URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 02 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2024, 19:25

Reacție a DSVSA Bihor în cazul mâncării pentru copii transportate pe podeaua mașinii şcolare, după dezvăluirile BIHOREANULUI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorii DSVSA Bihor au declanşat controale în urma articolului BIHOREANULUI care dezvăluia că preşcolarii înscrişi la Grădiniţa din Toboliu primesc mâncarea în recipiente transportate direct pe podeaua unui microbuz şcolar, verificările sondându-se cu sancţiuni şi interdicţii pentru cantina care prepara şi livra mâncarea, dar şi pentru grădiniţa care le comanda.

Informația a fost transmisă ziarului de DSVSA, după ce, săptămâna trecută, reporterii au surprins în imagini modul în care sunt transportate preparatele pentru masa de prânz a copiilor din Grădiniţa din Toboliu. Concret, mâncarea, aşezată într-o oală şi o ladă frigorifică, a fost preluată de şoferul unui microbuz şcolar de la Centrul After School Tărian, care le-a pus pe podeaua maşinii şi le-a transportat până în Toboliu. Aici, recipientele au fost descărcate de şofer şi o îngrijitoare a grădiniţei, care le-au dus în clădirea grădiniţei.

Sesizați de ziar, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor au declanşat, luni, controale, atât la Centrul After School din Tărian, cât şi la Grădiniţa Toboliu, după cum se arată în informarea transmisă redacţiei.

Concret, inspectorii au verificat cantina Centrului After School aparţinând Primăriei Girişu de Criş, găsind „preparate culinare depozitate şi manipulate necorespunzător”, după cum a explicat directorul executiv al DSVSA Bihor, Remus Moţoc. „Acest centru are autorizaţie doar pentru servirea mesei, nu şi pentru a livra preparate culinare către alte unităţi, aspect pentru care ar fi trebuit să îndeplinească anumite condiţii speciale”, a arătat șeful DSVSA.

De altfel, în urma controlului, Centrul after school al Primăriei Girişu de Criş s-a ales cu o amendă de 10.000 lei şi a primit interdicţie de a mai livra preparate culinare către alte unităţi.

Sancţionată a fost şi conducerea grădiniţei din Toboliu, aparţinând Şcolii Gimnaziale Cheresig, care a preluat mâncarea livrată în condiţii neconforme de la cantina din Tărian. „Grădiniţa a primit avertisment scris şi, ca măsură suplimentară, s-a dispus să preia mâncare preparată doar în unităţi autorizate sanitar veterinar tip catering”, a mai declarat Moţoc.

Potrivit legii, firma care aprovizionează cu masă caldă unităţile de învăţământ trebuie să facă dovada compoziţiei alimentelor prin etichetă, specificaţii de la producător sau buletine de analiză, să deţină autorizaţie pentru activităţi de catering şi transport alimente, să ambaleze porţiile în recipienţi de unică folosinţă, să păstreze probe alimentare (câte o porţie) din fiecare aliment servit timp de 48 de ore în frigiderul unităţii, având totodată meniul zilnic însoţit de o listă a ingredientelor cu gramaj/porţie individuală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
prin regulamentele astea statul incurajeaza mai mult plastic in oceane
"Potrivit legii, [...] trebuie să [...] ambaleze porţiile în recipienţi de unică folosinţă [...]." Restul regulilor sunt bune, vrem sa stim ingredientele. Dar fortezi toate cantinele, tot cateringul si toata industria sa pre-portioneze mancarea pe farfurii de plastic, totul in timp ce incercam sa scapam de plastic, de unica folosinta.
Postat 02 Octombrie 2024, 19:55 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4857 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON