URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 August 2024, 16:00

Reacţia Universităţii din Oradea la acuzele absolventului de Sorbona care a picat la admiterea la masterat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a transmis joi, la solicitarea BIHOREANULUI, un punct de vedere legat de acuzaţiile unui candidat absolvent al unui doctorat în Filosofie la Sorbona care a fost respins la admiterea la masteratul de Psihologie Clinică cu nota 5,66.

În esență, reprezentanţii instituţiei resping acuzaţiile lui Daniel Farcaş, spun că au respectat legislaţia şi metodologia de organizare şi de examinare şi afirmă că, pur şi simplu, acesta nu s-a pregătit suficient pentru a obţine o notă mai mare, care să-i fi asigurat un loc.

„N-a respectat criteriile”

Examenul a fost organizat de Departamentul de Psihologie al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul UO.

În răspunsul transmis BIHOREANULUI, care poate fi citit integral mai jos, sub semnătura decanului Karla Barth și a coordonatorului de departament Marius Drugaș, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior arată că la admitere a contat 40% media examenului de licenţă (unde candidatul avea 10) şi 60% proba de interviu.

"Notarea la interviu / proba orală (proiect de cercetare) a avut la bază răspunsurile date / oferite / formulate de candidaţi cu privire la cele 4 aspecte cuprinse în documentul "Recomandări pentru elaborarea/ susţinerea proiectelor de admitere la studii universitare de masterat, domeniul Psihologie", afişat public pe site-ul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, pagina "Admitere": https://cloud.uoradea.ro/index.php/s/kqS9gcdSkNijJL7", arată răspunsul transmis ziarului.

Pe scurt, fiecare candidat a trebuit să atingă mai multe aspecte, care să-i scoată în evidenţă cunoştinţele, inclusiv teoretice de Psihologie, iar proiectul de cercetare trebuia să îndeplinească mai multe rigori.

"Candidatul n-a respectat criteriile realizării unui proiect de cercetare, criterii care pot fi găsite nu doar pe site-ul nostru, ci în orice articol ştiinţific, în orice limbă", a sintetizat BIHOREANULUI prof. univ. dr. Simona Trip, care a făcut parte în comisia de evaluare.

Reprezentanții Universității din Oradea contactați de ziar lasă să se înțeleagă că acesta avea o formație înclinată spre Filosofie, domeniu în care s-a și pregătit inclusiv la Sorbona, și nu stăpânea terminologia și detaliile cerute de o evaluare în Psihologie.

Certificatul de botez, o eroare

Răspunsul Universităţii vine în urma unui articol critic publicat pe platforma Contributors de Daniel Farcaş, doctor în Filosofie al Universității Paris 4 - Sorbonne, licențiat în Filosofie și Litere al Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, și master în Filosofie al Universității Paris 1 - Panthéon-Sorbonne.

Acesta a relatat că a fost respins la admiterea de masterat, cu media 5,66, după o evaluare orală fără vreun barem, despre care a spus că nu a putut să o conteste, motiv pentru care autorul a etichetat universitatea orădeană - fără să o nominalizeze direct - ca fiind "o sorbonea provincială". Între altele, acesta a reclamat și că regulamentul de admitere al facultății prevedea, înainte cu câteva luni, că dosarul de înscriere la examen trebuie să cuprindă și un „certificat de botez”, condiţie care a fost eliminată după ce Farcaş a pus întrebări asupra ei.

În ce priveşte regulamentul de depunere a contestaţiilor, în răspunsul trimis joi BIHOREANULUI universitatea arată că probele orale nu pot fi contestate, dar ca urmare a prevederilor legale în domeniu şi nu a unor reglementări ale instituției orădene. Totuşi, candidatul ar fi avut posibilitatea să depună o contestaţie, "după ora 14", într-un termen totuși insuficient delimitat în regulamentul afișat pe site, şi i s-ar fi răspuns instituţional, însă acesta nu a mai făcut-o.

Universitatea recunoaște neglijența legată de certificatul de botez care, într-o primă etapă, era cuprins pe lista documentelor din dosarul de înscriere la examen. Condiţia a fost eliminată, fiind vorba despre o eroare de redactare, regulamentul fiind adaptat după cel al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, singura care solicită acest certificat, având în vedere specificul vocaţional.

Citiți mai jos răspunsul integral a Universității din Oradea:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PSD e la Universitate ce mama dracului
Vine ăsta care nu știe cum e cu șpaga si trebuie sa plece
Postat 01 August 2024, 21:32 de Sandu2100
Certificatul de botez
Aud de la mai multă lume despre importanța acestei fițuici in societatea românească a sec. XXI. Vorbim despre o societate laică cu libertăți ale individului stipulate în Constituție. Se pare că pâclele evului mediu întunecat acoperă multe creiere in Romania!
Postat 01 August 2024, 17:21 de 1
Slab pregatit
Unii cred ca daca vin cu niste diplome de afara, in Oradea ar trebuie sa intre fara examen ? Nu a trecut examenul.
Postat 01 August 2024, 17:01 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON