Fostul președinte Traian Băsescu a făcut, vineri, primele declarații după ce Europa Liberă a dezvăluit că ar fi colaborat cu Securitatea.
Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă la Iași, unde candidatul PMP la alegerile europarlamentare s-a aflat în campanie electorală și în contextul în care, joi, în presa centrală au apărut mai multe informații pe surse care arătau că CNSAS a cerut instanței să constate calitatea de colaborator al Securității a lui Traian Băsescu.
”Sunt la a cincea adeverință. Înțeleg că... colaborare, colaborare, dar nu există un angajament. E în regulă, o să mă duc să văd dosarul după ce se termină la instanță și o să am o poziție publică legată de dosar", a declarat Traian Băsescu.
După cum se știe, Europa Liberă a anunțat, joi, că fostul şef al statului a fost verificat deoarece candidează la alegerile europarlamentare, însă dosarul de reţea conţine doar coperţile pe microfilm, iar notele informative, două la număr deocamdată, ar fi fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative.
Conform sursei citate, cercetarea lui Băsescu ar fi fost făcută de un angajat al Direcţiei de Investigaţii, fost angajat al SRI înainte de a ajunge la CNSAS. Acesta ar fi lucrat individual, fără să spună nimănui nimic, iar marţi a pus raportul pe masa Colegiului CNSAS, relatează sursele Europa Liberă.
Investigaţia face referire la perioada în care Traian Băsescu era student la Institutul de Marină din Constanţa.
De preciza că Traian Băsescu a primit până acum de la CNSAS cinci adeverințe de necolaborare cu securitatea, în 2002, 2004, 2006, 2009 și 2013.
De precizat că CNSAS a anunţat joi pe site trimiterea în instanţă a Notei de constatare, potrivit articolului 3, lit b şi art 5, al 1 din lege, respectiva literă indicând că e vorba de un parlamentar, fără să-i precizeze, însă, numele.
HotNews notează că vineri, la o zi după aceste dezvăluiri, în loc să clarifice situația, Consiliul CNSAS a emis un comunicat în care doar își enumeră atribuțiile stabilite de lege și regulament. Colegiul precizează că, potrivit legii, verifică din oficiu candidații la alegerile europarlamentare, aprobă note de constatare și dispune Direcției Juridice sesizarea instanției pentru constatarea calității de colaborator sau lucrător al securității, infirmă nota de constatare sau eliberează adeverințe.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.