URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2023, 07:58

„Pubela” Oradea: Orașul e „invadat” de gunoaie clandestine fiindcă mii de orădeni nu își umplu niciodată pubelele!

„Pubela” Oradea: Orașul e „invadat” de gunoaie clandestine fiindcă mii de orădeni nu își umplu niciodată pubelele! 3 PE ZI. În luna august, polițiștii locali au prins 96 de persoane că aruncau gunoaie pe domeniul public, adesea chiar lângă coșurile de gunoi. În total, ei au încasat amenzi de 76.000 lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea se confruntă cu un nou fenomen nedorit: tot mai mulți saci cu resturi menajere zac aruncați pe lângă coșurile stradale. Nici nu-i de mirare: anul acesta, 20% dintre orădenii care stau la case și mii de firme din oraș nu și-au scos pubelele de gunoaie în fața autogunoierelor RER Vest. Și e greu de crezut că n-au adunat, timp de opt luni, nici măcar un sac cu mizerii...

Cei care vor să fenteze plata facturilor de salubritate și aruncă sacii cu deșeuri pe străzi trebuie să știe, însă, că săptămânal Poliția Locală prinde asemenea vinovați și îi amendează. Iar banii dați pe o amendă acoperă facturile de salubritate pe 10 ani!

Amenzi cât o vacanță

În ultima săptămână din luna august, lângă un singur coș de gunoi din Oradea, cel aflat la intersecția străzilor Mărășești cu Muntele Găina, Poliția Locală a surprins cu o cameră de supraveghere mobilă două cazuri de abandonare de deșeuri. Întâi, doi copii au fost filmați cum au lăsat, lângă coș, mai mulți saci cu deșeuri menajere și textile, iar apoi un bărbat în toată firea a fost imortalizat în timp ce a oprit autoturismul pe carosabil, a scos un sac albastru cu resturi reziduale și l-a abandonat tot pe domeniul public, lângă coș.

Toți vinovații au fost identificați de polițiștii locali. Tatăl celor doi copii a fost sancționat cu un avertisment, fiind vorba de o familie care are venituri modeste și care, de altfel, îi crește pe cei doi minori în condiții greu de imaginat. În schimb, bărbatul cu sacul de gunoi albastru a încasat o amendă uriașă, de 10.000 lei!

În 15 zile, el are dreptul să plătească jumătate din sumă, dar tot îl va ustura la buzunar. Cu 5.000 de lei, orădeanul ar fi putut cumpăra o vacanță all-inclusive într-o țară străină sau și-ar fi plătit factura de salubritate timp de 10 ani, la tarifele pe care le practică acum RER Vest.

În aceeași săptămână, în timpul unei patrulări, polițiștii locali au mai surprins o femeie care a aruncat un sac de gunoi lângă un coș de pe strada Avântului. Și ea a fost amendată, tot cu 10.000 lei!

Unde sunt gunoaiele?

De ce duc orădenii gunoaiele lângă coșurile stradale, în loc să le arunce în pubelele proprii? Ca să economisească niște lei. De anul trecut, de când Primăria și RER Vest au introdus la casele din Oradea sistemul „plătești cât arunci”, fiecare client al firmei de salubritate plătește pentru fiecare golire a pubelelor negre, maro sau galbene o sumă care variază în funcție de volumul recipientului și de tipul deșeului.

Pentru că toate pubelele au microcipuri cu coduri unice citite de autogunoiere la fiecare colectare, RER Vest știe exact, la fiecare adresă, de câte ori a golit într-o lună orice pubelă, iar aceste informații stabilesc valoarea facturii de salubritate.

Unii orădeni, deloc puțini, caută să economisească acești bani. Datele RER Vest arată că, în anul 2023, în cazul a aproximativ 3.000 de case din oraș, adică aproape 20% din totalul clienților persoane fizice, nu a fost scoasă niciodată spre golire pubela neagră sau pubela maro. Este greu de crezut că mii de orădeni reușesc să trăiască fără să genereze gunoaie. Cel mai probabil, gunoaiele lor sunt printre cele aruncate pe străzi.

Mai îngrijorător este că fenomenul e în creștere: în noiembrie anul trecut, datele RER Vest arătau că o zecime dintre pubelele de la case nu fuseseră deloc golite.

Firme fără pubele

În aceeași situație, de a nu fi predat deloc gunoaie anul acesta, sunt și peste 2.000 de firme din Oradea, care au la rândul lor obligația de a deține un contract de salubritate valid și de a colecta separat deșeurile. Multe dintre aceste societăți nici măcar nu au solicitat montarea de microcipuri pe pubele, ca și cum n-ar avea nevoie de acest serviciu.

În ultimele luni, RER Vest a notificat toate aceste persoane juridice cu privire la obligația lor legală de a preda deșeurile operatorului licențiat. „Trei sferturi dintre aceste societăți comerciale s-au conformat: fie și-au cumpărat pubele pe care le-au adus pentru montare de microcip, fie au început să apară citirile de golire a pubelei”, spune Laura Dărăban-Breb, purtătoarea de cuvânt a RER Vest.

Ce se întâmplă cu celelalte? Răspunsul îl află, probabil, polițiștii locali, când vizionează imaginile de pe camerele de supraveghere...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Era previzibil
V-a explodat în față sortarea selectivă cu 10 pubele. Așa vă trebuie
Postat 20 Septembrie 2023, 07:40 de CivisUlpianum
Nu va mai bateti joc de toti nu suntem toti infractori
La casa sa tii pubela cu biodegradabil doua saptamani sau chiar trei, patru pana se umple (la doua persoane) ori esti nebun ori prost. (si scoasa saptamanal vara este o mare problema ganditiva doar la cojile de pepene) Se va imputi de nici vecinii nu vor mai sta in preajma. Solutia pentru multi este compostarea. Primele 4 zile se degaja miros apoi urmeaza faza a doua in care se formeaza practic compostul. Este mult mai eficient si mai ieftin. Nu toti romanii sunt jegosi si excroci asa cum apare in ultimul timp prin presa tot felul de articole la adresa cetatenilor. Da, e mult prea scump tariful RER si mai nou suntem si bataia de joc a RER si a primariei impreuna cu politia locala care este organul lor de represiune. Macar daca ar fi corecti la ce preturi au.
Postat 18 Septembrie 2023, 05:37 de scarbit
V-am spus eu!
Era previzibil. De fapt, in 2020 am spus ca va aparea problema asta. Vedeti comentariul meu la acest articol: [https://m.ebihoreanul.ro/stiri/tu-decizi-cat-platesti-rer-vest-revolutioneaza-colectarea-deseurilor-din-oradea-si-comunele-din-jur-vezi-ce-urmeaza-160242.html]
Postat 15 Septembrie 2023, 17:49 de v0id
Curățenia în țarcuri
Bună ziua, aș dori să știu dacă este în atribuția RER curățenia, incluzând și spălarea, în țarcurile cu pubele de la blocuri ?! Dacă da, de ce nu se face ? Deratizarea pe aria țarcului în atribuțiile cui intră? Reparațiile porților și schimbarea pubelelor distruse este o altă solicitare pe care aș dori s-o includ. Așa cum la case, cel puțin în Aleșd, se primesc pungi caracteristice fiecărui grup de deșeu, aș propune ca și Asociațiile să primească pungi pe care să le plaseze locatarilor ! Ce modalitate de pedeapsă se poate da locatarilor care își lasă gunoaiele la ușă și cui trebuie să ne adresăm pentru astfel de sesizări? La fel și pentru cei care își lasă mobilier, vestimentație, încălțăminte, jucării, etc în jurul țarcului, ocazie prielnică pentru țigani să vină să răscolească tot țarcul! Pubelele pentru deșeuri alimentare ar trebui să fie mai mari ! Încep să se adune șobolanii și șoarecii, cu tot cu deratizarea făcută în blocuri ! ( Ori soluția nu este preparată corespunzător, ori nu se execută cu atenție). Ca să nu ajungem la întrecere cu Bucureștiul, ce soluționare propuneți ? Apreciez că străzile sunt spălate de RER în fiecare noapte și în fiecare zi, dar, din păcate, mizeria mare, focarul de infecție cel mai mare este la nivelul țarcurilor, unde nu curăță nimeni. Acela care ar curăța, ar trebui inițiat, pentru că cei care golesc pubelele, profită de resturile de prin flacoanele găsite și își satură setea înainte de a arunca conținutul pubelei în camion, așa că ăștia nu au nici cea mai mică noțiune de igienă ! Referitor la articol, taxa de gunoi pentru RER a locuitorilor care stau la case, ar putea fi anexată anual , la o altă factură, de exemplu la cea de impozit pe spatiu. Așa, fiecare ar fi obligat și nu s-ar mai putea sustrage de la plata transportului deșeurilor ! Pe Asociații, pe străzi pentru case, s-ar putea înființa un sistem de control al sortării deșeurilor, sortare care în România, nu numai în Oradea , este este ignorată de 90% din populație ! Poate așa am putea deveni mai atenți și mai civilizați, mai pragmatici pentru viitorul nostru, viitor pe care îl distrugem prin nepăsare! În cazul abaterilor, se poate da amendă Asociației, care ,la rândul ei, ar putea lua măsuri de administrare a blocurilor eficiente ! Mulțumesc pentru răbdarea cu care presupun că ați citit comentariul, ținând cont că am depășit limita subiectului articolului de mai sus !
Postat 15 Septembrie 2023, 17:01 de dokibuni
Dragă redacție...
Acele camioane nu sunt ,, autogunoiere '' ci se numesc autospeciale...!!!!
Postat 15 Septembrie 2023, 12:11 de Taxi-driver
Ce ati vrea?!
Oradenii sunt vazuti de rer+birtinezul&gasca ca niste oi pe care le poti beli cat vrei. Oricat am plati, belitorii nu se satura, vor mai mult. Daca prin absurd cineva ar scoate toate tomberoanele, reciclabile, biodegradabile si reziduale, intr-o luna ar plati 210 lei. Am ,,oferta" rer-ului, verificati-va contractele. Eu merg cam de doua ori pe luna la platforma de colectare cu totul sortat si termin in cinci minute. Vad din ce in ce mai multi oradeni apeland la metoda asta. Oare de ce, nu-i mai comod sa stea acasa si sa-i lase pe nepalezi (toata stima pt ei!) sa ,,debaraseze"?! Ca oricum platesc!
Postat 15 Septembrie 2023, 11:27 de pinonel
Gunoiul in Oradea este RER
2022 cifra de afaceri 106 524 494 lei!!!! Ia vedeți aici. https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/. Mereți, mă, in plm!
Postat 15 Septembrie 2023, 10:46 de Pepe
monopol
Cam asta se intampla cand scumpesc continuu si nu ai alternativa. La asta se mai adauga si diferentierea de pret intre persoane fizice si firme, ca parca nu ar fi tot acelasi serviciu prestat. Nu toate firmele sunt corporatii.
Postat 15 Septembrie 2023, 09:14 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON