URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută arătam că nu există nicio reglementare legală privind modul în care pot fi gestionate parcările private în România. Pornind probabil de la această realitate, în data de 31 martie a.c. a fost înregistrată la Senatul României o propunere legislativă semnată de mai mulți senatori și deputați prin care se urmărește definirea și reglementarea parcărilor private. Cum anume?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Ianuarie 2025, 19:35

Raport: Oradea a derulat proiecte europene de 1,68 miliarde de euro din 2008 până acum

Raport: Oradea a derulat proiecte europene de 1,68 miliarde de euro din 2008 până acum foto: Visit Oradea

Oraşul Oradea s-a dezvoltat în ultimii 17 ani cu ajutorul investiţiilor private şi al proiectelor europene cu cofinanţare nerambursabilă.

"Putem spune că am depăşit 1 miliard de euro investiţii private în Oradea. La fel de important, proiectele publice finanţate din fonduri europene au atins pragul de 1,6 miliarde euro (n.r. 1,68 miliarde euro, conform documentelor) între anii 2008 - 2025", a declarat primarul Florin Birta, marți, în deschiderea unei conferințe de presă organizate pentru prezentarea raportului de activitate al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea.

Potrivit datelor prezentate, dintr-un total de 230 de proiecte cu cofinanțare europeană lansate de municipalitate în perioada 2008 - 2025, până în 2015 orașul a finalizat 58 de proiecte în valoare de 250 milioane euro, din 2016 până în 2023 au fost duse la bun sfârșit alte 59 de proiecte (218 milioane euro), iar în cursul anului trecut au fost încheiate încă 8 proiecte (130 milioane euro).

"Cum ar fi arătat Oradea fără proiecte"

Potrivit directorului Marius Moş, pentru DMPFI, anul trecut a fost unul încărcat. "În 2024 DMPFI a gestionat în total 113 proiecte cu finanţare nerambursabilă, în valoare de peste 1,2 miliarde euro, o valoarea ce probabil depăşeşte bugetul unor localităţi", a spus Moş.

Pe lângă cele 8 proiecte finalizate, anul trecut au fost în implementare 58 proiecte (507 milioane euro) şi au fost depuse spre finanţare alte 47 de proiecte (582 milioane euro).

Pentru a ilustra amploarea lucrărilor, Marius Moş a făcut un exerciţiu de imaginaţie: "Gândiţi-vă cum ar fi arătat Oradea fără proiectele derulate în anul 2024. Pe malul stâng al Crişului Repede, în zona Pieţei Independenţei am fi avut un şantier, iar în momentul de faţă avem o promenadă deschisă orădenilor; în locul centrului de antreprenoriat din Piaţa Cetate am fi avut o ruină; în zona centrului civic am fi avut ambuteiaje în locul pasajelor de acolo; iar pe strada Vlădeasa am fi avut un teren viran în locul în care începe să se înalţe noul spital de pneumologie", a spus șeful DMPFI.

Topul marilor lucrări

Valoarea celui mai mare proiect cu finanţare europeană derulat anul trecut de municipalitatea orădeană se ridică la aproape 10 milioane euro.

"Am realizat un clasament al plăţilor efectuate anul trecut, iar pe primul loc, de departe, se află Grupul 7 de la CET, care înlocuieşte Grupul energetic 1 şi care este în execuţie în prezent, cu o valoare de aproape 10 milioane de euro. Următorul în acest top este Coridorul de Mobilitate Decebal-Vladimirescu, cu o sumă ce depăşeşte 7 milioane de euro", a spus directorul Marius Moş.

Pe lista marilor proiecte derulate în 2024 se mai numără, în ordine descrescătoare, lucrări precum introducerea încălzirii pe un mixt de apă geotermală şi agent termic în cartierul Ioşia Sud (5,8 milioane euro) şi cartierul Nufărul (5,6 milioane euro), finalizarea pasajelor subterane aferente coridorului de mobilitate din zona Pieţei Cetate (5 milioane euro) şi lucrările de amenajare a ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor (4,3 milioane euro).

În topul celor mai mari investiţii se mai numără demararea lucrărilor de construire a viitorului spital de boli infecţioase din strada Vlădeasa (2,6 milioane euro), proiectul strategic pe sănătate privind utilarea spitalelor orădene (1,5 milioane euro), prima etapă de reconstruire a Pieţei Cetate (1,4 milioane euro) şi reabilitarea corpului din strada Corneliu Coposu al Spitalului Judeţean.

Educaţia, sănătatea, mobilitatea urbană...

În ceea ce priveşte domeniile de activitatea pe care le vizează, din cele 58 de proiecte aflate în implementare, în valoare de 507 milioane euro, 31 de proiecte (107,5 milioane euro) au fost depuse pe Educaţie, urmate la mare distanţă, cu câte 7 proiecte derulate, pe domeniile Sănătate (178,6 milioane euro) şi Mobilitate Urbană (102,68 milioane euro).

Câte 4 proiecte au fost derulate pe domeniile Eficienţă energetică, pentru 23 de blocuri de locuinţe (13,6 milioane euro), şi Eficienţă energetică pe termoficare (70 milioane euro).

Municipalitatea orădeană a mai depus câte două proiecte pe domeniul turism (10,4 milioane euro) şi amplasare de insule ecologice pentru deşeuri (5,8 milioane euro) şi un proiect destinat mediului de afaceri (18,4 milioane euro).

Vezi mai jos raportul de activitate al DMPFI pentru anul 2024:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka Dana Rogozeanu de pe Bihon
Nu mai vb cu noi? ASL PLS :::::)))))))
Postat 22 Ianuarie 2025, 21:49 de Sandu2100
cursuri de etica profesionala - o urgenta neglijata la infinit
dupa atatea investitii de sute de milioane de miliarde de euro, cand veti aloca bani pentru cursuri de etica profesionala pentru angajatii din spitale, mai ales pt cei de la Urgente (unde pacientii cu probl grave sunt invitati sa se trateze acasa sau in alta parte, deoarece internarile sunt pe "restructurare" si cei de la Maternitate, cu buzunarele largi mai departe?
Postat 21 Ianuarie 2025, 23:24 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3576 RON
  • 1 EUR = 4.9775 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON