URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iulie 2024, 13:10

Reciclăm și la muncă! Colectarea separată a deșeurilor în 5 fracții este obligatorie și pentru firmele din Oradea

Reciclăm și la muncă! Colectarea separată a deșeurilor în 5 fracții este obligatorie și pentru firmele din Oradea FACEȚI CA EI. Firmele și instituțiile publice au aceleași obligații privind colectarea separată a deșeurilor ca locuitorii din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament de salubrizare din Oradea, municipalitatea a  făcut câteva modificări care vizează generatorii de deșeuri cu personalitate juridică. 

Ca să îi ajute să înțeleagă mai bine noile reguli, RER Vest a realizat un ghid digital de colectare separată dedicat exclusiv persoanelor juridice, iar administratorii firmelor și angajații pot ușor să vadă în câte fracții trebuie să colecteze deșeurile, ce opțiuni au în ce privește capacitatea recipientelor de colectare, dar și cum pot încheia, modifica sau rezilia contracte. 

Firmele, ca persoanele fizice

Publicat pe site-ul RER Vest, în categoria „Utile - Ghid de Colectare”, Ghidul de colectare separată - ediția pentru persoane juridice prezintă regulile impuse de administrația locală despre separarea deșeurilor în firmele sau instituțiile publice de pe raza municipiului.

El detaliază și fracțiile pe care, asemenea persoanelor fizice din oraș, și cele juridice trebuie să le respecte. Regulamentul de salubrizare adoptat în 2024 prevede clar că firmele trebuie să încheie contracte pentru toate cele cinci fracții, nu doar pentru cea reziduală, cum era până acum. Orice firmă din oraș trebuie să aibă recipiente distincte pentru sticlă, hârtie-carton, plastic-metal, biodegradabil și rezidual, toate dotate cu CIP.

Singurele firme care pot face excepție de la această regulă sunt cele care au contract de colectare a deșeurilor reciclabile cu o altă companie de pe piață specializată în reciclare, lucru care trebuie dovedit cu acte, în cazul unui control al Poliției Locale.

Mai mici, dar cu CIP

O altă modificare adusă de regulamentul de salubritate este că persoanele juridice pot deține și recipiente cu volum mai mic decât pubelele de 60 sau 120 litri, dacă dovedesc, prin schița spațiului comercial, că nu au loc suficient pentru cele „stas”.

RER Vest oferă firmelor astfel de recipiente asemănătoare cu gălețile verzi pentru sticle, dar cu un volum de 40 de litri, care pot fi așezate unele peste altele. În acest fel, cele cinci coșuri necesare pentru colectarea separată nu ocupă mult loc în sediul firmelor.

Totuși, și acestea trebuie să fie dotate de către RER Vest, la încheierea contractului, cu microcipuri cu coduri unice. Microcipul este citit la fiecare golire a recipientului, criteriu care stabilește valoarea facturii de salubritate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Iar nu spuneți adevărul până la capăt.
Legea 101/2006 și Legea 51/2006 care reglementează sistemul de colectare a deșeurilor nu obligă nici persoanele fizice și nici pe vele juridice, ca să colecteze selectiv și fracționat. Doar Regulamentul de Salubrizare emis de către Consiliul județean, recte asociația (ONG) Ecolect Bihor vine cu astfel de fantasmagorii. Legislația în domeniu obligă administrațiile publice locale și primăriile ca atare să facă selectarea deșeurilor. Dar, cum cetățeanul nu este important decât atunci când îi votează pe "neterminați", consiliul județean și primăriile fac totul pentru bunăstarea și profitul operatorilor Keviep SA, AVE Bihor SRL și RER Vest SA. Aceștia nu sunt în stare să selecteze la bandă și la platforma ecologică, că-i greu să-și cumpere echipamente și utilaje necesare acestui sistem, așa cum există în țări unde profitul operatorilor este mai puțin important decât normalitatea din curțile oamenilor și dintre blocuri. 5 containere am în curtea casei, alte 5 într-o incintă îngrădită din centru și alte 5 în alt loc cu contract "obligatoriu". Arată bestial. Frumusețea întruchipată multicolor.
Postat 11 Iulie 2024, 17:24 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON