URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Februarie 2015, 15:42

Puşcărie pentru Brîndaş: Pentru ce fapte a fost condamnat fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor

Puşcărie pentru Brîndaş: Pentru ce fapte a fost condamnat fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor INOCENTUL. Întrebat pentru ce fusese adus încătuşat la DNA, în noiembrie 2013 Ioan Brîndaş răspundea sec: "Pentru spectacol!". Era ultima sa "reprezentaţie" înainte de a schimba biroul de şef al Poliţiei cu celula din arest
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai puţin de un an le-a trebuit magistraţilor de la Tribunalul Cluj să stabilească sentinţa în procesul intentat de DNA fostului şef-adjunct al Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş.

Pedeapsa stabilită, 4 ani de închisoare cu executare şi confiscarea a 75.000 euro, poate să pară blândă în comparaţie cu gravitatea acuzaţiilor, cu statutul fostului ofiţer şi chiar cu sancţiunile maxime, de până la 15 ani, prevăzute de lege pentru infracţiunile de care fusese acuzat: efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, favorizarea infractorului şi fals în declaraţii.

Cârtiţă

Poliţist cu experienţă de 20 de ani, fost şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor, iar din 2010 adjunct al şefului Poliţiei Bihor, Brîndaş a "picat" aproape din întâmplare. În septembrie 2013, procuroarea Mihaela Bulzan, de la Parchetul Bihor, a sesizat că un "insider" divulga informaţii din ancheta sa asupra unor evazionişti care prejudiciaseră bugetul cu 12 milioane lei, coordonaţi de Gyorgy Monica şi de tatăl acesteia, Toncz Ştefan. Percheziţiile programate la domiciliile şi firmele acestora au fost anulate după ce respectivii fuseseră avertizaţi să facă "curăţenie mare", pentru a distruge şi ascunde actele care îi incriminau.

Cei doi au fost, însă, monitorizaţi în continuare, iar pentru a preveni noi scurgeri de informaţii procuroarea Bulzan a cerut ca procesele verbale de interceptare şi filaj să-i fie comunicate direct doar ei. După două luni afla numele unuia dintre cei care îi stricaseră acţiunea: Ştefan Toncz, care ţinea legătura cu un funcţionar cu atribuţii de control sau din Poliţie. La solicitarea magistratei, au intrat pe fir şi colegii de la DNA Oradea, iar ancheta care a urmat avea să releve că suspectul era chiar unul din şefii Poliţiei, comisarul şef Ioan Brîndaş. Poliţistul ştia de trei ani despre fraudele evazioniştilor, dar în loc să ia măsuri, li s-a alăturat, finanţându-le afacerile printr-un împrumut cu camătă de 45.000 euro. Au mai aflat, de asemenea, că până în toamna lui 2013, Toncz şi fiica sa îi returnaseră lui Brîndaş 75.000 euro, şi încă mai aveau să-i dea alţi 128.000 euro!

Cu mâţa-n sac

Cum la vechimea sa Brîndaş ştia în detaliu procedeele de urmărire penală, interceptări şi filaj, ofiţerul părea un "trofeu" greu de atins, mai ales că, prin natura funcţiei, aflase şi el că fusese luat în colimator. De altfel, în octombrie 2013, îi trimitea un SMS lui Toncz, cerându-i să se întâlnească, iar pentru că acesta refuzase, reproşându-i că i-a întors spatele după ce l-a umplut de bani, a insistat cu un nou mesaj: "Acum eu am probleme".

Avea şi de ce, căci în noiembrie procurorii DNA şi poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins atât la biroul, cât şi la domiciliul lui, găsind mai multe acte de împrumut semnate cu diverşi afacerişti, precum şi telefoane mobile cu cartele preplătite, pe care le folosea pentru a evita interceptările. Dus la audieri, ofiţerul a negat toate acuzaţiile, mai puţin faptul că l-ar fi împrumutat pe Toncz. Doar că, zicea el, suma era mai mare, 95.000 euro şi nu 45.000, iar banii nu erau ai lui, ci ai unui prieten, Marius Fildan, patronul magazinelor Nova Euro.

După gratii

Arestat de îndată, întâi pentru 30 de zile, iar apoi cu prelungirea mandatelor până în 7 septembrie 2014, când a obţinut mutarea în arest la domiciliu, fostul şef-adjunct al Poliţiei fusese trimis în judecată în 21 decembrie 2013, sub acuzaţiile de efectuare a unor operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, favorizarea infractorului, fals în declaraţii (pentru că nu-şi declarase banii primiţi de la amicii afacerişti) şi luare de mită.

Sentinţa a fost dată joia trecută, când pentru primele patru infracţiuni magistraţii Tribunalului Cluj i-au stabilit 4 ani de închisoare cu executare şi confiscarea sumei de 75.000 euro, pe care, spun ei, i-a obţinut fraudulos, achitându-l, însă, pentru luarea de mită. A fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare şi Răzvan Andronache, fostul patron al Louis Cafe, care l-a ajutat pe poliţist să transmită informaţiile către evazionişti.

E bine şi nu prea

Avocatul poliţistului, Alexandru Lele, e mulţumit că a obţinut achitarea pentru acuzaţia de luare de mită. "A fost cea mai grea acuzaţie", zice Lele, adăugând că pentru restul faptelor  sentinţa e aspră, dar "în ton cu vremurile pe care le trăim".

"Celelalte acuzaţii sunt dovedite cu documente şi diferă doar interpretarea. Noi spunem că nu a existat intenţia de a frauda legea, iar instanţa de fond a considerat altfel. Urmează să se pronunţe instanţa de apel", spune avocatul, contestând totuşi justeţea deciziei de confiscare a celor 75.000 euro încasaţi de Brîndaş în contul împrumutului de 45.000 euro dat lui Toncz. "Din moment ce s-a stabilit că n-a fost vorba de mită, nu văd de ce să se confişte banii".

Rămâne de văzut dacă în final fostul şef din Poliţie va scăpa cu pedeapsa stabilită sau se va alege cu alta. Mai grea ori - cine ştie? - mai uşoară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON