URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2020, 18:21

Racul bihorean, studiat de CAPDD cu bani de la un prinț arab (FOTO)

Racul bihorean, studiat de CAPDD cu bani de la un prinț arab (FOTO) foto: CAPDD Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specie endemică descoperită recent, racul bihorean (Austropotamobius bihariensis) este subiectul unui studiu demarat de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Ecologiştii vor să determine zona în care trăieşte racul şi ce trebuie făcut pentru conservarea lui. De asemenea, vor să-l introducă pe lista speciilor protejate din România.

"În acest scop, urmează a fi stabilit arealul în care trăieşte racul bihorean şi vor fi realizate hărţile de distribuţie a speciei. Se va face şi o analiză a calităţii habitatului, pentru a putea fi propuse măsuri de conservare, acolo unde acestea se impun. Vor fi urmărite şi evaluate speciile invazive, care pot afecta existenţa racului bihorean. Şi, nu în ultimul rând, pe baza acestor demersuri ştiinţifice, vor fi realizate materiale şi campanii de informare a factorilor interesaţi", explică Andrei Acs, managerul acestui proiect, citat într-un comunicat al CAPDD Bihor.

Până acum, specialiştii au stabilit că racul bihorean este ameninţat de proliferarea unei alte specii invazive de crustaceu, racul marmorat, Faxonius limosus, originar din America de Nord şi adus în Europa de acvarişti.

Racul bihorean a fost descoperit de dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara, şi CAPDD Bihor, în urma unor cercetări făcute în ultimul deceniu. În 2019, comunitatea ştiinţifică internaţională a confirmat că acest crustaceu este a şasea specie de raci din Europa. El se găseşte numai în râurile de munte din judeţul Bihor.

"Până acum, specialiştii au considerat că racul bihorean este, de fapt, racul de ponoare care, într-adevăr, trăieşte şi el în râurile montane din vestul României. Timp de mai bine de zece ani, în colaborare cu dr. Lucian Pârvulescu, C.A.P.D.D. Bihor a desfăşurat o serie de studii şi analize ale râurilor şi speciilor de raci din munţii Pădurea Craiului. În urma acestor demersuri ştiinţifice, specialiştii au concluzionat, fără echivoc, că racul bihorean este o specie aparte", se arată şi în comunicatul CAPDD.

Cercetarea demarată acum de CAPDD Bihor se face în cadrul unui proiect, "Conservarea racului bihorean", cu o durată de 12 luni şi finanţat cu 6.500 de dolari de Fondul Mohamed bin Zayed pentru conservarea speciilor (The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund), un fond al prinţului moştenitor al Emiratului Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed al Nahyan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
slab ziarist
Este printul mostenitor al emiratului din Abu Dhabi .NU are nici o legatura cu Arabia Saudita . Sigur , pentru Ioane si Maria din Pocioveliste nu e nici o diferenta dar pentru cineva care se pretinde ziarist nu este acceptabil . Ziaristii au obligatia morala sau macar intelectuala sa informeze corect publicul. Ziarist slab .Nu face fata .Poate de fapt o cheama Marie de Pocioveliste Mai lasa tanti tigara si cafeaua si pune mina si citeste sau macar mai da un google ceva ca te faci de rusine ...
Postat 22 Iulie 2020, 22:04 de richard
Vedeți că, pe traseul autostrăzii Transilvania ...
...e plin raci prin bălțile găeite-n drum. Opriți călcarea protejaților cu pneurile !?! Ha, ha ...
Postat 22 Iulie 2020, 20:23 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON