URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Ianuarie 2021, 07:57

Războiul parohiilor: Preoții a două parohii ortodoxe din Oradea își dispută acelaşi teritoriu din Rogerius

Războiul parohiilor: Preoții a două parohii ortodoxe din Oradea își dispută acelaşi teritoriu din Rogerius ÎMPĂRȚIȚI! Preotul Ciprian Mega, care a adunat în jurul bisericii de lângă Spitalul Municipal credincioșii de pe străzile din jur, îşi revendică sectorul. „Nu există parohii urbane importante și neimportante, toate au același rang și trebuie să aibă aceeași mărime”, spune nou-venitul pe „piaţa” bisericească din Rogerius
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioșii ortodocși din Rogerius s-au trezit de Bobotează în mijlocul unui război între preoții a două parohii care își dispută acelaşi teritoriu. Ctitorul bisericii de lângă Spitalul Municipal, Ciprian Mega, revendică împrejurimile acesteia, spre nemulțumirea preoților altor parohii din zonă, care își văd periclitate încasările, fără ca episcopul Sofronie să intervină în scandal.

Răfuiala dintre parohi a început în decembrie, când preoții Bisericii Albastre au fost șocați să vadă că oameni ai Bisericii Sf. Spiridon le-au încălcat „granița” trasată încă din comunism. Mesagerii au lipit la intrarea în blocuri anunțuri cu ziua și ora când va trece preotul Ciprian Mega cu crucea pentru sfințirea caselor de Bobotează. Oamenii părintelui Gheorghe Nemeș le-au rupt, dar apoi au reapărut!

Consternați, credincioșii au primit în locuinţe ce preot au vrut. „Pe unele străzi am ajuns primii, pe altele după ceilalţi, și totuși pe noi oamenii ne-au poftit înăuntru. Ar trebui să le dea de gândit de ce ne-au deschis nouă, nu lor”, zice părintele Mega despre vrăjmaşi.  

Popă contra popă

Mai mulți credincioși înseamnă mai mulți bani! Înființarea unei noi parohii s-a făcut întotdeauna cu opoziția preoților deja instalați. Fostul preot Roman Pintea din Velența I a sabotat cum a putut construirea bisericii din Parcul Țăranilor, iar părintele Gheorghe Nemeș, de la Biserica Albastră, în prezent pensionar, s-a opus ridicării Bisericii Sfinții Trei Ierarhi din strada Șelimbărului. Ginerele acestuia, Viorel Samașca Nemeș, se confruntă acum cu o provocare similară.

Lucru unic în Bihor, unde construirea unui lăcaș de cult durează decenii, preotul Ciprian Mega (foto) a ridicat în doar 8 luni, în plină pandemie, o biserică în stil mușatin pe locul bisericuței de lemn de lângă Spitalul Municipal. Lucrarea a fost finanțată chiar de preot, din bani câștigați pe filme produse anterior ca regizor, și de la credincioși arondați la Biserica Albastră din strada Locomotivei, Sfinții Trei Ierarhi (strada Șelimbărului), Acoperământul Maicii Domnului (str. Constantin Negruzzi) sau chiar Biserica cu Lună (din centru).

„Am cerut în repetate rânduri Episcopiei să facă o rearondare a parohiilor. Pentru că nu am primit răspuns, conform unui principiu bisericesc, am acționat cum am considerat că ar fi dorit superiorii ierarhici”, explică Mega. Preotul și-a apreciat limita parohiei la jumătatea distanței față de bisericile vecine, iar în decembrie a mers cu crucea pe la credincioșii din aceste „hotare”.

Moșteniri din comunism

Reprezentanții Bisericii Albastre au reclamat Protopopiatului Oradea încălcarea teritoriului. „Biserica de lemn a fost construită pentru Spitalul Municipal, nu pentru o parohie nouă. Nu e corect să rupă din a noastră”, spune un apropiat al acestora, care refuză să facă declarații presei.

Protopopul Simion Goga a promis reclamanților că după sărbători va cere sancționarea vinovatului, dar probabilitatea e minimă. Apropiat de părintele Nemeș, însuși episcopul Sofronie Drincec, care a slujit în decembrie în Biserica Albastră, a evitat să intervină în conflict.

Explicația e simplă. „În comunism, în Rogerius aveau parohii doar Biserica Albastră și Biserica cu Lună. De la acestea au luat sectoare bisericile construite ulterior. Corect ar fi ca PS Sofronie să-i dea sector și lui Mega, așa că preferă să nu intervină”, explică un cleric.

