URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Ianuarie 2024, 09:02

Reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu din Oradea ar putea fi cofinanţată din bani europeni. Investiția totală este estimată la 20 de milioane de euro

Reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu din Oradea ar putea fi cofinanţată din bani europeni. Investiția totală este estimată la 20 de milioane de euro foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reabilitarea clădirii Colegiului Mihai Eminescu din Oradea ar putea fi cofinanţată prin POR Nord-Vest 2021 – 2027.

„Va exista concurenţă”

Primăria Oradea a depus miercuri seară spre finanţare prin POR proiectul de reabilitare a celor trei corpuri de clădire de pe strada Roman Ciorogariu nr. 18.

„Aşteptăm să primim răspunsul. Va exista concurenţă pentru că pe această axă sunt depuse multe proiecte din regiune”, a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Marius Moş.

Potrivit proiectului depus, valoarea lucrărilor se ridică la 100,5 milioane lei, cu TVA inclus, echivalentul a circa 20 milioane euro.

„Am mers la limita maximă admisă pentru un proiect, de 10 milioane euro, pentru că este vorba de o investiţie de amploare pe care Primăria Oradea trebuie să o facă”, a spus Moş.

De altfel, pentru a se încadra în valoarea maximă admisă spre finanţare, municipalitatea şi-a asumat să suporte tot ce trece de această sumă, fapt pentru care contribuţia sa se va ridica la încă 10 milioane euro, reprezentând 50% din proiect.

În cazul în care municipalitatea orădeană va obţine finanţarea, lucrarea va fi scoasă la licitaţie cu un termen de execuţie de 36 de luni.

Greu de reabilitat

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Local Oradea a aprobat în decembrie anul trecut, în şedinţă online, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a clădirii colegiului Mihai Eminescu, în valoare de 83 milioane lei plus TVA.

Potrivit documentului adoptat, cu ocazia lucrărilor se vor înlocui ferestrele exterioare cu o tâmplărie din lemn stratificat, pereţii exteriori vor fi tencuiţi cu mortar termoizolant, planşeele spre pod ale clădirilor vor fi izolate cu saltele din vată minerală bazaltică, se vor amplasa reţele de încălzire şi răcire în podele, vor fi puşi robineţi termostataţi pe copurile de încălzire, vor fi reabilitate spaţiile interioare şi multe altele.

Monument istoric reprezentativ pentru Oradea, clădirea colegiului Mihai Eminescu a ajuns în paragină după ce a constituit ani de zile subiectul unui proces deschis de Ordinul călugărilor catolici Premonstratens împotriva Primăriei Oradea, câştigat cu sentinţă definitivă de către municipalitatea orădeană în anul 2014.

De atunci, Primăria Oradea a căutat mai multe surse de finanţare a lucrărilor, a căror valoare a crescut an de an direct proporţional cu inflaţia şi degradarea stării clădirii.

Reabilitarea imobilului a fost asumată în ultimii trei ani, în repetate rânduri, de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii, inclusiv în mandatul fostului ministru, bihoreanul Cseke Attila, dar lucrările nu au primit până la urmă finanţare de la bugetul central.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
In alta ordine de idei…
e o cladire emblematica, ma bucur ca actiunile de retrocedare au esuat si se reface. Poate ar trebui scoasa circulatia din centru, mai degraba decat mutata cladirea, doar ca parcarile si-ar pierde menirea. Greu cu mentalitati obsolete…
Postat 19 Ianuarie 2024, 15:53 de User anonimizat
E o lucrare complexa, refacere (sper restaurare) plus modernizare.
O lucrare similara, Palatul de Justitie, a costat 26.5 milioane de euro acum 10-12 ani.
Postat 19 Ianuarie 2024, 15:48 de User anonimizat
Una nous
Cu 20 mil faci una noua la periferie si scapi de trafic in centru.
Postat 19 Ianuarie 2024, 12:40 de Petre93
e cu virgula,
Sincer la 20 milioane euro faci una noua. Eu zic sa mai analizam. Daca iese lucrarea asta.....unii se fac cu bani.
Postat 19 Ianuarie 2024, 11:14 de Christa
De minim 15 ani e vorba ca primaria vrea sa reabiliteze...
De minim 15 ani e vorba ca primaria vrea sa reabiliteze, dar tot n-au avut bani, au fost alte prioritai, gen sediul nou a CJ-ului, Gojdu, cand e cel mai veche scoala din Oradea din cate stiu, peste 310 ani de la infintare... cu acest ritm, nu ca cand eu am mers acolo n-a fost reabilitat, nici copilul meu nu o sa vada reabilitata, de cate ori sunt stiri ca acuma asteptam dupa primar, dupa minister, dupa guvern, dupa bani de la UE, etc...
Postat 19 Ianuarie 2024, 11:08 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON