URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Februarie 2021, 17:42

Raiul rablelor, dezmățul dezmembrărilor

Raiul rablelor, dezmățul dezmembrărilor foto: arhivă, Garda de Mediu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe vremuri vedeai pe sate doar câte-un coteț de iepuri ori galițe, improvizat în câte-o coajă de Dacie 1310. Acuma e câte-o dezmembrare ad-hoc, printre pomi ori printre căpițe, cam în fiecare sat respectabil. Pesemne unii rusticani înțeleg că de-aia se numește auto-dezmembrare, fiindcă poți tu însăți să-ți dihoci mașina cu securea.

Am văzut așa ceva din buza Oradiei, adică Săldăbagiu de Munte, până în ozonul brazilor, în Gârda-Arieșeni. Nu tare departe găsești și locul unde întreprinzătorul arde cablurile, tapițeria și plasticăraiurile, de obicei lângă o vale ori lângă duleu.

Garda de Mediu dă și ea amenzi acolo unde-i sesizată, că altminteri ar consuma cisterne de combustibil să brăzdeze una-ntruna tot județul, după așa meșteri artizanali. Iar megieșii ce să zică, chiar dacă nu-s pasionați de priveliști cu caroserii? Nu prea le vine să-și pună vecinul în cap, mai ales dacă acesta dă un șperț din afacere și la dom' șef de post, a cărui datorie patriotică ar fi să sune el primul la gardienii naturii.

Faza asta a prins avânt îndeosebi după ce Europa ne-a tot îndemnat să regândim taxa auto. Geniul de Liviu Dragnea, decât să-și pună sfetnicii să gândească, mai bine a scos-o de tot prin celebra Lege 1/2017. Așa am ajuns groapa de gunoi a rablelor Europei. Și, la cum merge treaba, tot Bruxelles-ul va trebui să cugete la consecințele de mediu ale transhumanței rablelor occidentale peste munții Dolomiți, Alpi și Tatra.

Așa, cu titlu de curiozitate, Suceava a fost prima campioană națională la Covid de import tocmai fiindcă înainte de carantina generală era plin E60-ul de autoutilitare cu numere de SV și cu mașini "gebraucht" aduse de prin Merțania, Lombardia și Benelux. De fapt, la multe nici nu le poți spune "gebraucht", adică "second-hand", fiindcă-s deja la mâna a treia sau a patra.

Acuma toți flăcăii puși pe fapte mari pot să-și ia o coptură cu o mie - două de euro și să facă pe vitejii în trafic. Dacă o răstoarnă, pagubă-n ciuperci, merg două săptâmâni la cules de pitonci și își iau alta. Iar cum ulciorul nu Mercedes la fântână, în caz că mai lovesc și pe alții, ghinion...

În ambele cazuri este loc destul în dezmembrăreala de pe imaș. Deci dacă taxă nu e, rablă sigur e. În rest, totu-i rabla-bla.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
teribil de trist, cu auto-platforma...
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/a-murit-soferul-de-19-ani-din-opelul-izbit-de-bmw-pe-dn1-cauzele-accidentului-162126.html
Postat 01 Martie 2021, 11:10 de cristi_h
Cine-i de vină?
Deși suntem înconjurați de un decor dezolant alcatuit din deșeuri, suntem plătiți regește: paraziții bugetari bihoreni iau mai mulți bani lunar din salarii la ape, mediu, păduri decât primesc premierii german, britanic sau finlandez, rectorul, prorectorii și decanii orădeni încasează salarii mai mari decât savanții de nobel dela Harvard, torționarii MAI au pensii de zece ori cât are un veteran român de război de la Stalingrad, iar pensionarii noștri corupți din justiție, poliție și politică sunt milionari în vreme ce omologii lor europeni ar putrezi în pușcăriile construite după normele drepturilor omului. Și ne mai întrebăm de ce ne sufocă deșeurile?
Postat 28 Februarie 2021, 12:00 de decalog
Ne scuzați...
... dragi europeni, că n-avem bani de mașini noi și că salariile noastre nu put pe lângă a dvs.
Postat 28 Februarie 2021, 09:02 de ineuanul
Decalog
Aici e problema ca nu respectam regulule civilizatiei, mergem inapoi in anii '80 cand nu erau legi de reciclare, dar din initiativa sau din respect adunai ziarele citite si mergeai la tipografie sa le predai pt reciclare si nu ai fost obligat de nimeni. Odata cu libertatea fiecare a facut ce a vrut si ne plangen ca am ajuns groapa de gunoi a Europei, noi am facut asta nu Europa , cultura noastra sadica post-revolutie. Ai punctat bine berea la PET, dar la PET ii spui tu care reciclezi, ea e bere la FLACON care se bea normal in fata magazinului si ca sa alunece mai bine trebuie niste seminte, si apoi vine vanzatoarea cu matura, si spui " da ce, eu nu sunt maturator de strada " . Vrem bani, pensii autostrazi dar nu vrem sacrificii.
Postat 28 Februarie 2021, 01:38 de Sandu2100
Doi lei bucata, așa cum vrea tata!
E simplu să dai vina pe Europa pentru că ne bagă pe gât legi "absurde" pe care ei le respectă de o viață, e lejer să zici că problemele de orice natură ne vin din afară, e ridicol să nu înțelegi că noi în loc să respectăm regulile civilizației ne apucăm să inventăm explicații pentru comportamentul nostru absurd. Hai să ne uităm în oglindă fiecare, hai să ne numărăm mașinile din familie, hai să ne recunoaștem pasiunea față de diesele, hai să ne vedem talentul la adunat gunoaie, hai să ne uităm la piața de haine vechi și de legume bio produse pe bază de azot, la parizerul de doi bani și la berea la pet vândute ca pita caldă, hai să recunoaștem că suntem niște calici și că din cocoș nu faci găină, nici din ...vă gospodină!
Postat 27 Februarie 2021, 19:42 de decalog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON