Marcus Drimbea era un copil de doar 14 ani când a fost selectat printre participanții unei tabere pro-natură organizate de Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius și, alături de alți copii din Bihor, a petrecut o săptămână la munte, cu cortul, învățând să ocrotească natura și să fie un ranger junior.
Un deceniu mai târziu, Marcus îi învață pe alți copii aceleași valori ecologiste, fiind vicepreședinte al asociației care l-a inițiat pe drumul activismului de mediu.
Vis de copil
Una dintre cele mai active asociații ecologiste din Bihor, cu aproape 20 de ani de experiență și cu numeroase activități desfășurate în favoarea mediului înconjurător, Aqua Crisius este o pepinieră de activiști pentru mediu. O dovedește vicepreședintele asociației, Marcus Drimbea, un tânăr care a avut prima întâlnire cu ONG-ul în urmă cu 10 ani, pe când era elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială din Hotar, comuna Țețchea.
În 2014, Aqua Crisius a început să țină lecții în satele din Bihor, cu scopul de a-i familiariza pe copii cu noțiuni legate de ocrotirea naturii. Adolescenții care se dovedeau cei mai atenți și interesați de lecții erau apoi selectați pentru o tabără de o săptămână pe munte, unde să pună în practică noțiunile învățate în clasă. Excursia nu era una „de fițe”, ci mai degrabă de anduranță: copiii au stat la cort, fără energie electrică sau semnal la telefoane, pregătindu-și singuri mâncarea și făcând drumeții în fiecare zi.
La prima tabără Junior Ranger, Marcus a fost ales printre participanți. „Deja știam că îmi place pe munte, mă duseseră părinții de pe la 10-11 ani, și era ultima ocazie să particip la tabăra Junior Ranger, pentru că aveam deja 14 ani, vârsta maximă. Mi-am dorit mult să fiu selectat”, povestește tânărul.
Voluntar pentru natură
Spre deosebire de majoritatea colegilor săi, Marcus știa și ce este o tabără. Cu un an în urmă, fusese într-o tabără cu elevi de liceu în Munții Călimani, în care și-a dorit atât de mult să ajungă, încât a muncit zile în șir pe la vecini și rudele din satul său natal, Subpiatră, doar ca să strângă banii necesari. „Îmi doream bocanci pentru munte, așa că am muncit pentru ei”, zice Marcus. Putea să le ceară părinților, dar n-a făcut-o. Deși tatăl său a fost primar în Țețchea, tânărul a fost învățat de mic că banii trebuie munciți.
Săptămâna petrecută pe Valea Iadului, în Munții Apuseni, cu voluntarii Aqua Crisius și ceilalți copii din Bihor, a fost revelatoare pentru Marcus. „Nu știam nimic despre arii naturale protejate, la școală și la noi în sat nu se vorbea despre asta”. A aflat, însă, că există habitate și specii care sunt atât de rare și de spectaculoase, încât trebuie conservate.
De asemenea, în taberele Junior Ranger, copiii descoperă și noțiuni de bază, precum orientarea pe munte ori cât de mult rău fac gunoaiele aruncate în natură. Pentru Marcus, experiența a fost atât de plăcută, încât și-a dorit să o prelungească. „Asociația avea și atunci tineri voluntari și am spus că vreau să fiu ca ei”, zice tânărul.
Așa și-a început „cariera” de ecologist, participând apoi voluntar, ani la rând, la activitățile Aqua Crisius, fie că era vorba de marcarea unor trasee turistice din ariile protejate pe care asociația le avea atunci în grijă, fie de organizarea noilor tabere pentru copii. Pentru Marcus, au fost și ani de cunoaștere, în care a aflat o multitudine de informații despre natură care l-au determinat să o respecte și mai mult.
Satisfacția cea mare
Când Marcus a absolvit liceul în Aleșd, liderul Aqua Crisius, Andrei Togor (foto), i-a spus că are un post disponibil pentru șase luni în asociație, ca angajat al unui proiect pe care ONG-ul îl desfășura atunci, iar tânărul n-a stat pe gânduri și l-a acceptat.
„Eram ranger la fostul lac Ochiul Mare, din Băile 1 Mai, și făceam observații empirice privind temperatura apei, nivelul ei”, își amintește Marcus. Nici atunci lacul termal nu o ducea prea bine, dar între timp a secat complet, iar autoritățile sunt cât se poate de vinovate, consideră ecologistul: „Din păcate, implicarea statului în ariile protejate este formală, o bifă pentru comunitatea europeană”.
De atunci, Marcus a rămas angajat al ONG-ului, azi având și funcția de vicepreședinte și responsabilități în trei domenii: management piscicol (asociația făcând periodic populări și întreținând câteva zone piscicole din țară), scrierea și implementarea de proiecte și educație ecologică. Astăzi, el este adultul care ține lecții în fața copiilor de la sate și merge cu ei în tabere. „Îmi place enorm ceea ce fac”, zice tânărul, conștient și de responsabilitatea pe care o are. Așa cum făcea și el odinioară, copiii îl privesc cu admirație și, probabil, unii ar vrea să fie ca el, inspirați de exemplul său.
„Satisfacția cea mai mare este când ne scriu ulterior și ne spun că au depistat o poluare sau un braconaj. Acest feedback te face să simți că merită toată munca”, zice Marcus. Și se bucură că azi are în jurul lui voluntari din rândul participanților la tabere, copii entuziasmați că pot face ceva în folosul naturii, așa cum, în urmă cu un deceniu, era el.
Pești plini cu... plastic
Împreună cu Aqua Crisius, Marcus face și cercetare pe probleme de mediu. În ultimul an, a lucrat alături de Diana Cupșa (foto), profesoară a Universității din Oradea, la un studiu menit să depisteze dacă peștii care înoată în Crișul Repede, în Oradea și Aleșd, sunt afectați de microplastic.
Rezultatele sunt șocante, cercetătorii găsind în burțile peștilor mii de bucăți de plastic minuscul, ce ajunge apoi în corpul oamenilor care prind și mănâncă acei pești. „Urmează să publicăm articolul științific cu rezultatele, care sunt grave”, anunță ecologistul. Cercetarea l-a convins și să se înscrie la studiile de masterat în biologie ale Universității orădene, după ce, în vară, va absolvi specializarea de licență Relații internaționale, pe care mărturisește că a ales-o pentru că nu știa încă, la absolvirea liceului, că ecologia i se potrivește mai bine.
Acum, Marcus este convins că munca în folosul naturii este cariera lui potrivită și speră că primul lui loc de muncă va fi, totodată, unul de lungă durată. Din ranger junior, a devenit ranger senior, probabil unul pe viață...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.