URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Ianuarie 2021, 12:35

PSD propune ca Primăria Oradea să-şi facă firmă pentru reabilitarea blocurilor, pentru ca lucrările să fie mai ieftine şi mai rapide

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierul Local PSD Oradea Adrian Madar propune ca municipalitatea să îşi înfiinţeze o companie specializată în reabilitarea termică a blocurilor, după modelul comunei Sânmartin, al cărei primar, Cristian Laza, a făcut acest lucru, reuşind să finalizeze în doi ani şi jumătate 8 dintre cele 36 de blocuri din comună, la preţuri mai mici decât cele din Oradea.

Madar acuză, de altfel, Primăria municipiului că încasează de la proprietarii blocurilor mai mulţi bani decât se prevede în proiectele europene pentru finanţarea acestui tip de lucrări.

Fruntaşi la sat

"Noi am început în urmă cu doi ani şi jumătate reabilitarea termică a blocurilor, pe OUG 18/2009, am înfiinţat o societate în subordinea Consiliului Local, SPAS Construct, cu 11 angajaţi, şi din 26 de blocuri am reuşit să finalizăm reabilitarea a 8 blocuri, la alte două blocuri lucrările sunt în curs, cu costuri mici. Reabilitarea unui bloc de aproape 1.200 metri pătraţi cu 20 de apartamente a costat 290.000 lei şi contribuţia proprietarilor a fost de 10%", a spus primarul de Sânmartin, Cristian Laza, într-o conferinţă de presă la care a participat, luni, alături de consilierul local PSD de Oradea, Adrian Madar.

Laza a afirmat că a optat pentru înfiinţarea unei firme care să reabiliteze blocurile, subordonate Consiliului Local, deoarece a remarcat că "firmele private nu se înghesuie la astfel de lucrări, unde e mult de muncă şi migală, iar profiturile sunt mici", dar şi că, având o societate pe care o controlează, speră ca "până la sfârşitul mandatului să terminăm reabilitarea tuturor blocurilor din comună".

Model pentru Oradea

Pe de altă parte, Madar a afirmat că reuşita Primăriei Sânmartin ar trebui să fie un model pentru municipalitatea orădeană, care are mari problema în reabilitarea termică a blocurilor.

Madar a spus că Primăria Oradea a întocmit încă din 2009 o procedură de lucru pentru programul de reabilitare a blocurilor, un asemenea program multianual datând din 2012, dar fără a şti dacă a fost actualizat ulterior.

Madar a acuzat, însă, nu doar lentoarea, ci şi costurile mai mari existente în Oradea pentru asemenea lucrări. Consilierul PSD a afirmat că Oradea a câştigat 11 proiecte cu finanţare europeană pentru reabilitarea a 47 blocuri, în valoare de 28,3 milioane lei, din care 15,9 milioane lei sunt nerambursabili şi 4,8 milioane lei este contribuţia municipalităţii, restul fiind a asociaţiilor de proprietari, care ar fi obligate la contribuţii peste cele prevăzute în proiecte.

"Pentru persoanele fizice contribuţia trebuie să fie între 3,5% şi 25%, dar în Oradea contribuţia cetăţenilor este de 27%", a spus Madar, afirmând că dacă în Sânmartin reabilitarea unui bloc de 1.145 metri pătraţi a costat sub 400.000 lei, în Oradea cea a unui bloc cu 5.511 mp costă 2,9 milioane lei, deci în Sânmartin reabilitarea are un preţ de 330 lei/mp, în timp ce în Oradea preţul este de 518 lei/mp.

În centru da, în cartiere nu

De asemenea, Madar susţine că întreaga atenţie a municipalităţii orădene este concentrată pe lucrări în centrul oraşului, inclusiv pentru reabilitarea faţadelor clădirilor istorice, în timp ce periferia este ignorată.

Concluziile, a arătat consilierul PSD, sunt că "prima impresie a vizitatorilor care vin în Oradea este dată de culoarea blocurilor, monumente ale epocii comuniste", "aspectul învechit al blocurilor indică sărăcie", "banii de investiţii din zonele de blocuri sunt duşi în centru", iar "subiectul este neinteresant pentru Primărie, care nu s-a implicat decât formal în rezolvarea acestuia".

"Noi încercăm să punem ca prioritate omul şi cetăţeanul", a spus reprezentantul PSD.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ce nu zice PSD
pe fonduri europene sau pe PNDR si bugetul local se reabiliteaza blocurile din Sanmartin? Doar nu suntem fraieri sa credem ca UE ar accepta sa deconnteze 1 leu in fonduri europene, fara corectie mai mica de 100%, daca primaria Oradea adjudeca contractul, fie el si prin licitatie, firmei proprii, detinuta de primaria Oradea. In schimb, daca vor sa fie de ajutor, compania detinuta de primaria Sanmartin e libera sa participe la licitatiile primariei Oradea, si sa si faca un profit pentru bugetul localnicilor sa mai reabiliteze nistre trotuare prin bai, de banii aia.
Postat 18 Ianuarie 2021, 15:11 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON