URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Decembrie 2020, 12:12

Putea fi şi mai rău...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Da, rezultatele alegerilor de duminică puteau fi mult mai rele. Pe fondul bruiajelor generate de pandemia de coronavirus, amplificate în tenebrele reţelelor sociale (loc de manifestare "democratică" a mediocrităţii din societate, "născător" de false soluţii salvatoare), la care s-a adăugat şi absenteismul masiv, generat de indiferenţă şi resemnare, nici nu ne puteam aştepta la altceva.

După mine, cifrele sunt destul de uşor de explicat. Un Guvern monocolor, fără susţinere parlamentară, care gestionează cea mai cruntă criză ce putea lovi ţara, având limitările şi bâlbâielile lui, nu putea spera la mai mult de 30% (cât va lua PNL în caz fericit după redistribuiri), când nici la locale, la votul politic, adică cel pentru listele de consilieri judeţeni, liberalii nu au atins 31%.

Aud că la Alianţa USR-PLUS sunt voci care cer demisa lui Dan Barna. Dar această a doua "mare speranţă" a dreptei, cu cele peste 15% din voturi (vreo 18% la distribuire) se situează mult peste scorul ruşinos înregistrat nu demult, la locale. În condiţiile în care, ştim bine, are şi ea baiurile ei destule: criză de identitate, orgolii şi conflicte interne, orientare greşită a energiilor într-o ofensivă anti-liberală etc. Prin urmare, nu contabilizez în contul acestei alianțe un eşec. Putea fi, şi la USR-PLUS, mult mai rău...

Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu), imperturbabil și inflexibil. Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei ş.a.m.d.

Natural, toate aceste categorii n-au cum fi mai puţin de 25-30%, într-o ţară ca România, încă ancorată în trecut, codaşa tuturor clasamentelor Uniunii Europene.

Într-o asemenea criză pandemică, pe terenul "fertil" - lăsat de fapt sterp de partidele "clasice" - nu aveau cum să nu răsară şi buruieni amăgitoare precum această Alianţă pentru Unirea Românilor, un partid autointitulat conservator, în fapt de extremă dreaptă, cu accente vădite de intoleranţă şi xeonofobie, justificate printr-un naţionalism patetic, și cu o vizibilă componentă religioasă, de tip legionar.

Reţeta este aidoma celei patentate de Corneliu Vadim Tudor, retorica aceeaşi, principiile fundamentale aidoma, doar că liderii AUR nu au nici inteligenţa, nici carisma unuia ca Vadim, iar mijlocul de manipulare nu mai e o fiţuică precum "România Mare", ci ditamai Facebook-ul cel „popular”.

La fel ca PRM-ul, şi AUR-ul va face gălăgie vreme de un mandat, două, după care va dispărea în neant, aşa cum a apărut, fără a lăsa nimic relevant în urmă. Este interesant, totuşi, cum a reuşit această tânără forţă politică, născută din nimic şi nimicuri, slab organizată şi lipsită de mijloacele financiare ale unora ca Pro România sau PMP, să dubleze, dintr-un şut, scorurile acestora, aruncându-le sub pragul electoral.

Dar nu apariţia sa în prim-planul politicii "mari" ar trebui să îngrijoreze acum, câtă vreme celelalte partide i-au creat mediul potrivit de germinare. Motivele şi resorturile care au făcut asta posibil ar fi bine de avut în vedere: proastele guvernări, sărăcia, corupţia, lipsa de educaţie, lipsa de perspectivă, incompetenţa ridicată la rang de politică de stat, jaful generalizat asupra resurselor publice...

Duşul rece administrat duminică la urne va obliga, cred eu, forţele de centru-dreapta să adopte o soluţie raţională. În ciuda scorului bun, a pretenţiei de câştigător al alegerilor şi a listei de premieri pe care o flutură deja Ciolacu, PSD-ul nu are cum emite pretenţii la guvernare. Sau, mai bine zis, poate, are dreptul să o clameze, dar toţi ceilalţi sunt chemaţi să-l pună la locul lui, în opoziţie, aliindu-se.

Ţara nu mai are nevoie de experimente de genul Dragnea sau Dăncilă. Dacă nici acum liberalii şi "oamenii noi" nu vor găsi o cale de colaborare pentru a forma un Guvern concentrat pe prioritățile reale, cu sprijinul UDMR şi al PMP (în caz că nava lui Băsescu nu eşuează sub 5%), atunci suntem pierduţi. Dar eu mizez că o vor face.

Iar preşedintele Iohannis trebuie să accepte, după o prea lungă şi obositoare campanie electorală, că "Guvernul meu" trebuie să devină, în sfârşit, "Guvernul nostru". Nu de alta, dar are foarte multe de făcut, în foarte scurt timp, şi nu pentru viitorul luminos al liberalilor, ci pentru noi toţi, supravieţuitorii pandemiei şi veşnicii aspiranţi la statutul de cetăţeni europeni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
realitatea doare
Profetii ieftine despre disparitia AUR, mare dezamagire ca nu a disparut PSD. Erai numai bun pe vremea lui Stalin, sa "dispari" oponentii politici. Unii oameni vor democratie in tara asta. Libertate de exprimare si libertate de opinie. Macar Ceausescu a construit ceva. Tu cu dictatura ta ce planuri de constructii ai? Cate fabrici? Ce industrie dezvolti? Tu vrei doar sa fi dictator pe modelul iohanis cu i mic, nu?
Postat 08 Decembrie 2020, 10:47 de testtest
se putea
se putea si mai rau..... sa ajunga bunoiu parlamentar
Postat 08 Decembrie 2020, 07:36 de TanarSiNelinistit
Cine este USR PLUS ?
O formatiune alcatuita in mare parte din fosti liberari frustrati fara nici o sansa la functii in PNL. Acesti perdanti frustrati s-au repliat in USR PLUS de unde incearca sa provoace cat mai multe pagube PNL, si liderilor acestui partid. Dupa cum se vede, reusesc asta destul de bine. In PSD n-au nicio sansa la ciolan. Masinariia de partid PSD este si ea una puternica (inca). Este, daca vreti, situatia partidelor unguresti mici, care au incercat, fara sanse, sa le sufle ciolanul celor din UDMR. Masinaria de partid a hotilor extremisti din UDMR functioneaza si ea inca destul de bine. Revenind la USR PLUS, acestia vor disparea la un moment dat. Pana atunci vor incerca sa provoace daune fostilor colegi si sefi liberali.
Postat 07 Decembrie 2020, 17:27 de B90
Bravo, moderatorule ... țara are nevoie pe mai departe, de experimente în stil Cioloș 2+1/4 și Orban de la "colonia" celui de-al IV-lea Reich... !?!
Un lucru e clar ... Johannis și-a băgat mortu-n casă, radicalizând electoratul românesc de pretutindeni. După ce a repetat la infinit PeSeDe e rău și PeNeLe îi de bine ... a reușit într-un an performanța istorică de a scoate "din nimic" un AUR care îi vrea capul !?!
Postat 07 Decembrie 2020, 16:51 de CrisDumi
o analiza lucida a situatiei politice actuale
felicitari !
Postat 07 Decembrie 2020, 15:36 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON