URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iulie 2018, 08:06

Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)

Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO) ANGAJĂM! Staţiile de autobuz, stâlpii, ba şi ABC-urile din Brusturi sunt pline de anunţuri de angajare. Principala activitate locală rămâne, însă, participarea la târgul săptămânal, în care nu se vând legume, fructe ori animale, ci vechituri. Deşi are 113 dosare de ajutoare sociale, unele pentru mai multe persoane, primăriţa Livia Bârlău consideră că plata acestora aduce comunei un... câştig. "Ajutoarele se dau de la Guvern, nu din bugetul local", zice femeia, ca şi cum banii ar pica din cer, nu tot de la cei - tot mai puţini - care muncesc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Frumoasă ţară, prost rânduită... Aflată la câţiva kilometri de Aleşd, între dealuri şi văi de poveste, dar pe un drum judeţean plin de gropi şi denivelări, comuna Brusturi e încremenită în trecut. Doar bătrânii îşi mai fac de lucru prin faţa porţilor şi o infimă parte a localnicilor în puterea vârstei mai încearcă să întreprindă ceva, pe cont propriu sau pe la firmele din zonă, în permanentă căutare de forţă de lucru.

Centrul comunei e înţesat, de altfel, de zeci de anunţuri de angajare, dar nimeni nu este interesat de ele. Miercurea trecută, în zi de târg, când reporterii BIHOREANULUI au ajuns la Brusturi, singurele locuri animate erau piaţa, gemând de ţoale şi încălţări "second-hand", şi Primăria, unde "prim-gospodina" social-democrată dădea audienţe poporenilor. Nici măcar aceasta nu e îngrijorată că firmele nu găsesc muncitori, deşi numărul asistaţilor social creşte, chiar dacă unii sunt mai mult plecaţi prin Germania, Italia, Spania...

Noi vrem şomaj!

Una dintre cele mai importante fabrici din zona Aleşdului, Melania, a fost nevoită să-şi închidă anul trecut secţia din Brusturi după ce din 90 de salariaţi două treimi nu au mai venit la lucru. "Când vine vremea săpatului sau a fânului, oamenii îşi iau concedii medicale cu nemiluita şi n-ai ce să le faci, că-s semnate de doctori", spune directoarea Milca Pavel despre "molima" care loveşte localnicii din Brusturi.

Mai mult, "boala" e cultivată chiar de autorităţi. "Pentru că a scăzut numărul angajaţilor, nu mai era rentabil să ţinem punctul de lucru din Brusturi, aşa că am vrut să-i mutăm la fabrica din Aleşd, asigurându-le transportul, cu tichete de masă, cu salarii bune; minim aveau doar necalificaţii. Dar oamenii au fost nemulţumiţi că îi mutăm în loc să-i băgăm în şomaj. Ne-am trezit cu controale de la ITM. Chiar şi de la Primărie ne-au sunat, că de ce nu-i dăm în şomaj? Le-am răspuns că noi avem nevoie de muncitori, nu de şomeri", povesteşte directoarea. "Suntem disperaţi, avem comenzi şi nu le putem onora că nu vor oamenii să lucreze. Stau pe ajutoare sociale şi noi, ceilalţi, muncim pentru ei"...

Votanţi siguri

Pe stâlpi, în staţiile de autobuz, pe vitrinele magazinelor şi pe uşile puţinelor ateliere de mică producţie din Brusturi zac zeci de afişe de angajare. Faist Light Metals Oradea oferă minim 1.800 lei net, dar "cei mai buni depăşesc 2.400 lei în mână. Sună gratuit la 0800-070.300", "SC Melania New SRL angajează muncitori la secţia croi", "SC Sanbarro SRL angajează", "Angajăm cusătoare", "Adecco recrutează muncitori necalificaţi şi manipulanţi marfă", "Căutăm muncitori pentru construcţii în Zalău", "Angajăm operatori producţie în Oradea"... Firmele oferă transport, tichete de masă, masă caldă, unele şi cazare, bonusuri de performanţă, asistenţă medicală, prime şi cadouri de Crăciun, ba şi evenimente pentru angajaţi şi familii... Degeaba, nu interesează.

Administratorul SC Tagvet Com SRL, Octavian FeteaUnul dintre cei mai mari contributori la bugetul comunei, cu taxe şi impozite de peste 100.000 lei pe an, este SC Tavget Com SRL. Administratorul Octavian Fetea (foto) a trimis anul trecut sucursalei AJOFM Aleşd numeroase petiţii. "Solicit să-mi faceţi cunoscute motivele pentru care nu mi s-a repartizat spre angajare, în lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie, niciun beneficiar de ajutor social sau de şomaj din Brusturi", scrie într-unul din memorii, semnatarul precizând că "activitatea este perturbată serios de lipsa forţei de muncă" şi că "noi, contribuabilii, avem probleme tocmai din cauza lipsei forţei de muncă, care în loc să producă venit societăţii, trăieşte tot pe spinarea noastră".

Răspunsul primit? "În bătaie de joc", spune Fetea. Potrivit AJOFM, "la Punctul de Lucru Aleşd s-au prezentat pentru eliberarea adeverinţei necesare obţinerii venitului minim garantat un număr de 4 persoane", din care nici una "nu a îndeplinit condiţiile impuse de dvs., respectiv de a deţine studii medii" şi "doar 2 erau de sex masculin, ambele în vârstă de 62 ani". "Eu nu am pus condiţii nici de studii, nici de sex, nici de vârstă", spune, nemulţumit, Fetea. "Eu cred că nici Primăria nu vrea să-i pună la lucru pe asistaţi, că ăştia-s votanţi siguri".

Plecaţi, dar asistaţi

Surse din Primăria Brusturi afirmă că situaţia e cu atât mai descurajatoare cu cât statul plăteşte sume enorme asistaţilor sociali, peste o jumătate de milion de lei pe an, în condiţiile în care o parte din ei fie refuză, pur şi simplu, să lucreze, fie nici măcar nu stau în ţară, fiind plecaţi în Occident "la produs", legal sau nu. "În satul Picleu, Hendre Etuş şi Victor sunt mai mult plecaţi în Franţa, dar primesc ajutoarele pe card. Vin acasă numai vara. În Ţigăneşti, Hendre Stela şi-a făcut castele din cerşit, dar familia ei primeşte ajutoare aici", afirmă un localnic.

Câteva exemple le-au verificat miercurea trecută şi reporterii BIHOREANULUI. În satul reşedinţă de comună, la numărul 260, este şi cazul lui Raţ Alexandru, despre care chiar nevasta recunoaşte că-i "plecat în Germania". Alături, în aceeaşi situaţie mai sunt Raţ Sorin şi Raţ Iosif, dar şi Lingurar Florin şi Lingurar Liviu.

"Când nu pleacă toată familia, pleacă numai bărbaţii. Acasă figurează în acte, toţi, ca asistaţi, Primăria le face dosare pentru ajutoare, AJOFM le dă negaţie, că nu li se găsesc locuri de muncă, AJPIS (n.r. - Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) le aprobă dosarele şi Ministerul Muncii le plăteşte. Ne furăm căciula", afirmă un funcţionar local, care de teamă nu vrea să-şi de numele.

Ajutoarele, "un plus"

PSD-ista Livia Bârlău, primar BrusturiPrimăriţa PSD Livia Bârlău (foto) susţine că nu există cazuri de asistaţi "călători" prin Occident şi beneficiari de ajutoare sociale în ţară, însă a refuzat să pună la dispoziţia BIHOREANULUI lista celor 113 dosare (cu aproape 200 de beneficiari) care înghit anual nu mai puţin de 698.000 lei, adică aproape 150.000 euro.

Mai mult, despre faptul că banii alocaţi de la bugetul statului ar fi cheltuiţi în comună femeia afirmă că este, la urma-urmei, un câştig pentru localitate! "Pentru noi, ca autorităţi locale, aceste ajutoare sunt un plus, o plusvaloare. Eu aşa văd lucrurile, pentru că oamenii trebuie în schimbul lor, conform Legii 416/2001, să presteze muncă în folosul comunităţii, la măturat, la curăţat de şanţuri".

Potrivit spuselor primăriţei, "dacă o persoană este plecată în străinătate şi nu vine să presteze munca în folosul comunităţii, i se suspendă plata ajutoarelor sociale până se întorc". Doar că n-a putut da niciun asemenea exemplu! Asta, în timp ce inspecţiile AJPIS în teren sunt rarisime şi banii viraţi în continuare pe cardurile bancare ale asistaţilor, care îi pot scoate cash de oriunde din Europa. Inclusiv în Germania, Franţa, Italia şi Spania...


AŞA DA!
Puşi la muncă

PNL-istul Mihai Sferle, primar Cociuba Mare, BihorSituaţii precum cele de la Brusturi, în mod cert, nu sunt nici pe departe singulare, nici în judeţ, nici în restul ţării. Există, însă, şi modele pozitive, chiar în Bihor. În comuna Cociuba Mare, de pildă, numărul asistaţilor social a fost redus de la peste 200 în anul 2012 la doar 45 de persoane anul acesta, "din cauza" primarului PNL Mihai Sferle (foto), care i-a obligat pe beneficiari să presteze muncă în folosul comunităţii până când oamenii s-au "prins" că ar ieşi mai câştigaţi dacă în loc să se mulţumească cu 200-500 lei pe lună, în funcţie de numărul membrilor de familie, ar putea avea salarii de 4-5 ori mai mari.

"Satul îşi revine numai dacă iei măsuri nepopulare. În primul an de mandat am pus peste 200 de popriri pe venituri pentru taxele neplătite de oameni şi am pus asistaţii la muncă. La pădure, la şanţuri, până s-au lămurit că la patron câştigă mai bine şi mai uşor", a explicat BIHOREANULUI primarul Sferle, care în paralel a investit banii din taxe şi impozite în asfaltarea străzilor, extinderea reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea căminelor culturale, amenajarea unor terenuri de sport şi pregătirea introducerii gazului. În prezent, majoritatea cociubanilor fac naveta spre platformele industriale din Salonta, Oradea şi chiar Arad, ceea ce scuteşte bugetul Ministerului Muncii de plata unor ajutoare sociale de peste 700.000 lei anual.


RĂSPUNDERE ÎMPĂRŢITĂ
AJOFM cu şomerii, primăriile cu asistaţii

În ciuda nemulţumirii angajatorilor că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor nu le repartizează persoane spre angajare, conducerea instituţiei afirmă că punctul de lucru din Aleşd al instituţiei a oferit sprijin firmelor, repartizându-le spre angajare şomeri, al căror număr este într-adevăr mult mai mic decât cel al persoanelor asistate social.

Bekesi Csaba, director AJOFM BihorConform explicaţiilor directorului Bekesi Csaba (foto), în evidenţele AJOFM Bihor figurează doar 4 şomeri din comuna Brusturi (care are peste 3.500 locuitori) din simplul motiv că numai atâţia localnici au cerut ajutor pentru găsirea unui job. „Noi nu putem obliga pe nimeni să se înregistreze ca fiind în căutarea unui loc de muncă, iar AJOFM gestionează doar problema şomerilor, adică a persoanelor care efectiv caută un loc de muncă, nu pe cea a persoanelor asistate social, de care răspund primăriile”, spune Bekesi.

De asemenea, potrivit acestuia, în cursul anului curent, din totalul şomerilor înregistraţi la punctul de lucru Aleşd al AJOFM Bihor, la care sunt arondate oraşul şi 14 comune din zonă, doar 6 şomeri au cerut adeverinţe pentru a beneficia de venitul minim garantat în baza Legii 416/2000, adică pentru a primi ajutoare sociale, în timp ce numărul asistaţilor sociali este mult mai mare, evidenţa lor având-o primăriile.

Pe de altă parte, Bekesi spune că AJOFM a oferit sprijin SC Tavget SRL pentru găsirea unor angajaţi, inclusiv prin organizarea unei miniburse a locurilor de muncă dedicate exclusiv acestei societăţi, „ofertă la care angajatorul nu a dat curs” în acest an, iar în 2016 societatea chiar a beneficiat de subvenţionarea unui loc de muncă pentru angajarea unui absolvent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@ poiu
Hai sa ne lamurim: una e să discuți de asistații sociali care ar putea muncii dar nu o fac pentru că primarii au grija să își asigure o mica masa de manevra, indiferent de culoarea politică și alta e sa discutam despre oameni care nu au un loc de muncă stabil sau aspirații care să-i facă să își dorească ceva mai mult de la viață. Ăștia din urmă nu au nici un fel de obligații față de nimeni. Daca nenea patronu' ii vrea neapărat la munca, nu are decât să-i convingă (salarii, beneficii, măsline, etc). Daca nu vor și continuă să stea în birt, e strict problema lor.
Postat 13 Iulie 2018, 14:13 de User anonimizat
Bihoreanule
Am spus că nu am treaba cu cei care nu pot munci. Hai sa nu o luam cu cei cu handicap, cunosc caz de in fața sus ce nu mai primește pensia pe motiv că handicapul e dobândit și nu din naștere. Da te doară mintea, nu alta. Mergem mai departe, înțeleg munca de la câmp, când au dat o tura prin brusturi? Sa vezi terenuri in paragină, sa vezi țărani cumpărând porumb de la Valea lui Mihai? Că nu mai cultiva. Apoi agricultura azi, daca ai ceva bani, o faci cu cap, mecanizat. De unde bani daca nu muncești, de unde roade din agricultură ne performanta? Și da, sunt oameni care lucrează 3 zile după care pur și simplu nu mai vin. Dar nici nu merg sa lucreze legal altundeva. Pe cercetate
Postat 13 Iulie 2018, 13:24 de poiu
Subiectul e bun, abordarea e greșită
Una din temele de campanie PNL e asistenta sociala și parcă se dorește învrăjbirea maselor că si cum asistații sunt cel mai rău lucru în tara asta. Ok, hai sa-i linsam dar sa vedem mai întâi cine sunt: pensionarii (așa cum vom ajunge toți la un moment dat) sunt asistați social, alocația copiilor și indemnizația de creștere a copilului la mame e ajutor social, șomajul pe care îl primești în anumite condiții doar (foarte stricte) e ajutor social (spunea cineva mai jos că sunt persoane care ",,vin stau 3 zile si pleaca. 3 zile cat sa ia pauza de somaj si sa reintre.." ei bine nu poți să primești șomaj decât dacă locul tau de muncă e desființat și nu exista locuri de munca similare în zona. Mai sunt persoanele cu handicap care primesc ajutor social, cred că nimeni nu-si dorește să ajungă în situația asta sau să aibă printre apropiat.. Că birturile sunt pline... pai și în oraș sunt pline.. Va deranjează? Că pe mine da! Mai ales cele de pe lângă scoli și grădinițe! Sau asta nu se vede.. cum nu se vad nici păcănelele apărute la fiecare colt de strada și care pot aduce anumite drame in familii nevoiașe. Revenind la exemplele din articol, atâta timp cât oamenii ăștia prefera calea străinătății sau să muncească o perioada in fabrica, apoi în sezon pe tarlaua proprie, înseamnă că există o problema.. pe care angajatorii români nu pot sau nu sunt in stare să o rezolve.. dar prefera sa stea cu mana intinsa
Postat 13 Iulie 2018, 06:45 de User anonimizat
propaganda
Scrie negru pe alb ca de muncit muncesc, si la lucru si acasa. Problema angjatorilor e ca nu vor sa inteleaga ca taranii mai lucreaza si la camp. Cand e sezon lucreaza de le iese pe nari. Daca vor sa lase campurile in paragina nu au decat sa compenseze cu salarii marite.
Postat 13 Iulie 2018, 02:31 de testtest
Excalibur
Aici provlema nu e ca nu au sansa. Au sansa sa lucreze dar nu vor. Prefera ajutor social oameni de 30 40 de ani, in puterea muncii. Acolo e problema. Nu am nici o treaba cu cei care sunt intre locuri de munca, absolventi inainte de angajare sau oameni disponibilizați. Am probleme cu aia ce stau la birtu satului pe alocatii si ajutoare sociale. Era un film cu o piranda care a zis ca nu e proasta sa lucreze ca ia ajutor social. Pai eu la aia sa ii platesc? Ca ea sta sa faca umbra degeaba? Nu dau in Rromi ca sunt multi intre ei cu aspiratii. Cunosc unul care a i ceput de la salariu de mizeri si azi e inginer, viitor specialist, in acelasi loc unde altii vin stau 3 zile si pleaca. 3 zile cat sa ia pauza de somaj si sa reintre. Sansa la scoala si specializare o au toti, in mod egal, la cele de stat (unde am fost majoritatea). Diferenta o face perioada de dupa. Vrei bani putini stand degeaba sau vrei mai mult cu un anumit efort. Eu stiu ca Melania nu plateste enorm. La fel si Celestica. La fel si altii in bihor, dar ofera locuri de munca. Ai eu am inceput cu fix 1000 de lei in mana acu 10 ani curatand praful si cu minime activitati legate de ce fac azi. In perioada in care aveam aproape acelasi salariu cu un necalificat, eu avand și licenta si master in domeniu. Pai daca era sa fac si eu ca multi altii ma lasam de treaba ca deh "nu să merita" sau "mai bine acasa decat pe plantatie". Viitorul ni-l facem noi nu soarta. Iar daca tu nu tragi pt tine nu te astepta sa o faca altu ca ramai dezamagit. Cunosc comuna Brusturi si e trist ce e acolo. Nu de mult am pedalat pe acolo si La doi pasi am vazut oameni cu bani putini ce renuntau la elemente alimentare (mancare) ca sa le ajunga banii si de alcool. Si nu, nu bere sa zici de o racoreala. Picleu e la fel, un sat sarac unde nu sunt interesati de munca ci de birt. Nici terenurile nu le mai lucreaza multi sa ia de la APIA ceva. Fa o plimbare in zona cand ai timp, nu e departe.
Postat 12 Iulie 2018, 08:14 de poiu
PS
Acum citiva ani mi-a picat in mina romanul "Ion" L.Rebreanu .Nu stiu ce m-a facut sa citesc citeva rinduri din prefata romanului, nu stiu cine a scris-o...mi-au ramas in memorie citeva cuvinte:"...puteai sa fii cel mai harnic si cel mai istet baiat din sat..."
Postat 12 Iulie 2018, 00:05 de excalibur
Money as debt
Banii nu se fac(e privilegiul statelor si al bancilor).Banii se iau de unde se poate, de la banca, de la altii..."Ai avut norocul" sa ai o familie buna, sa faci o scoala,sa ai un job bun,o casa, o masina.In mare parte poate ca e meritul tau, dar mai sunt si alti factori care tin de sansa.Nu toti au avut parte de sansa,si asta ne obliga la o anumita compasiune.Sa nu uitam ca 10% din populatia planetei detine 90% din avutie, pe baza meritocratica, desigur.Cind ai timp, fa un search pe youtube cu titlul comentariului.E un desen animat din 2007, deci inainte de criza...o sa-ti placa,doar esti inginer, nu economist.Capitalismul e singura forma de organizare care aloca resursele cum trebuie, putin celor lipsiti de viziune si initiativa si mult celor ce pot- citat aproximativ dinu patriciu.Ca-n biblie: "Căci celui ce are i se va da, dar de la cel ce n-are i se va lua chiar şi ce are!"
Postat 11 Iulie 2018, 23:53 de excalibur
Excalibur
Nu sunt patron, manager sau ceva "boss", nici nu fac "combinatii". Doar ca am avut norocul unui loc de munca mai rar, mai nou in domeniu deci concurenta mica si bani buni. Nu asistatii sociali ma ajuta pe mine nici sa imi platesc masinile nici impozitele, din contra le platesc eu lor prin contributii sociale puturositul, lenevitul, alocatia pruncilor facuti pentru asa ceva si care saracii nu au nici o vina, serviciile medicale si toate beneficiile de a fi trantor intr-o tara fara viitor. Ce ar fi de maine daca se maresc sa se lase atatia de munca doara ce, banu vine, curu se ingrasa pe lavita de la ulita si mere spirtu ca sa fie mai ieftin si mai mult. Nu fac nici afaceri iar casa mi-am construit-o in 13 ani, dupa cum aveam bani. Si da, am rate azi mutumita sistemului romanesc, marite din cauza robor, din nou cu multumirile de rigoare. Mersi ca imi porti de grija dar tine minte, asistatii aia (zicea careva si de tileagd, perfect de acord) nu imi dau liniste ci batai de cap. Zona mentionata anterior e cunoscuta de localnici ca pericol din cauza tiganilor. Da lasa ca ii tine Smiles in puf si le da pe langa ajutor social beneficii cat incape. Ca deh, ar manca si angajatii lor o paine si Kevin ar trai si el bine si in Romania pe banii englejilor.
Postat 11 Iulie 2018, 22:54 de poiu
Postaci pe baricade
Da asa e, ar trebuii sa creasca ajutorele sociale sa le de- a si mai multi bani la trantori apoi sa vina sa- ti de-a in cap ,ba vad ca uni e prosti rau pa aicea adica prostia face pui se raspandesde cu repeziciune ba voi comparati economia din Franta Finlanda etc cu Romania ????? .
Postat 11 Iulie 2018, 21:38 de sss
Propaganda pnl
Daca se scot din context niste detalii reiese clar că se compară un exemplu negativ dintr-o primărie psd-ista cu un exemplu pozitiv dintr-o primarie pnl-ista. Daca tot ați ajuns in brusturi și alesd, de ce nu v-ați oprit la primarul pnl-ist din tileagd sa vedeți acolo asistați protejati??? Și hai sa spunem și valoarea ajutorului primit de un asistat sau condițiile în care un șomer poate fi indemnizat, atâta timp cât sunt locuri de munca disponibile... Excludem, pensionarii de vârstă sau de boala, ori persoanele cu handicap și calculele nu prea vor mai ieși. Rămâne doar propaganda și prigoana împotriva celor care nu vor să muncească în România pe minimul pe economie și prefera calea străinătății.
Postat 11 Iulie 2018, 19:04 de User anonimizat
Usor cu pianu pe scari
Cu ajutorul social platit asistatilor iti cumperi tu linistea de a face afaceri , de a avea o casa frumoasa si sa te plimbi cu suv-ul la care nu ti s-a marit impozitul. Fa un flashback in 1907, nu e foarte departe. Boierii aveau mosii intinse,exploatau taranii prin tot felul de arendasi si isi duceau veacul prin Bucuresti si Paris,in politica, in parlament.Li s-a telegrafiat ca e mare revolta... solutia a fost armata. 1933 grivita, reprimata de taranisti cu foc de arma.Libertatea de miscare a romanilor saraci (si a romilor evident) cistigata la intrarea in UE si ajutoarele sociale sunt supapa de suprapresiune a unei tari devalizate de o clasa politica perfida.Care nu ar ezita sa indrepte teava armei asupra oricui ii sta in cale.
Postat 11 Iulie 2018, 16:38 de excalibur
@excalibur
Si inteleg ca tu vrei sa crească ajutorul social? Adică să se dea și mai mulți bani degeaba? Si ce scutiri mai vrei? Si așa evaziunea fiscala e în floare. Cresc pomenile electorale, pensiilor hoților speciali (macar de ar fi cu nevoi speciale), zice că te ajuta să câștigi mai mult când de fapt eu (ca de ex) as fi luat cu 3000 de lei in plus la brutul meu anul trecut decat acuma. Calculat, nu aproximat. Si tu vrei incurajarea asistatilor, sa li se dea mai mult ca sa nu faca decat umbra pamantului. Pai ar fi ceva sa ia unu puturos la 25 de ani ajutor social cat salariul tau. Hai sa nu ne comparăm cu Finlanda. Ai fost acolo? Eu am stat 2 luni si nu exista nici un termen de comparatie, nici macar oamenii nu seamana. Aerul poate dar tot mai putin si ala. Comparatie cu arabii, ai fost sa iei pulsul locului? Sau din citite? Nu ai vrea legi ca la aia, ca tatucu ar fi de mult spanzurat si toata gloata de latratori. Sau alte metode de executie.
Postat 11 Iulie 2018, 12:13 de poiu
canalizare
Nu e nimeni in stare sa faca o canalizare acolo, e greu cu dosarele pt. fonduri europene. Incompetenta e la ea acasa.
Postat 11 Iulie 2018, 11:27 de mars
Oare?
"Eurostat a venit astăzi cu un nou raport în ceea ce priveşte cheltuielile pentru protecţia socială unde România se află pe ultimul loc în UE la acest indicator în condiţiile în care cheltuielile pentru protecţie socială au reprezentat doar 14,6% din PIB, faţă de peste o treime din PIB în Franţa, Danemarca şi Finlanda".In majoritatea tarilor arabe care au zacaminte de titei , statul nu percepe tva,impozite,isi ajuta cetatenii cu rente lunare si alte facilitati.Desigur nu se aplica in cazul romaniei ,care este singura tara din UE care NU are zacaminte de titei, gaze naturale si energie hidro(Energia din surse regenerabile a asigurat anul trecut 42,29% din producţia naţională de electricitate, cea mai mare pondere fiind a energiei hidro, se arată într-un raport al ANRE privind piaţa de energie electrică în 2016).Deci singura resursa exploatabila a tarii ramine forta de munca, careia i se aplicaun onorabil procent de 45%.Regretabila atitudinea autorului,calata perfect pe doctrina liberala a unui partid in deriva,cu salarii bugetate generos laolalta cu partidul socialist.
Postat 11 Iulie 2018, 09:55 de excalibur
:::::::)))))))
No nu-i bai, că buni îs aia la VOT.
Postat 11 Iulie 2018, 08:46 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON