URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2021, 13:19

Pubelele la control! Poliţiştii locali vor verifica gunoaiele orădenilor de la blocuri, care de anul viitor vor plăti în funcţie de cantitate

Pubelele la control! Poliţiştii locali vor verifica gunoaiele orădenilor de la blocuri, care de anul viitor vor plăti în funcţie de cantitate SEPARAT E MAI IEFTIN. Ca să reducă cheltuielile de salubritate, orădenii vor trebui să separe deşeurile cât mai riguros şi să arunce cât mai puţine gunoaie în containerele negre
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a amânat, dar nu s-a uitat! De anul viitor, orădenii care stau la blocuri vor plăti, la fel ca şi cei de la case, facturi de salubritate în funcţie de câte deşeuri generează, chiar dacă îmbunătăţirile promise de primarul Florin Birta nu s-au făcut.

Primăria nu a instalat încă un sistem de supraveghere video la ţarcuri şi, în continuare, multe asociaţii împart acelaşi ţarc. Totuşi, autorităţile nu renunţă la plan, iar pentru a-i stimula pe orădeni să respecte colectarea separată, poliţiştii locali vor patrula mai mult printre ţarcurile de gunoi.

Separarea e secretul

Din primăvară, toţi orădenii ar fi trebuit să plătească pentru câte gunoaie aruncă, aşa cum prevede regulamentul local de salubritate. Consiliul Local a aprobat tarife distincte pentru fiecare fracţie (biodegradabilă, reciclabilă şi reziduală) şi, la case, RER Vest facturează deja în funcţie de volumul pubelelor şi frecvenţa cu care sunt golite. De exemplu, golirea unei pubele maro de 60 litri costă 3,67 lei, pentru una neagră preţul este de 6,35 lei, iar pentru una de 120 litri cu reciclabile 5,70 (orădenii care au preferat saci galbeni plătesc un tarif fix de 19,22 lei, indiferent de numărul de saci umpluţi). 

Preţurile sunt diferite pentru că deşeurile biodegradabile (coji de fructe, legume, resturi alimentare etc.) şi cele reciclabile (PET-uri, hârtii, cartoane etc.) sunt valorificate, aşadar produc la rândul lor un profit. În schimb, resturile reziduale sunt abandonate la groapa de gunoi. Evident, costul facturii de salubritate poate fi redus doar prin colectare separată: cu cât mai puţine deşeuri ajung în cea mai scumpă pubelă, cea neagră, cu atât vor fi mai mici cheltuielile! 

Dilemele asociaţiilor 

Pentru asociaţiile de proprietari din oraş, Primăria a amânat implementarea acestei schimbări deoarece s-a lovit de refuzul vehement al preşedinţilor de a semna noile contracte cu RER Vest. Primarul Florin Birta (foto) s-a întâlnit, pe rând, cu toţi preşedinţii şi a aflat de la ei că au nemulţumiri, precum faptul că ţarcurile sunt împărţite între mai multe asociaţii, aşadar nu se va putea stabili cine şi câte deşeuri a produs, că nu ştiu cum să distribuie factura între locatari sau că nu pot opri cetăţeni din afara asociaţiei să arunce gunoaie în containerele lor.

Birta le-a promis că aceste probleme vor fi rezolvate, prin amenajarea de noi ţarcuri, câte unul pentru fiecare asociaţie, montarea de camere de filmat la fiecare ţarc şi intensificarea controalelor Poliţiei Locale. Până acum, niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost dusă la capăt.

Se caută fonduri 

Peste vară, în oraş au fost amenajate doar 5 ţarcuri noi, iar asta din două motive: asociaţiile de proprietari n-au făcut cereri către Primărie, iar când au făcut, municipalitatea n-a avut cu cine lucra, deoarece contractul cu firma de profil expirase! "S-a făcut o nouă achiziţie, contractul nou s-a semnat în urmă cu o lună şi de-atunci s-a început rezolvarea solicitărilor", explică viceprimarul Marcel Dragoş (foto). Demersul va continua, promite el, pe măsură ce preşedinţii vor cere Primăriei să le amenajeze ţarcuri, identificând şi locul unde pot fi amplasate. 

Sistemul de supraveghere video n-a fost nici măcar licitat, pentru că Primăria încă e în căutare de bani. "Am cerut Direcţiei Tehnice să identifice o sursă de finanţare prin fonduri europene. Probabil că nu vom avea camerele la începutul anului, dar cel târziu la primăvară cred că vor fi", spune primarul Florin Birta. Deocamdată, această sursă n-a fost găsită, aşa că promisiunea edilului pare de-a dreptul SF...

Vin controalele!

Nici măcar promisiunea intensificării controalelor Poliţiei Locale, care nu necesita bani, n-a fost îndeplinită! Fără un şef legitim până de curând, agenţii n-au prea fost puşi pe muncă. Dar lucrurile se vor schimba, promit edilii. 

"După instalarea noului coleg la Poliţia Locală (n.r. directorul Samuel Milian), am avut o întâlnire cu RER Vest şi am decis că vor face controale încrucişate, neanunţate, atât la pubelele cetăţenilor de la case, cât mai ales la blocuri, dar şi la staţia de sortare a deşeurilor. În următoarele 3 luni vrem să ştim dacă sincopele de colectare separată sunt provocate de cetăţeni, Primărie, RER Vest, Eco Bihor, sau avem o problemă comună", zice Marcel Dragoş. 

Viceprimarul susţine că scopul poliţiştilor nu va fi să dea amenzi, ci să-i înveţe pe orădeni cum trebuie aruncate deşeurile corect. Spre binele buzunarului lor...


Vocea străzii

De anul viitor, şi asociaţiile de proprietari vor plăti facturi în funcţie de câte gunoaie aruncă. Credeţi că autorităţile au pregătit eficient schimbarea?

Primăria trebuie să educe oamenii. Eu când duc deşeurile biodegradabile la pubela maro şi e plină cu PET-uri ce ar trebui să fac?
Enikő Varga

Trebuie verificate dacă toate casele din jurul blocurilor au contracte cu RER. Mulţi au casă în oraş, dar nu vor să-şi plătească propriul gunoi.
Gergely Enikő

Sunt zone unde pubelele blocurilor nu sunt în ţarcuri, iar dimineaţa găseşti lângă ele saci cu gunoaie, probabil aduşi de cei de la case.
Violeta Tărău

Mai bine nu ar fi îngrămădite pubelele în ţarcuri, pentru că în interior predomină dezordinea. Şi fără amenzi nu se poate face disciplină.
Sorin Bonte

Eu cred că sistemul de plată a deşeurilor la asociaţiile de proprietari nu este corect. Nu poţi stabili cât gunoi generează fiecare apartament.
Adriana Oprea

Până când oamenii nu încep să plătească, nu vor înţelege rostul reciclării. Cât timp plătim aceeaşi sumă lunar, nu vom recicla nimic.
anonim

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
BUNA REMARCA
ORAS PE PERSOANA FIZICA. Chiar si tara este pe persoana fizica.
Postat 19 Octombrie 2021, 13:12 de scarbit
excalibur
Invata dracului sa selectezi responsabil
Postat 19 Octombrie 2021, 00:34 de Sandu2100
Batem saua pina pricepe...iapa. Era sa scriu birta
[ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oradea-se-umple-de-igluuri-102112.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/hoti-de-gunoaie-reciclabile-amendati-119375.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/fara-igluuri-in-aceasta-saptamana-vor-disparea-toate-containerele-tip-clopot-de-pe-strazile-din-oradea-148599.html ]. Deci,reciclabilele erau rezolvate fara contorsionism cu link-urile anterioare. Au dat vina pe tigani ca le fura ,le rascolesc,fac mizerie. S-au gindit sa securizeze tarcurile de gunoi cu cartele de acces,sa nu le sorteze tiganii si oamenii strazii.Scopul a fost sa restrictioneze accesul celor de la case si fara abonamente rer in a depozita gunoiul.Ai cartela,arunci gunoiul,nu ai ,il lasi linga tarc.Oradea City Report e plina de reclamatii la sistemul de inchidere si saci abandonati. Au blindat tarcurile, sa nu poti arunca nici un pachet de tigari pe nicaieri. Acuma vor camere de supraveghere,politie,pulane,amenzi...Merg ei la balamuc sau mergem noi, cei 200.000 ??? Vor inventa in viitorul apropiat diverse forme de cintarire,cubaj,declaratii pe proprie raspundere,scanare cu raze X. Pentru ce?? Pentru o cifra de afaceri de 50.000.000 lei an.Care aduce 5-6 milioane /an profit actionarilor germani,via pnl. [ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ] Pina cind?? Sa plateasca primaria tot gunoiul orasului din bugetul de 2 miliarde/an. O nimica toata de 2%. SI SA NE LASE IN PACE. Da,colectam selectiv,ne straduim,fiecare cum poate. Daca 100.000 de persoane stau la bloc, taxa de gunoi /capita e 18 lei/luna.Aka 216lei/an. Iaca 22.000.000 lei. Ce puii mei se intimpla in orasul luminii? Si l-au tras pe persoana fizica? Nu mai sunt consilieri,contabili,cenzori,curti de conturi ? Numa' injineri ??
Postat 18 Octombrie 2021, 15:24 de excalibur
TARC AMPLASAT GRESIT
tarcul cu nr : 07.034.0 de pe Podului, amplasat gresit cand va ocupati de mutarea lui?
Postat 18 Octombrie 2021, 15:17 de Laurianj
Vacci-nazi & Birta forever
Am tot baunat pe aci ca se impune un desant/expertiza contabil -judiciara la Termoficare oradea si cartelul pmo-rer. Nu mai fată oradea/bihorul nici juristi,nici economisti, doar ingineri scapatati. Ok, intindeti coarda cu borduri,tuneluri,porfir,statiunea turistica oradea,air-oradea. Foamea si frigul bat la usile oradenilor carantinati in propriile case. Incredibil cum am incaput pe mina acestor vinzatori de neam si neomarxisti a caror singure competente sunt afilierea la ONG-uri capusa.
Postat 18 Octombrie 2021, 14:36 de excalibur
MAFIA RER
Sa nu mai facem pe prostii … se stie clar ca dl Birta i s-a pus contractul in fata ( “gata negociat” ) de catre anumite persoane si a fost obligat sa-l semneze. El saracu nici nu-si da seama in ce situatie a ajuns. RER a devenit un monopol ( cu ajutorul anumitor persoane ). RER are inclusiv oameni infiltrati in PMO, cat si in Consiliul Local. Va fi multa galagie pe acest subiect, deoarece ei au semnat si abia apoi s-au gandit cum sa justifice acele sume. Pe mine ma deranjeaza faptul ca Politia Locala in loc sa-si faca meseria, avand in vedere ca de vreo 2 luni au cam disparut din peisaj, ei lucreaza pentru RER. De ce sa verifice Politia Locala țarcurile ? RER are un profit urias, de ce nu verifica oameni lor ?
Postat 18 Octombrie 2021, 13:39 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON