Consecinţele măsurilor restrictive provocate de pandemia de Covid-19 s-au văzut şi în pubelele orădenilor. Pentru că au stat mai mult acasă, locuitorii oraşului au aruncat mai multe gunoaie, în timp ce firmele au produs deşeuri mai puţine. Îngrijorător este că, în timp ce groapa de gunoi a crescut, s-a înjumătăţit cantitatea de deşeuri valorificate, ceea ce va aduce municipiului o amendă pe măsură.
Efectul pandemiei
Raportul Direcţiei Tehnice pentru anul 2020 arată că, în total, din Oradea s-au colectat 17.000 de tone de deşeuri menajere de la locuitori, cu 3.000 tone mai mult decât în anul precedent. De ce, este uşor de înţeles: din martie, oamenii au fost îndemnaţi să stea cât mai mult acasă. Drept urmare, au gătit mai mult, au comandat mai multe pachete şi au avut mai mult timp să facă ordine prin casă.
Simultan, anul trecut a scăzut simţitor cantitatea de deşeuri colectate de la firme şi instituţii din Oradea: 30.132 tone, faţă de 35.214 tone în 2019. Reducerea cantităţilor de deşeuri menajere de la firme şi instituţii are două explicaţii: fie acestea şi-au redus vizibil activitatea, fie şi-au gestionat mai bine deşeurile, reciclând o mai mare parte. Resturile valorificate de la firme şi instituţii nu sunt cuprinse în statistica Direcţiei Tehnice.
Pentru că au stat mai mult timp acasă, orădenii au avut vreme şi să facă lucrări de renovări sau de construcţii. În total, anul trecut din oraş s-au colectat 5.992 tone de deşeuri provenite din aceste activităţi, semnificativ mai mult decât în 2019 (4.174 tone). Mai goale au fost în 2020 şi coşurile de gunoi stradale. Muncitorii RER Vest au strâns de pe arterele oraşului 17.628 tone de deşeuri, cu o mie de tone mai puţin decât în anul precedent.
Colectăm, dar nu reciclăm!
În timp ce cantităţile de gunoaie aruncate de locuitorii Oradiei au crescut, îngrijorător este că a scăzut semnificativ cantitatea de deşeuri reciclabile valorificate, adică colectate separat şi transformate în noi materii prime. Potrivit raportului Direcţiei Tehnice, doar 553 tone de deşeuri de ambalaje au încheiat ciclul reciclării, o cantitate aproape înjumătăţită faţă de anul precedent, când s-au valorificat 886 tone.
Din cele 553 tone, 350 tone au fost resturi de hârtie şi carton, 181 tone de plastice, 11 tone de sticle şi 11,47 tone de lemn. Cantitatea de metale aruncate de orădeni la gunoi şi valorificate este de doar 0,12 tone.
Nicicând, în ultimii cinci ani, Oradea n-a reciclat atât de puţine deşeuri. În 2017, de pildă, nu mai puţin de 2.534 tone din deşeurile orădenilor au fost valorificate.
Nu există piaţă!
De ce, dacă orădenii au aruncat mai multe deşeuri, cantitatea de gunoaie reciclate este atât de mică? O explicaţie are legătură tot cu pandemia de Covid-19: deşi resturile reciclabile colectate separat de orădeni au ajuns la depozitul Eco Bihor, restricţiile de circulaţie din întreaga lume au împiedicat reciclarea propriu-zisă, dat fiind că multe dintre firmele specializate în această activitate sunt în afara României.
Pe de altă parte, piaţa reciclării era dezechilibrată chiar de dinainte de pandemie. Încă din 2018, de când China, ţara care valorifica cele mai multe deşeuri reciclabile din lume, n-a mai importat gunoaie, reciclatorii europeni şi-au depăşit capacitatea.
Aşadar, la fel cum a făcut în 2019, fără să găsească în apropiere reciclatori, anul trecut Eco Bihor n-a putut decât să le depoziteze în curtea proprie, fără să le poată valorifica încă.
Buni de plată
Ca să contrabalanseze această situaţie, Primăria şi Eco Bihor au recurs anul trecut la valorificarea energetică a deşeurilor, prin incinerare. În 2020, peste 8.200 tone de deşeuri au fost arse la fabrica de ciment Holcim, aproape de trei ori mai multe decât în anul 2019 (3.400 tone).
Rămâne de văzut, însă, cum va calcula Administraţia Fondului de Mediu balanţa deşeurilor din Oradea. Conform OUG 196/2005, anul trecut, oraşul trebuia să reducă cu 60% cantitatea de deşeuri depusă la haldă, or, în mod evident, această cantitate a scăzut. Drept urmare, este de aşteptat ca oraşul să plătească o amendă record către AFM, pentru neîndeplinirea obiectivului anual. Pentru că gunoaiele sunt o marfă scumpă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.