Biserica cu Lună păstorește și acum câteva blocuri din strada Transilvaniei. „Eu nu mă opun să le ia Mega, dar atunci să preia și preotul de pe acest sector”, spune parohul Bisericii cu Lună, Teodor Cristea (foto). Motivul este, evident, financiar: biserica sa ar rămâne cu câteva blocuri din Bulevardul Dacia și casele dintre strada Iuliu Maniu și Universitate, insuficient să susțină patru preoți și trei diaconi.

Războiul continuă

Preotul Ciprian Mega refuză să preia alt preot pe lângă colegul său, Nicolae Tudor. „Biserica Sfântul Spiridon e singura din Oradea care nu este plătită de stat. Totul e susținut de credincioși”, argumentează acesta.

Părintele zice că, în ciuda opoziției preoților de la Biserica Albastră, rearondarea parohiilor ar fi un act de dreptate. „Preotul Gheorghe Nemeș (foto) își arogă un sector arondat parohiei sale acum câteva zeci de ani, când în cartier nu erau alte biserici. Atitudinea lui e cunoscută. Când era membru al Consiliului Local a fost singurul care s-a împotrivit construirii de biserici în Rogerius”, acuză Mega.

La fel de necruțător e şi cu urmaşul lui Nemeş, actualul paroh Viorel Samașca Nemeș. „Singurul amănunt care contează în biografia lui este că a devenit ginerele celui pe care Securitatea comunistă l-a impus în anii ʼ80 paroh într-un cartier în plină dezvoltare”, acuză parohul de la Sf. Spiridon.

Preotul e hotărât, aşadar, să își păstreze sectorul oricât s-ar împotrivi vecinii, dar numai credincioșii vor decide şi cui îşi vor deschide ușile, şi cui îşi vor da obolul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
a da.. si buda...
de langa Spitalul Municipal...
Postat 13 Ianuarie 2021, 20:41 de sasi
proiect civic - oprirea autorizatiilor pentru noi constructii de biserici in Oradea!
@ scortosule, asa e, ai dreptate, de cativa ani prinsese apucaturi de pomohaci nemes. propun un proiect civic prin care sa nu se mai autorizeze constructia niciunei biserici in Oradea in urmatorii 30 de ani! sunt mult prea multe biserici ridicate direct sub geamurile locatarilor, fara noima, inghesuite in cartiere peste tot, doar prin obraznicia fara margini a popilor trimisi de sofronie sa aduca si mai mult cash la episcopie! sunt destule biserici ortodoxe, catolice, greco-catolice, baptiste si penticostale plus iehoviste in tot orasul! e nevoie de altceva pentru 2021: crese, scoli, spitale, sali de sport si de cultura, etc.
Postat 13 Ianuarie 2021, 12:47 de roger
@roger Intreb si eu
intreb si au numai cu cashul e invatat la gura? Umbla vorba prin sat ca era invatat si cu altele. Chiar am avut o experienta neplacuta cu el si a trebuit sa-l opresc!
Postat 13 Ianuarie 2021, 12:27 de scortosul
parca e gasca de nebuni in pmo!
Numai o gasca de nebuni putea autoriza o construire(indiferent de destinatia ei) in usa spitalului! Functia asta de arhitect sef al municipiului este una strict pe interes personal(sau interese personale fiind mai multi bugatari aia care semneaza)! Cum sa afectezi zona de siguranta sanitara din limita spitaluilui? Cum sa lasi clopetele sa danganeasca la geamul bolnavului? Numai gasca lui bolova&comp puteau face mizeriile astea urbanistice!!! Arhitectul sef ar trebui numit doar de OAR, fara contributia politrucilor!!!
Postat 13 Ianuarie 2021, 12:24 de scortosul
hotule, dispari!
lacomia lui nemes nu are limite nici acum pensionat, a fost obisnuit sa aiba cas(h) la gura si cand dormea. lumea s-a saturat de monopolul lui in zona si de horcaiala cu care ginere-sau si nepotu o manifesta la slujbe. turnatoru-sef cu fata operata ca s-arate de 30 de ani si sa-l primeasca femeile in casa ar trebui sa isi vada de vilele si apartamentele lui si sa-si numere bancnotele (ca zicea la slujba ca ii e sila sa auda monedele in cele 3 ligheane cum zornaie) hodinit de sub saltea, ca hot si cersetor mai mare decat el nu s-a pomenit. pacat ca vechea bisericuta din lemn de la spital a fost distrusa.
Postat 13 Ianuarie 2021, 11:48 de roger
mafia
astia se bat pe teritorii mai ceva ca mafia
Postat 13 Ianuarie 2021, 10:07 de marius_ro
popa Nemes
mare, mare excroc nemes asta. imi amintesc si acum dupa 20 de ani cum striga in biserica la oameni sa nu mai de-a fise la ligheanul cu bani.
Postat 13 Ianuarie 2021, 08:20 de un1prost
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON