile colectării selective a deşeurilor vor fi marcate cu buline de avertisment

Reciclare "îmbulinată": Containerele celor care încalcă regulile colectării selective a deşeurilor vor fi marcate cu buline de avertisment AVERTIZARE. Din această săptămână, asociaţiile ale căror containere destinate colectării deşeurilor reciclabile conţin şi deşeuri menajere vor primi o bulină roşie. Nu în semn de apreciere, ci de atenţionare fiindcă, adunate, bulinele se pot transforma în amenzi uriaşe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi nu trebuie decât să arunce gunoaiele menajere separat de cele ce pot fi refolosite, mulţi orădeni continuă să încalce regula simplă a colectării selective.

Pentru a-i determina pe cetăţeni să adune separat deşeurile ce pot fi reciclate de cele menajere, cei trei actori ai sistemului - municipalitatea, operatorul de salubritate RER Ecologic Service şi administratorul depozitului de deşeuri, Eco Bihor - au stabilit o nouă strategie comună, cu scopul de a face recuperabilă, prin reciclare, o cantitate cât mai mare de gunoaie.

Gunoaie pe categorii

Obligatorie în întreaga UE, colectarea selectivă presupune că fiecare cetăţean adună separat gunoaiele menajere de cele ce pot fi reciclate: sticlă, hârtie, carton, plastic, metal, aluminiu. Bineînţeles, când îşi aruncă gunoiul, trebuie să-l arunce tot separat.

Pentru orădenii care locuiesc la bloc asta înseamnă că trebuie să-şi lase deşeurile menajere în pubelele sau containerele cu capac negru, iar cele reciclabile - aşa-numita fracţie uscată - în cele cu capac galben. Separarea deşeurilor e importantă pentru că gunoaiele menajere pot compromite fracţia uscată, făcând-o de nefolosit, de pildă hârtia pe care s-au scurs substanţe uleioase nemaiputând fi reciclată.

Colectare "moca"

În Oradea, toate asociaţiile de proprietari au primit gratuit de la RER Ecologic Service containere atât pentru colectarea deşeurilor menajere, cât şi pentru cea a reciclabilelor. Pentru reuşita sistemului, muncitorii companiei au distribuit periodic fluturaşi cu regulile simple ale colectării selective, ba chiar au ţinut şedinţe pentru a le explica oamenilor prin viu grai importanţa acesteia.

Pe lângă faptul că este o atitudine mai responsabilă faţă de mediul înconjurător, căci repune în circuit materiale care altfel ar fi aruncate la groapa de gunoi, colectarea selectivă este şi o obligaţie europeană, pentru a cărei nerespectare fiecare oraş, inclusiv Oradea, ar putea fi sancţionat. Asta, culmea, în condiţiile în care orădenii se bucură de gratuitate dacă respectă regula.

Trasee diferite

Tot pentru reuşita sistemului, RER Ecologic Service a instituit trasee de colectare a reciclabilelor de la asociaţiile de proprietari în zilele în care nu adună deşeuri menajere din oraş, în aşa fel încât nimeni să nu poată spune că acele categorii sunt amestecate de muncitorii de la salubritate înainte de a le duce la staţia de sortare a Eco Bihor. Astfel, colectarea deşeurilor menajere se face în zilele de luni, miercuri, vineri şi sâmbătă, iar cea de deşeuri reciclabile marţea, joia şi duminica.

Întrucât cantităţile de deşeuri reciclabile adunate de la blocuri sunt încă destul de mici, ba chiar în scădere în ultimele trei luni, reprezentanţii Primăriei, RER Ecologic Service şi Eco Bihor au căutat noi soluţii.

Unde-i lege nu-i tocmeală

Ca urmare, din această săptămână recipientele cu capac galben vor fi golite mult mai atent de muncitorii RER Ecologic Service şi Eco Bihor, care de câteva luni merg împreună prin oraş la ridicarea deşeurilor. "Muncitorii vor stabili că dacă cel puţin 80% din deşeurile din container reprezintă fracţie uscată, atunci containerul se goleşte", explică directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primărie, Emil Benţan. Altfel spus, operatorii vor aprecia "ochiometric" cât de infestate sunt deşeurile reciclabile şi, în cazul în care constată că în recipient există o cantitate prea mare de deşeuri menajere, nu le ridică, ci lipesc pe container o bulină roşie cu inscripţia "neconform". Ele vor fi golite în ziua următoare, rezervată pentru colectarea deşeurilor menajere.

Pentru fiecare bulină adunată pe recipient, asociaţia de proprietari va fi notificată că nu respectă Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, care obligă cetăţenii la colectarea selectivă, iar după repetarea contravenţiei asociaţiile ar putea fi amendate cu sume între 20.000 şi 40.000 de lei. O pedeapsă uriaşă pentru nerespectarea unei reguli atât de simple...


Colectaţi selectiv deşeurile? Dacă da, cum procedaţi, iar dacă nu, din ce motive?

02 Kiss Viorica.jpgStrângem separat flacoanele şi ce e din plastic şi le aruncăm în tomberonul galben. Eu ştiu că hârtiile nu se pot pune în acelaşi loc cu plasticul.
Kiss Viorica (foto), 60 ani, pensionară

Nu colectez selectiv, pentru că la blocul nostru de pe Sovata nu avem tomberon cu capac galben şi toată lumea aruncă gunoaiele în pubele, la grămadă.
Ioan Tifor, 67 ani, pensionar

Aruncăm separat PET-urile, hârtiile şi sticlele, dar numai în igluuri. Cred că la blocuri ar trebui să rămână doar pubelele pentru deşeuri menajere.
Margareta Vecon, 52 ani, infirmieră

02 Alexandru Toth.jpgNoi stăm la casă şi adunăm deşeurile în saci diferiţi, căci se colectează separat în zile diferite. În schimb, hârtiile le folosim pentru foc în cazan.
Alexandru Toth (foto), 36 ani, croitor

02 Andrada Miclaus.jpgNumai PET-urile le aruncăm separat, în igluuri. Dar nu cred că merită sistemul, pentru că nu facem decât să uşurăm munca celor care ar trebui să sorteze deşeurile.
Szabo Lajos, 54 ani, turnător fier

Colectez selectiv toate tipurile de deşeuri reciclabile şi le arunc împreună în containerele cu capac galben, pentru că la noi, în Velenţa, nu prea sunt igluuri.
Andrada Miclăuş (foto), 22 ani, psiholog

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Suna bine!
Degeaba eu reciclez si degeaba sau construit acele tarcuri unde sunt puse containerele caci tigani care rascolesc tot si imprastie gunoiul pe jos si .... Bani a tranta cheltuiti.
Postat 10 Iulie 2013, 11:38 de pmarin20
Se umple orasul de buline
.
Postat 09 Iulie 2013, 19:32 de Juji
nesimtiti
Mari nesimtiti si RER-u si presa..atata ii pupati in f|_|nd pe astia de la RER,sa faca profit pe seama noastra...deja sunteti super penibili...doar nu o sa fiu prost sa le fac bani moca pt RER,infestatul ala de director a lor si toata gasca lor de imput!ti....
Postat 09 Iulie 2013, 18:55 de bolovan
Cum face RER profit fara cheltuieli de personal
De ce sa colectez selectiv? 1 Pentru ca RER sa aiba profit mai mare pe seama cheltuielilor mici de personal? 2. Pentru ca 40-60 de oameni sa NU fie angajati la sortat deseuri. 3.Pentru ca 40-60 de personae sa fie asistate social de catre primarie, in loc sa fie angajate la sortat deseuri de catre firmele colectoare. P.S:Lasati-o mai moale cu mediul/ecologia/reciclare/etc.E doar fum in ochi pentru "Facem bani din reciclare pe seama oamenilor de buna credinta"
Postat 09 Iulie 2013, 18:17 de Catalin
ha ha ha
Eu cred ca se hiper exagereaza deja cu colectarea vietii,eu inteleg ca vor astia sa faca bani din reciclabile dar deja sunt enervanti.Ce motivatie are cetateanu ca arunca materialu reciclabil care in cele din urma se va amesteca cu tot felu de jeguri in containeru de gunoi?Daca ar fi ca in extern si ai duce flaconu sau sticla la automat si ai primi de ex un 50 de bani , cu siguranta ca s-ar face treaba, dar asa pe moca nu ne intereseaza,nu vrem sa facem penisu mare celor de la groapa de gunoi.si legat de amenzi... NE DOARE IN ....
Postat 09 Iulie 2013, 15:28 de Emilut din Germania
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON