URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2024, 15:00

PSD nu-l ajută pe Iohannis să devină senator: Vot împotriva legii pe care PNL a pregătit-o, cu dedicație, pentru președinte

PSD nu-l ajută pe Iohannis să devină senator: Vot împotriva legii pe care PNL a pregătit-o, cu dedicație, pentru președinte (foto: Inquam Photos/Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD a decis luni să nu susțină proiectul de lege propus de PNL pentru a-i permite președintelui Klaus Iohannis să candideze pentru un mandat de senator.

Decizia a fost luată luni, în unanimitate, în Biroul Permanent Național. Înainte de ședință, președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a declarat jurnaliștilor că nici el nu susține amendamentul de lege.

„Cu certitudine, o să vă spun după ce o să mă consult cu colegii mei. Dacă doriți părerea mea personală pe care mi-am conturat-o în acest moment, eu o să recomand colegilor din parlament să nu votăm un astfel de proiect”, a declarat Marcel Ciolacu la sediul PSD.

Ulterior, Ciolacu l-a anunțat pe liderul PNL, Nicolae Ciucă, despre decizia luată.

Amendamentul la legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților a fost depus de parlamentarii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache și prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. 

„A fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea inițiative pentru că totuși suntem în 2024, iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, după ședința social-democraților.

Merită menționat însă că, în urmă cu 20 de ani, PSD a introdus același amendament în legea electorală valabilă atunci, pentru a-i permite președintelui Ion Iliescu să candideze la Parlament.

Nu este clar ce se va întâmpla mai departe cu acest proiect de lege. Luni, PNL a decis să nu îl pună pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului, ci să sesizeze Biroul Electoral Central, ca acest organism să se pronunțe asupra amendamentului.

Dacă legea nu va fi modificată, președintelui Klaus Iohannis îi mai rămâne opțiunea demisiei din funcție, pentru a putea candida la Senatul României. Săptămâna trecută, Administrația Prezidențială preciza că Iohannis își va duce mandatul la final, adică nu-l va încheia mai repede de 20 decembrie 2024. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Iohan, du-te-n...
du-te-n privat daca esti capabil de ceva productiv. Sau cere doar functii publice, bujetar, si fitze de la aruncatul paltonului la WC de o anumita inaltime la hotel, si avion privat?
Postat 25 Septembrie 2024, 00:59 de unu
Da'ce aveți
cu biletul om?! După 10 ani de somn la Cotroceni de ce să nu continue(somnul)în parlament, pentru că dormitul e la vedere?Iar excursiile... și din parlament se organizează doar că nu individual ci în grup.
Postat 24 Septembrie 2024, 19:47 de nealiniat
Încă puțintică răbdare ...
... și PNL repetă istoria post-decembristă. Din unul o să se facă două-trei partide, ca să se dea afară reciproc din politica mare.
Postat 24 Septembrie 2024, 15:35 de KP
Marcel o fi multe, dar idiot nu-l văd.
Un lucru e clar, Ciucă și-a semnat retragerea din politică cu candidatura la prezidențiale. Toate sondajele ce le-am văzut îl dau sub 10%. Dacă nu intră în turul doi (sau poate chiar dacă intră), va fi schimbat. Și în nici un caz nu-l vrea pe ficus în parlament ca un posibil șăf peste PNL, o fi el un ficus, dar cu siguranță ficusul mult mai apt/ager intelectual decât Nicolae.
Postat 24 Septembrie 2024, 06:56 de Vio_427
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Nu am nicio treabă cu Johannes sau PNL, dar in schimb apreciez echipa PNL Bihor, il mai apreciez si pe Cîțu. Dezvoltarea de infrastructura, educație si sănătate, nu vine la pachet cu voucere, 15 zile libere pe an plus mini-vacanțe, pensii speciale, mici si bere.
Postat 23 Septembrie 2024, 19:25 de Sandu2100
sandu dezinformatorul
Cred ca iti taie venele de ciuda. Sa candideze ca independent sa vedem daca obtine zece voturi
Postat 23 Septembrie 2024, 17:44 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON