Reabilitarea clădirii Colegiului Mihai Eminescu din Oradea ar putea fi cofinanţată prin POR Nord-Vest 2021 – 2027.
„Va exista concurenţă”
Primăria Oradea a depus miercuri seară spre finanţare prin POR proiectul de reabilitare a celor trei corpuri de clădire de pe strada Roman Ciorogariu nr. 18.
„Aşteptăm să primim răspunsul. Va exista concurenţă pentru că pe această axă sunt depuse multe proiecte din regiune”, a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Marius Moş.
Potrivit proiectului depus, valoarea lucrărilor se ridică la 100,5 milioane lei, cu TVA inclus, echivalentul a circa 20 milioane euro.
„Am mers la limita maximă admisă pentru un proiect, de 10 milioane euro, pentru că este vorba de o investiţie de amploare pe care Primăria Oradea trebuie să o facă”, a spus Moş.
De altfel, pentru a se încadra în valoarea maximă admisă spre finanţare, municipalitatea şi-a asumat să suporte tot ce trece de această sumă, fapt pentru care contribuţia sa se va ridica la încă 10 milioane euro, reprezentând 50% din proiect.
În cazul în care municipalitatea orădeană va obţine finanţarea, lucrarea va fi scoasă la licitaţie cu un termen de execuţie de 36 de luni.
Greu de reabilitat
După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Local Oradea a aprobat în decembrie anul trecut, în şedinţă online, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a clădirii colegiului Mihai Eminescu, în valoare de 83 milioane lei plus TVA.
Potrivit documentului adoptat, cu ocazia lucrărilor se vor înlocui ferestrele exterioare cu o tâmplărie din lemn stratificat, pereţii exteriori vor fi tencuiţi cu mortar termoizolant, planşeele spre pod ale clădirilor vor fi izolate cu saltele din vată minerală bazaltică, se vor amplasa reţele de încălzire şi răcire în podele, vor fi puşi robineţi termostataţi pe copurile de încălzire, vor fi reabilitate spaţiile interioare şi multe altele.
Monument istoric reprezentativ pentru Oradea, clădirea colegiului Mihai Eminescu a ajuns în paragină după ce a constituit ani de zile subiectul unui proces deschis de Ordinul călugărilor catolici Premonstratens împotriva Primăriei Oradea, câştigat cu sentinţă definitivă de către municipalitatea orădeană în anul 2014.
De atunci, Primăria Oradea a căutat mai multe surse de finanţare a lucrărilor, a căror valoare a crescut an de an direct proporţional cu inflaţia şi degradarea stării clădirii.
Reabilitarea imobilului a fost asumată în ultimii trei ani, în repetate rânduri, de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii, inclusiv în mandatul fostului ministru, bihoreanul Cseke Attila, dar lucrările nu au primit până la urmă finanţare de la bugetul central.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.