URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Octombrie 2021, 09:45

Reamenajarea Pieței Independenței din Oradea va costa circa 5,1 milioane de euro. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu unanimitate de voturi și fără comentarii, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reamenajare a Pieței Independenței, inclusiv pe porțiunea de deasupra parcării subterane de pe malul Crișului Repede.

O lucrare de milioane!

Lucrarea, estimată la 21,6 milioane lei, echivalentul a 5,1 milioane euro, va fi scoasă la licitație la jumătatea lunii octombrie, cu termen de finalizare de un an.

„Prin această investiție se propune mutarea mai înspre malul Crișului Repede a statuii lui Mihai Eminescu, amenajarea unei clădiri cu destinație de centru expozițional pentru artiștii plastici din Oradea, iar în zona dinspre sinagogă se va crea o terasă pentru cei care doresc să bea o cafea”, a declarat primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferințe de presă care a precedat ședința de Consiliu Local Oradea.

În plus, dat fiind că Apele Române au finalizat coborârea de la Podul Sfântul Ladislau la promenada de la nivelul luciului de apă, municipalitatea va reamenaja tot malul stâng, dintre podul de la Primărie la cel al Intelectualilor.

„Vom da drumul la proiectare și execuție în două săptămâni”, a promis Birta, care a afirmat că speră ca „în aprilie să înceapă lucrările de construcție, pentru ca până la finalul anului viitor toată zona centrală să fie închisă”.

Cu sală de expoziții și jocuri de apă...

După cum BIHOREANUL a mai scris, alegerea unui proiect după care municipalitatea să amenajeze Piața Independenței s-a dovedit o întreprindere dificilă. Juriul internațional desemnat de Primărie a declarat câștigător proiectul arhitectului Dragoș Dragnea care a propus crearea unei matrice modulare formate din stâlpi pe care se pot agăța diferite obiecte și instalații. Modelul a fost văzut de publicul orădean ca o pădure de țepi.

În urma vâlvei create la aflarea deciziei, primarul Florin Birta a organizat un sondaj în rândul orădenilor cu privire la modul în care doresc să arate piața. Publicul și-a manifestat preferința pentru proiectul Muun Concept (foto), care propune, printre altele, amenajarea deasupra intrării în parcare a unei structuri vitrate cu destinația de galerie de artă.Structura de sticlă va fi ușor retrasă față de actuala structură din piatră, iar în spațiul eliberat va fi amenajat un bazin cu apă care se va revărsa pe trei dintre laturi, astfel încât să facă pereții de sticlă imperceptibili.

În plus, reamenajarea Pieței Independenței se va face cu păstrarea arborilor din zona statuii Mihai Eminescu și majorarea suprafeței de spații verzi prin plantarea de gazon, arbori și arbuști.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
KP
O sa co-finantezi tu proiectul :::::))))) tu nu ai bani sa te pisi in centru, cu toate ca nu sunt toalete , si poti sa te pisi gratuit la restaurante:::::))))) ai tu bani ::::))))
Postat 03 Octombrie 2021, 00:45 de Sandu2100
Kid ...
Ideea ta va fi subiect de discuție la primărie, deja de luni încolo. Asta cu energia cinetică e bestială, iar eu o să cofinanțez proiectul cu soneria mea care funcționează așa, impecabil de aproape doi ani. Nu de alta dar zi e "unu" că-i doar de vară. Or, nu așa ne-a fost vorba la prețul întreg.
Postat 02 Octombrie 2021, 10:25 de KP
Moara
KP, la cat costa investitia, nu mai conteaza cativa kwh in plus anual pt pompele de recirculare. Dar daca tot ai ridicat problema, se poate folosi energia cinetica a Crisului Repede. Cascada de langa pod e la o aruncatura de bat. Nu stiu cum s-ar potrivi in peisaj (sunt solutii si pt asta), dar o morisca de apa sa deserveasca cu electricitate sau direct pompele, sigur ar fi o chestiune inedita!
Postat 02 Octombrie 2021, 07:14 de Kid
@KP
...iarna cand temperatura exterioara se anunta sub zero grade, se apasa pe intrerupator si se opresc pompele si recircularea apei, asa ca va fi perete vizibil. Doar vara imperceptibil. Nu e prima fantana arteziana din oras :)
Postat 01 Octombrie 2021, 21:25 de unu
se vede cand un proiect este ales dupa o competitie
sa tot fie concursuri de proiectare, ca arata mult mai bine! In alta nota de idei, uite ca si UAP / Artistii Plastici vor avea o galerie de arta, in kilometru zero al orasului, una mare, moderna, frumoasa, ce merita vizitata!
Postat 01 Octombrie 2021, 21:23 de unu
Foarte bine ne fac...
... cei care pe care i-am votat! La prosti le sta rau cu bani, de aia-i iau escr*cii de la ei!
Postat 01 Octombrie 2021, 11:51 de pinonel
sa vedem
speram sa nu iasa ca pavajul din piata unirii sau cel din pasajul vulturul negru sa trebuiasca sa ne ferim sa nu le luam in poza la cat sunt de urate.
Postat 01 Octombrie 2021, 10:36 de Traian
Pompele vor fi alimentate cu curent electric?
Întreb pentru Moș Gerilă, care e curios să știe dacă pereții cu apa scursă pe ei vor rămâne imperceptibili atât vara, când se va da drumul la ștrand, cât și iarna la înghețul și ieșirea din starea vegetativă.
Postat 01 Octombrie 2021, 10:21 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON