Specie endemică descoperită recent, racul bihorean (Austropotamobius bihariensis) este subiectul unui studiu demarat de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.
Ecologiştii vor să determine zona în care trăieşte racul şi ce trebuie făcut pentru conservarea lui. De asemenea, vor să-l introducă pe lista speciilor protejate din România.
"În acest scop, urmează a fi stabilit arealul în care trăieşte racul bihorean şi vor fi realizate hărţile de distribuţie a speciei. Se va face şi o analiză a calităţii habitatului, pentru a putea fi propuse măsuri de conservare, acolo unde acestea se impun. Vor fi urmărite şi evaluate speciile invazive, care pot afecta existenţa racului bihorean. Şi, nu în ultimul rând, pe baza acestor demersuri ştiinţifice, vor fi realizate materiale şi campanii de informare a factorilor interesaţi", explică Andrei Acs, managerul acestui proiect, citat într-un comunicat al CAPDD Bihor.
Până acum, specialiştii au stabilit că racul bihorean este ameninţat de proliferarea unei alte specii invazive de crustaceu, racul marmorat, Faxonius limosus, originar din America de Nord şi adus în Europa de acvarişti.
Racul bihorean a fost descoperit de dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara, şi CAPDD Bihor, în urma unor cercetări făcute în ultimul deceniu. În 2019, comunitatea ştiinţifică internaţională a confirmat că acest crustaceu este a şasea specie de raci din Europa. El se găseşte numai în râurile de munte din judeţul Bihor.
"Până acum, specialiştii au considerat că racul bihorean este, de fapt, racul de ponoare care, într-adevăr, trăieşte şi el în râurile montane din vestul României. Timp de mai bine de zece ani, în colaborare cu dr. Lucian Pârvulescu, C.A.P.D.D. Bihor a desfăşurat o serie de studii şi analize ale râurilor şi speciilor de raci din munţii Pădurea Craiului. În urma acestor demersuri ştiinţifice, specialiştii au concluzionat, fără echivoc, că racul bihorean este o specie aparte", se arată şi în comunicatul CAPDD.
Cercetarea demarată acum de CAPDD Bihor se face în cadrul unui proiect, "Conservarea racului bihorean", cu o durată de 12 luni şi finanţat cu 6.500 de dolari de Fondul Mohamed bin Zayed pentru conservarea speciilor (The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund), un fond al prinţului moştenitor al Emiratului Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed al Nahyan.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.